Denizli Haber - Sektörel bazda incelendiğinde, tekstil-konfeksiyon ihracatında yüzde 13'lük bir düşüşle 104 milyon dolar, elektrik-elektronik ihracatında yüzde 2'lik bir artışla 67 milyon dolar, demir-demir dışı metaller ihracatında yüzde 12,4 azalışla 40 milyon dolar, tarım ihracatında yüzde 20 artışla 35 milyon dolar, madencilik ihracatında ise yüzde 6,5 artışla 21 milyon dolar gerçekleştiği görüldü.

DENİB’in genç buluşçuları ödülleriyle buluştu DENİB’in genç buluşçuları ödülleriyle buluştu

Ülke bazında ihracat incelendiğinde ise, İngiltere'ye yapılan ihracat yüzde 14,4 azalışla 41,5 milyon dolar, Almanya'ya yapılan ihracat yüzde 4,5 azalışla 33,5 milyon dolar, ABD'ye yapılan ihracat ise yüzde 25,3 azalışla 24,5 milyon dolar oldu. Denizli'den 2023 yılında toplamda 185 ülkeye ihracat yapıldı ve Tunus, İrlanda, Yunanistan ve Libya'ya yapılan ihracat artışları dikkat çekti.

Kasım ayı imalat PMI verilerine göre ülkede üretim, yeni siparişler, satın alma faaliyetleri ve istihdamın bir önceki aya göre belirgin şekilde azaldığı görüldü. Manşet PMI, 47,2 olarak ölçüldü ve beşinci kez eşik değerin altında gerçekleşti.

Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, 2023 yılında yaşanan bu durumun ihracatı etkilediğini belirtirken, ayrıca geçen yılın baz etkisinin de ihracattaki değişimde etkili olduğunu ifade etti. Memişoğlu, sürdürülebilir ihracat hedefi doğrultusunda 2023'ü yaklaşık 20 yurt dışı pazarlama programı ile tamamladıklarını ve 2024'te Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlenecek olan Heimtextil 2024'e hazırlandıklarını açıkladı.

Memişoğlu, Denizli'nin ve Türkiye'nin ekonomisine katkı sunmayı, ihracatı sürdürülebilir kılmayı, uluslararası pazarlarda daha geniş bir alıcı kitlesine ulaşmayı ve bunları yaparken kalite anlayışlarından ödün vermeden çalışmalarını sürdüreceklerini vurguladı.

Editör: Tahir Aygün