Acıpayamlı emekli öğretmen Ferudun Güneş, çiftçilerin korkulu rüyası olan don olayına çözüm olacak "Donsavar" makinesi yaptı.

Zirai don riski taşıyan iller arasında denizli oldukça tehlikeli bir il aslında. Ne zaman olacağı belli olmayan don olayında her yıl atlamadan nisan ayında hemen hemen bütün üreticilerin ürünlerine zarar vermeden geçmiyor. Pek çok çare aransa da don olayına kimse net bir çözüm bulamamıştır.

Sıcaklık değerlerinin düşüşü gün doğumuna kadar devam etmektedir. Sıcaklık değerlerinin düşüşünün hızlı ya da yavaş olmasını sağlayacak olan etmenin ise havadaki nem oranı, yağış, gökyüzünün açık ya da kapalı olması neden olmaktadır. Sıcaklık değerlerinin düşüşü özellikle sabah saatlerinde olduğu görülmekte olup tarımsal üretimde yaşanan zararlarında bu periyotta yaşandığı görülmektedir.

Bu neden ile de üreticilerin tarım ürünlerini korumak için alacak oldukları önlemleri özellikle bu saatler arasında alması önerilmektedir.

Ziraidon tahmini yapılan iller ve yapılmayan illerdeki tüm üreticilerin sürekli olarak tahminleri takip etmesi gerekiyor. Çünkü hava durumu sürekli olarak değiştiği için don tahminleri de durmadan değişiyor olacaktır. Bugün gözükmeyen don 1 saat sonra uyarıya düşebilir bunun için tedbir olarak zirai don ilaçları, zirai don makinesi, sisleme sistemi hazır olarak tutulmalıdır.

Sonradan gelen uyarıyla birlikte hazır olmak tüm üreticilerin ve çiftçilerin yararına olacak bir durumdur. Sıcaklık değeri 2 derecenin altına düştüğü anda tedbirli bir şekilde müdahale etmek için hazırlanıp hemen müdahale edilmelidir.

SİPARİŞ İÇİN 0.552 334 76 16

www.donsavar.com.tr

İhtiyaç halinde don önleyici bir makine üretme isteğimizle başlayan serüven sonunda 2018 yılında kendi mahsülümüzü -6 derecede dondan koruduk. Eskiden don önlemek için saman veya lastik yakılırdı, fakat bunların dumanları hızlı şekilde yükseldiği için daha az fayda sağlıyordu. Biz de dumanı daha ağır olan mazot kullandık, bu sayede duman hızlı bir şekilde uçıp gitmiyor ve mahsülün üzerine çöküyor.

Patentlli ve yerli üretim.

Donsavarın temel çalışma prensibi sıvı haldeki mazotu gaz haline çevirmektir.

Bunun için; hava tüpü, mazot tüpü ve lpg tüpü ile çalışmaktadır.

Yakıt takviyesi gerekmeden 8 saat aralıksız çalışabilmektedir.

Mazot dumanı mahsulün üzerindeki zararlı bakterileri öldürmektedir.

Açık alanda 4 dönümde 1 donsavar yeterli olmaktadır.

Seralarda 6 dönümde 1 donsavar yeterli olmaktadır.

Sessiz çalışmaktadır.

Editör: TE Bilişim