Denizli Haber - AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda yapılan görüşmeler neticesinde kabul edilen Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla birlikte yürürlüğe girdiğini söyledi.

“KOOPERATİF BİLGİ SİSTEMİ KURULUYOR”

Kooperatiflere düzenlemeler getiren kanun teklifinin ayrıntıları ile ilgili bilgiler paylaşan Milletvekili Şahin Tin, kabul edilen kanun ile kooperatif bilgi sisteminin kurulacağını söyledi. Milletvekili Şahin Tin; “Kooperatifleri teknolojik gelişmelerin ekseninde hizmet verir hale getiriyoruz. Ticaret Bakanlığı, tüm kooperatif ve üst kuruluşlarının kooperatifçilik hizmetlerinin elektronik ortamda eriştiği ve merkezi veri tabanının yönetildiği kooperatif bilgi sistemi kuruluyor. İş ve işlemler elektronik ortama taşınarak, daha süratli, şeffaf ve işlevselliğin artırıldığı bir sistemin yapısı kurulmuş oluyor” dedi

“KADIN VE ENGELLİMİZE POZİTİF AYRIMCILIK HAKKI TANIYORUZ”

Düzenleme ile Kooperatiflerde kadın ve engellilere pozitif ayrımcılık hakkı tanındığını belirten Milletvekili Şahin Tin; “Ortaklarının çoğunluğu kadınlardan oluşan ya da kadın emeğini değerlendiren kooperatifler ile çoğunluğu engellilerden oluşan kooperatiflere pozitif ayrımcılık hakkı tanıyoruz. Bu gaye ile kooperatiflerin tescil ve ilana tabi işlemlerinden ücret alınmayacak. Kooperatif kültürünün oluşması ve yaygınlaşması için atılması gereken her türlü adımı atıyor, vatandaşlarımızın beklenti ve taleplerini karşılamayı sürdürüyoruz” dedi.

“ELEKTRONİK ORTAMDA BİLGİYE ULAŞIM KOLAYLAŞIYOR”

Kooperatif ana sözleşmesinde yer alan hükümler çerçevesinde elektronik ortamda işlemlerin yapılmasına fırsat tanındığını belirten Milletvekili Şahin Tin; “Kooperatifler ana sözleşmesinde hüküm bulunması şartıyla elektronik ortamda Genel Kurul toplantılarını yapılabilecekler. Yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu, fark hesapları, bilanço ve denetçi raporları ortaklar tarafından elektronik ortamda incelenebilecek. Böylelikle bu düzenlemeler kapsamında kooperatiflerin hem şeffaf, hem de daha hızlı ve etkin bir yapıya kavuşmasını sağlamış oluyoruz” dedi.

“ŞARTLARI TAŞIYANLAR ORTAK OLABİLECEK”

Düzenleme ile kooperatiflerin ortaklık hükümlerinde keyfi uygulamalara asla geçit verilmeyeceğini belirten Milletvekili Şahin Tin; “Ortaklık başvurusu yapıldıktan sonra kooperatif yönetim kurulu başvuruyu bir ay içinde sonuçlandırmak ve başvuru sahibine bildirmekle yükümlü hale geliyor. Yönetim kurulu ana sözleşmesinde belirtilen şartları taşıyanları ortaklığa kabulden kaçınmayacaklar. Ana sözleşmedeki şartları taşıyanlar kooperatiflere müracaat ederek ortak olabilecekler. Seçimlerde aday olan kişiler ise genel kurul toplantısına katılma hakkına haiz ortakları gösterir listeye erişebilecekler” dedi.

“EĞİTİM PROGRAMI UYGULAMAYA GEÇİYOR”

Milletvekili Şahin Tin, kooperatiflerin yönetim kurulu üyeleri ve yedeklerinin seçilmelerini takiben en geç dokuz ay içinde kooperatifçilik eğitim programını tamamlamalarının mecbur hale getirildiğini söyledi. Milletvekili Şahin Tin; “Düzenleme ile kooperatif yönetimlerine seçilenlerin, profesyonel bir şekilde sorumluluklarının farkına varabilir düzeyde bilgi ve donanıma sahip olması için kooperatifçilik eğitimi alması hedefleniyor. Ancak mevcut yöneticilere seçimlere kadar eğitimden muafiyet kolaylığı getiriliyor” dedi.

“TEMSİLCİ BULUNDURMA ZORLUNLULUĞU GELİYOR”

Kooperatiflere yapacakları genel kurullarında bakanlık temsilcisi bulundurma zorunluluğu getirildiğini belirten Milletvekili Şahin Tin; “Kooperatifler, genel kurul toplantılarından en az 15 gün önce ilgili bakanlıktan temsilci talebinde bulunacaklar. Genel kurul toplantıları, bakanlık temsilcisinin huzurunda açılacak ve devam edecek. Temsilci, toplantının kanunlara, ana sözleşmeye ve gündeme göre yürütülmesine nezaret edecek” dedi.

“HUZUR HAKKI SINIRLAMASI GETİRİLDİ”

Milletvekili Şahin Tin, kooperatiflerin dış denetim sisteminin yeniden düzenlendiğini ve böylelikle etkin denetim sistemi kurulması hedeflendiğini söyledi. Şahin Tin; “Kamu kaynaklarından desteklenen kredilere kefil olan kooperatiflerle kamu kaynaklı tarımsal desteklemelere aracılık eden kooperatiflerin yönetim kurulu üyeleri bunların ortağı bulunduğu üst kuruluşlarda görev alsalar dahi yalnızca bir ücret veya huzur hakkı alabilecek, ikinci ücret ve huzur hakkı alamayacak” dedi.

Editör: TE Bilişim