Adalet ve Kalkınma Partisi(AK PARTİ) Gençlik Kolları İl Başkanı Gökhan Akbulut ve Kadın Kolları İl Başkanı Nurcan Dalbudak’ın ortak düzenledikleri basın toplantısında 17 Eylül 1961 yılında idam edilen Başbakan Adnan Menderes anıldı.

Toplantıya Denizli Milletvekili Nilgün Ök, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin ve onlarca partili katılım gösterdi.

Toplantıda konuşan AK Parti Gençlik Kolları İl Başkanı Gökhan Akbulut şu ifadeleri kullandı;
“27 Mayıs maalesef Türkiye’de belediye gibi toplumsal, siyasal, hukuksal, kültürel ve ekonomik anlamda tahmin edilemez tahribatlara yol açmıştır. Yasalara aykırı biçimde anayasal ihtilal kuvvetlerine bağımlı hale getirilmiş ve zincirleme anti demokratik müdahalelerin önü açılmıştır. Bu zaman zarfında Türk siyasi tarihinde kapanmayan yaraların açılmasına neden olan darbeler, askeri tartışmalar ve müdahaleler demokrasiyi defalara kesintiye uğratmıştır. Millet egemenliğinin ilk kontrüte egemenliği altına alınmaya çalışılmasının yanı sıra 27 Mayıs darbesinin diğer darbelerden ayıran en acı olay ise Türkiye Cumhuriyeti’nin seçilmiş Başvekili Adnan Menderes’in idam edilmesidir. 27 Mayıs 1960 darbesinin.. incelendiğinde 15 Temmuz alçak FETÖ darbe girişiminin aynı kandan çıktığı anlaşılmaktadır. Merhum Menderes fabrikalar, yollar, barajlar, köprüler ve daha pek çok teknik ve mimari projeye ile dönemin Türkiye’sine çağ atlatmıştır. Milli yasaklamaların ve zulümleri Türk coğrafyasında geliştirerek ilk önce Türkçe okunan ezanı aslına döndürmüştür. Hem düşünce hem de ibadet özgürlüğünü önünü açan ve düşünceleriyle milletin önünü açan merhum Adan Menderes ver çalışma arkadaşların çağır açan bu icraatlarını bazı çevreleri rahatsız etmeye başlamıştır. Asılsız ihbarlarla itham edilen seçilmiş hükümete yönelik başlamış algı operasyonuyla darbeye ortam hazırlanmıştır. Seçilmiş hükümeti silah zoruyla görevden alınmasıyla başkomutan, kabine üyeleri, milletvekilleri teyitli dayanaklarla tutuklanarak yasadışı karar mercihiğinde resayetci vicdanın isafına bırakılmıştır. Milletten ve adaletten uzak şekilde kurulan mahkemede 11 ay süren duruşmalar boyunca cesur ve makur duruşundan taviz vermeyen Andan Menderes ve yol arkadaşları savunma yapmaya dahi izin vermeyen yargısız infazla hukuk dışı muameleye maruz kalmıştır. Mahkeme heyetinin kayda geçen “sizi buraya tıkan kuvvet böyle istiyor” gerekçesiyle haklarında verilen hükmü bile öğrenemeyen Başbakan Adana Menderes, Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Dışişleri Bakanı Fatih Hüsnü Zorlu darağacına çıkartılmıştır. 17 Eylül 1961 günü Türk Milletinin iradesini küçümseyen ve vesaretçi zihniyeti tarihi silip süpürmüştür. Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde aziz milletimiz 15 Temmuz gecesi darbe zihniyeti bir daha geri dönmemek üzere, ortadan kaldırarak tarihin seyrini değiştirmiştir. Anadolu topraklarında ezan okunduğu sürece aziz hatırası yaşamaya devam edecek olan Adnan Menderes ve arkadaşları milletimizin gönlünde sonsuza dek şerefli bir davanın şehitleri olarak tarihe geçmiştir. Bu vesileyle demokrasi şehitlerimiz Merhum Adnan Menderes ve yol arkadaşlarını rahmetle ve minnetle yad ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim