Denizli Haber - Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü 3. Sınıf öğrencileri, Acıpayam’da arazi çalışması gerçekleştirdi.

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Dr. İbrahim Gökburun ile araştırma görevlisi Rauf Belge’nin planladığı arazi çalışması kapsamında Acıpayam Ovası’nda yerleşme ve üretim süreçleri incelendi. PAÜ öğrencileri; Acıpayam Ovası, Yatağan Mahallesi, Yeşilyuva Mahallesi, Salda Gölü ve Serinhisar İlçesi güzergahında incelemelerde bulundu.

Yeşilvuva Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi’nde öğrencilerle buluşan Acıpayam Belediye Başkanı Dr. Hulusi Şevkan, üretim yerinde yapılan bu tür saha uygulamaların üniversite ve halk arasında ilişkileri güçlendirdiğini vurguladı.

Yeşilyuva’da geleneksel üretim yöntemlerinin modern üretim yöntemleriyle birleştirildiği belirten Başkan Şevkan, “İlçemizde yapılan sanayi üretimini  ve istihdamı destekliyoruz. Ancak  Acıpayam Ovası bir tarım alanı, bu nedenle ekolojik dengeyi ve doğaya koruyan bir üretim  planlıyoruz. Pamukkale Üniversitemizin öğrencilerini ilçemizde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi.

PAÜ’lü akademisyen ve öğrenciler, Acıpayam İlçesi Yeşilvuva Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi’nde, yüzyıllardır devam eden ayakkabıcılık üretimini inceledi.

Öğrencilere rehberlik eden Yeşilyuva Ayakkabıcılar Kooperatifi Başkanı Arif Alagöz; ayakkabıcılığın Yeşilyuva Mahallesi’nin temel ekonomik kaynağı olduğu söyledi.

Ayakkabıcılığın Yeşilyuva’da nesillerdir sürdürülen önemli geçim kaynağı olduğunu belirten Alagöz; yakın zamana kadar geleneksel yöntemlerle evlerin bodrum katlarında sürdürülen ayakkabıcılığın artık bir sanayi sitesinde modern yöntemlerle yapıldığını açıkladı.

Yeşilyuva’da dededen toruna herkes ayakkabı imalatıyla uğraştığını belirten Alagöz; “Burada yapılan üretim sadece Yeşilyuva’da ikamet eden ailelerin geçimi sağlamakla kalmıyor. İlçemizin, İlimizin, ülkemizin iç ve dış pazarına önemli katkılar sağlıyor. Yaz kış üretimin devam ettiği bir istihdam alanı oluşturuyor. Tabaklık mesleği ve deri işçiliği nesillerdir Yeşilyuva’nın geçim kaynağını oluşturuyor” dedi.

Gezi kapsamında Serinhisar ilçesinin Yatağan Mahallesi’nde incelemelerde bulunan öğrenciler; Yatağan adıyla özdeşleşen Yatağan Palası, bıçak, çakı, tahra, balta, makas, kırklık, saban demiri gibi el sanatı ürünlerini üretim sürecini gözlemledi.

Aynı zamanda Serinhisar Leblebici İmalatçıları Küçük Sanayi Sitesi’nde incelemelerde bulunan öğrenciler; Denizli’de leblebi üretimin nasıl geliştiğini araştırdı.

Ülkemizdeki leblebi pazarının yüzde 70’ini Denizli’de karşılandığını belirten Serinhisar Leblebici İmalatçıları Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Murat Demirhan; “ilçemizdeki 300 adet leblebi imalathanesinde 30 çeşit leblebi üretiliyor. Kış aylarında 120 ton, yaz aylarında ise 200 tona kadar leblebi üretilen ilçe yurt dışına ihracat da yapıyor. Leblebi ihracatının yüzde 80’inin Denizli’den karşılandığını vurguladı. PAÜ akademisyen ve öğrencileri Salda Gölü’nde sürdürdükleri incelemelerle etkinliklerini tamamladı.

Denizli ilinin çok yönlü önemli bir üretim merkezi olduğunu belirten Dr. Ögr. Üyesi İbrahim Gökburun, “Denizli sanayi, turizm ve tarım alanında Türkiye’nin öncü şehirlerinden biri. Geleneksel üretim ve birikim modern teknolojinin imkânlarıyla sürdürülüyor. Yeşilyuva’da ayakkabıcılık, Yatağan’da geleneksel bıçak ve kılıç üretimi, Serinhisar’da leblebi imalatı, Buldan, Babadağ, Kızalcabölük’te tekstil ve Karahayıtta turizm ön plana çıkıyor. Kırsal alanda sürdürülen bu üretim kırdan kente göçleri engelliyor. Denizli’de sürdürülen bu üretim döngüsü ekonomiye ve istihdama katkısı Türkiye’ye bir model olarak sunulabilir” dedi.

Editör: TE Bilişim