Temmuz ve Ağustos aylarındaki sıcaklıklar bir yandan bunaltıyor, bir yandan yakıyor, kavuruyor, su kaybına neden oluyor, tansiyon, kalp, şeker hastaları ve üst solunum yolu hastalıklarını tetiklediği için tehlike oluşturuyor.

Bu nedenle sağlık yetkilileri, insanların bilhassa güneş ışınlarının en tehlikeli olduğu 13.00 ile 15.00 saatleri arasında, mümkün olduğunca güneş ışınlarından kaçınmaları uyarısında bulunuyorlar.

Kimi zaman mevsim normallerinin üstünde seyreden nem ve sıcaklık oranı, insanları olduğu kadar hayvanları da etkiliyor.

Zaman zaman Denizli sokaklarında sıcaktan bunalan insanların ve hayvanların öyle görüntüleriyle karşılaşıyorum ki, kimisinde gülüyor, kimisinde üzülüyor, kimisinde ise şaşırıyorum.

Geçtiğimiz günlerde bir işyeri önünde, sıcaklardan bunalan vatandaşın birinin, hortumla arkadaşına kendisini dipten tepeye sulattığını görünce elimde olmadan güldüm..

Adamcağız sıcaktan o derece bunalmış ki, hortumdan fışkıran suların önünde hem dönüyor hem de ıslandıkça “ooooooh dünya varmış!” diye bağırıyordu..

Öte yandan tüm insanların caddelerde dolaşırken, ellerinde birer su şişesi görmek kaçınılmaz bir görüntü haline gelmiş durumda..Kimisi susadıkça, bunaldıkça kafasına dikiyor, kimisi de bunaldıkça kafasına döküyor..

Hayvanların hali ise içler acısı bir durumda..

Yine bir gün  tam Çaybaşı Camisi’nin önünden geçerken küçük bir köpek yavrusu gördüm..Hayvancığız sıcaktan bunalmış ve caminin çeşme yalağına kendisini zor atmış..Bir yandan da, birisi gelse çeşmeyi açsa diye umutla yoldan gelen geçenlerin yüzüne bakıyor.

Onların durumu her şeyden zor..

Çünkü konuşamıyorlar, insanların sevgi ve şefkatine muhtaçlar..

İnsanlar su verirse içecek, ekmek verirse yiyecekler..

Hele bu sıcak yaz günlerinde sokak hayvanlarının durumları daha bir zor görünüyor. Bu nedenle insanlar işyerlerinin ve evlerinin önüne bir kap su ve bir kap yemek koydukları taktirde, hayvancağızlara en büyük iyiliği yapmış olacaklardır derken, insanların güneş çarpması tehlikesine karşı da açık renk şapka ve gözlüklerini yanından ayırmamasını öneriyorum.

Sağlıcakla kalın.