Denizli Haber - AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, TBMM Genel Kurulunda ilk imza sahibi olduğu ‘Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ üzerine konuşma yaptı. Teklifin ihracata yönelik yatırım ve üretimin teşvik edilmesi ile ihracatçının teminat sorununun aşılmasını amaçladığını belirten Milletvekili Şahin Tin, tasarının aynı zamanda ticari faaliyete dönük önemli düzenlemeleri de barındırdığını söyledi.

 “TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ İTİCİ GÜCÜ İHRACATTIR” 

Düzenlemenin öncelikli olarak ihracatçıyı ve KOBİ’leri yakından ilgilendirdiğini belirten Milletvekili Şahin Tin; “Türkiye’nin en önemli itici gücü ihracattır.  TİM ve Eximbank ortaklığında kurulan İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi ihracatçıların finansmana erişimini daha da kolaylaştıracak, kredi kefalet sorununu çözecektir. Ticaretimizin fedakâr kahramanları Türk ihracatçısının ayakta kalmasını, daha güçlü ihracat yapmasını, dünya piyasalarında rekabet gücünü arttırmasını sağlamak için böyle bir düzenlemeye ihtiyaç vardı. Yapılan bu düzenleme ihracatçımıza, KOBİ’lerimize teminat olacaktır” dedi.

 “FİRMALARA BÜYÜK KATKI SUNACAK”

Denizli’nin üretim ve ihracat üssü olduğunu belirten Milletvekili Şahin Tin; “Sanayici ve ihracatçımızın meselelerine hâkim bir kardeşiniz olarak belirtmek isterim ki, bu düzenlemenin özellikle küçük ve orta ölçekli firmalarımıza büyük katkılar sunacağını inanıyorum. Hükümetimiz 20 binin üzerinde İhracatçımıza yeşil pasaport verdi. Pek çok ülkeye vizesiz seyahat hakkı tanıdı. Sanayicimiz üretirken, ülkemize katma değer sağlarken, bizler de onları yalnız bırakmadık, birçok destek sağladık. 2002 yılında 33 Bin firmamız ihracat yaparken, 2020 yılında ise 88 Bin firmamız ihracat yapar hale geldi” diye konuştu.

 “TEMİNAT SORUNU ÇÖZÜLÜYOR”

 “İhracatımızın ekonomik büyümeye doğrudan katkısının olduğu aşikârdır” diyen Milletvekili Şahin Tin; “İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi, ihracatçıların finansmana erişiminde teminat sorununu ortadan kaldırmayı amaçlayan bir fon kuruluşu olarak kurulmuştur. İhracatçımız kredi almak için fabrikasını, arsasını, arazisini, bankaya ipotek vermek zorunda kalmayacak, teminat sorunu çözülmüş olacak. İhracatı geliştirme Anonim Şirketi’nin daha etkin ve güçlü sermaye yapısına kavuşması için bazı vergi muafiyetleri tanıyoruz. Türk Eximbank, ihracatçımıza toplam 34,8 milyar dolar destek sağladı. İhracatçılarımıza sadece 2021 yılında 4 milyar 128 milyon lira kaynak aktarıldı” dedi.

 “YENİ İSTİHDAM OLANAKLARI OLUŞTURACAK”

Serbest bölgelerin, hazır altyapı imkânları, muhtelif yatırım ve faaliyet teşvikleri ile ülkemiz ihracatının artırılması için önemli bir yere sahip olduğunu belirten Milletvekili Şahin Tin; “Ülkemizdeki 18 serbest bölgede 500’ü yabancı olmak üzere yaklaşık 2 bin firma faaliyet göstermekte ve 80 binin üzerinde istihdam sağlamaktadır. Dış ticaret açığımızın azaltılması, yeni istihdam olanakları oluşması için de yeni serbest bölgelerin hayata geçirilmesi büyük önem taşıyor. Eximbank’ın diğer kamu bankalarına tanınan istisna ve muafiyetlere sahip olmasını sağlıyoruz. Eximbank’ın yapısını güçlendiriyoruz” dedi.

“TASFİYE İŞLEMLERİ HIZLANIYOR”

Düzenleme ile esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının seçimlerinin daha şeffaf ve çoğulcu hale getirilmesinin önünü açtıklarını belirten Milletvekili Şahin Tin; “Meslek kuruluşu üyelerine ve başkan adaylarına sadece kayıtlı oldukları meslek kuruluşu ile sınırlı kalmak kaydıyla, üyelerin adı soyadı ve bazı bilgilerini içeren listeye erişim yetkisi veriliyor. Kaçakçılık suçlarında eşya ve araçların tasfiye işlemlerinin daha etkin ve hızlı şekilde yapılmasını sağlıyoruz. Çek kanununda da değişiklik yapıyoruz. Üzerindeki yazılı keşide tarihinden önce çeklerin ödenmek için muhatap bankaya ibrazının geçersiz olmasına ilişkin düzenlemenin, uygulama süresini 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatıyoruz. Türk Ticaret Kanunu’nda değişikliğe giderek şirketlerin tasfiye sürecini hızlandırıyor, var olan altı aylık süreyi üç aya indiriyoruz” dedi.

“TÜRKİYE’Yİ ÜRETİM VE İHRACATLA BÜYÜTÜYORUZ”

Milletvekili Şahin Tin konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkemizi, yatırım, üretim, ihracat, istihdam temelinde büyütmeye ve daha güçlü bir Türkiye’yi inşa etmeye kararlıyız. Atılması gereken adımları atıyor, yapılması gerekenleri yapıyoruz. Teklifin hazırlanmasında emek veren, imza atan milletvekili arkadaşlarımız ile Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’a, ilgili bürokratlara, TİM başkanımız, ihracatçılarımız ve tüm paydaşlara, Sanayi ve Ticaret Komisyonumuzun Başkan ve tüm üyelerine şükranlarımı sunuyorum. KOBİ’lerimizi, ihracatçılarımızı, esnaf ve sanatkârlarımızı, ticaret erbabımızı kısacası toplumun büyük kesimini yakından ilgilendiren bu tasarıyı oy birliğiyle çıkaracağımıza inanıyorum. Bu düzenlemenin hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Editör: TE Bilişim