Denizli Haber- Başkan Memişoğlu, sektörler arasındaki çeşitliliğe vurgu yaparak, tekstil-konfeksiyon ihracatında yüzde 17,5'lik düşüşün yanı sıra elektrik-elektronik, demir-demir dışı metaller, tarım ve madencilik gibi sektörlerde de azalışların yaşandığını belirtti. Ancak bazı sektörlerde, özellikle hububat, kuru meyve, yaş meyve sebze, meyve sebze mamulleri ve fındık mamulleri gibi sektörlerde artışlar gözlendi.

Rapora göre, ihracatçı firmalar 2023 yılında 26 farklı sektörde ihracat gerçekleştirdi. En büyük pazarlardan biri olan İngiltere'ye yapılan ihracatta yüzde 16,5 azalış görülürken, ABD, Almanya ve İtalya gibi pazarlarda da düşüşler yaşandı.

Küresel anlamda yaşanan enflasyon ve talep daralması, Denizli ihracatını etkiledi. Özellikle Euro Bölgesi, ABD ve İngiltere'de yaşanan enflasyon yükselişi, bu ülkelerin alışılmadık düzeydeki enflasyon oranlarıyla ticaretin azalmasına yol açtı. Bu durum, tekstil-konfeksiyon sektörünü olumsuz etkiledi.

DENİB Akademi ihracatçı ve KOBİ’lerin banka ilişki yönetimini anlattı DENİB Akademi ihracatçı ve KOBİ’lerin banka ilişki yönetimini anlattı

DENİB, 2023 boyunca yurt dışı pazarlama programları düzenleyerek küresel dalgalanmalardan en az etkilenmeyi hedefledi. Almanya, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya ve İtalya gibi ülkelerde pazarlama etkinlikleri gerçekleştirildi.

2024 yılında da benzer etkinliklerin sürmesi ve fuar katılımlarının devam etmesi bekleniyor.

Editör: Tahir Aygün