Bundan önceki yazımda aile olmanın önemine giriş yapabilmek adına birazcık evlilik kurumuna değinmeye çalışmıştım. Evlilik kurumuna değinirken tabii ki olmazsa olmaz olan, “eş seçimi” üzerinde durmak gerektiğini düşünüyorum.

Bir insanın hayatını belirleyen, o hayata yön veren, hayatını en çok etkileyen şeydir verdiği kararlar. Tabii ki hayatımızda seçebildiğimiz şeyler bir de seçemediğimiz şeyler mevcut. Seçemediğimiz şeyler, içine doğduğumuz ailemiz, annemiz, babamız, kardeşlerimiz ve akraba çevremiz, bunlar doğal olarak vardır zaten memnun olalım ya da olmayalım, kabul etmek durumundayızdır...

Çocukluk, ergenlik ve büyüme çağlarımız bu ailemizle birlikte geçeceği için, etrafın etkileşimi de olsa, ön kültürümüzü bu ailemizden aldığımız bir gerçek ve biz takdir edelim ve ya etmeyelim, her ailenin de kendi içinde bir oluşumu ve yapısı mevcut. Çocuklar doğal olarak içine doğdukları ailenin kültürü ile var olmaktalar.

Demek oluyor ki içinde bulunduğumuz toplumu çevreyi ve ailemizi seçmek gibi bir şansımız yok, fakat bunun yanında yeni oluşturacağımız ailemizi seçme şansımız mevcut. Dikkat ederseniz ailemizi seçme şansımız diyorum, çünkü kişi evleneceği insanı seçerken aslında yalnızca kişi tercihi yapmıyor, bir yaşam tercihinde bulunuyor.

Belki de gençlik yıllarında, bu hayatın çok önemli kararını alırken gençler çok da fazla bunun bilincinde maalesef ki olamadıkları için, bin bir hevesle kurulmaya çalışılan o yuvalar hiç de azımsanmayacak oranda ne yazık ki yıkılıyor.

Belki bunu bir kez daha vurgulamakta yarar var, kişi eş seçerken yalnızca eş değil bir yaşam biçimi seçiyor, o içine doğduğu ailesini seçemezken, eşi ile birlikte eşinin ailesini de yeni ailesi olarak seçmiş oluyor ki, hayatını yönlendirecek en büyük ve en önemli seçimini yapmış oluyor…

Tabii ki hayatında kendinin seçebildiği ve önemi hiç de az olmayan bir seçim daha var ki, hatta eş seçimini bile zaman zaman etkileyebilen bir tercih, o da iş seçimi. Fakat önem sırasına koyarsak, ilk sırayı eş seçimi alır diye düşünüyorum.

Evliliği düşünen gençlerimiz öncelikle bu bilinçle hareket ederlerse eğer, eş seçiminde de muhtemelen doğru tercihler yapacaklardır.

Eş seçerken çok önemli olan bir husus ise evliliğe karar veren iki insanın birbirini yeteri kadar tanıyor olması, özellikle kişiliklerinin uyuşup uyuşmaması çok önemli.

Evliliği düşünen gençler, hayattan beklentilerini mutlaka konuşmuş ve ortak beklentileri yakalayabilmiş olmalılar.

Tabii ki her şeyden önemlisi de evliliği düşünen insanlar, birbirlerine karşı, samimi ve bir o kadar da dürüst olmalılar, gerçek düşünce ve duygularını her ikisi de dile getirmeliler.

Duyduğumda çok hoşuma giden ve tercihlerimizin yaşamımızda ne kadar önemli olduğunu anlatan anlamlı bir sözle yazımı noktalamak istiyorum, “kader insanın iradesidir, irade insanın kaderi olur”

AİLENİZLE BİRLİKTE ve HOŞÇAKALIN.

Zeliyha ÇINAR

Eğitimci – Aile Danışmanı