Tarihi, doğal güzelliği ve ilçeye özgü mimarisiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Buldan, doğa sporları ve dağ bisiklet organizasyonlarına da ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. GEKA’nın “Alternatif Turizm ve Turizm Altyapısı Mali Destek” programından yararlanarak Danışmanlık Desteği almaya hak kazanan “Doğadan Tarihe Bisiklet ve Yürüyüş Rotası Projesi”hayata geçiriliyor. Proje kapsamında belirlenen 160 kilometrelik Dağ Bisikleti ve Yürüyüş rotalarının GPS kayıtlarının alınması ve haritalandırılması tamamlanarak, alternatif turizme kazandırılması için çalışmalar başladı.

Eko turizmin en çok tercih edilen etkinliği olan Doğa Yürüyüşleri, Bisiklet ve Dağ Bisikleti Rotası,160 kilometre ve 13 rotadan oluşuyor. Rota, Buldan, Süleymanlı Yayla, Tripolis Antik Kent, Narlı Dere, Akçam Gediği ve Dağ Deresi güzergahlarını kapsıyor.

DOĞAYI TARİHLE BULUŞTURUYORUZ

Buldan Kaymakamı Murat Sarı, bölgemizde yürüyüş ve bisiklet organizasyonların daha rahat ve güvenilir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla belirlenen Yürüyüş ve Bisiklet rotaları ile alternatif turizme de katkı sağlanacağını belirtti. Kaymakam Sarı, “Yaptığımız çalışma ile ilçemizin doğal güzelliklerini tarihle buluşturup,dağcıları, sporcuları, kültür turları yapan insanları bölgeye çekmeyi amaçlıyoruz. SEKA’nın desteği ile belirlenen Doğa Yürüyüşü, Bisiklet ve Dağ Bisikleti rotaları üzerinde Master plan yapılarak eko turizm faaliyetlerinin planlanması ile doğa yürüyüşü güzergâhlarının farklı, kuş gözlemciliği, Yayla Turizmi ve hediyelik eşya gibi faaliyetlerle birlikte değerlendirilmesi de mümkün. Buldan'ın en güzel yerleri ve bu yerlere yakın yürüyüş ve bisiklet parkurları tespit edildi. Bu proje ile en az günü birlik yürüyüşlere uygun 8-14 km uzunluğunda Yürüyüşrotası, 20-25 km uzunluğunda Dağ Bisikleti ve bu rotalara yakın doğal güzellikleri,su kaynakları ve Kuş gözlem noktalarının gezebileceği koordinatlar belirlenmiştir” dedi.

BULDAN HUZUR VE SÜKUNET KENTİ

Buldan’ı coğrafi konumu nedeniyle kendine özgü bir iklime ve bu iklimi yarattığı benzersiz bitki örtüsüne sahip, huzurve sükunetin el ele gezdiği bir mekan olduğunu dikkat çeken Belediye Başkanı Mustafa Şevik, GEKA’nın desteği ile hayata geçirilecek olan Doğadan Tarihe Bisiklet ve Yürüyüş Rotası projesinin, ilçe turizm için önemli bir kazanım olduğunu vurguladı.

Tarihten bu güne ulaşan buldan bezleri ve buldan dokumacılığı ile ünlenmiş Buldan’ın, doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi evleriyle de öne çıktığını söyleyen Başkan Şevik, “Buldan Belediyesi olarak bir taraftan, tarihi evlerimizi turizme kazandırmak amacıyla restorasyon çalışmalarımız devam ederken, tescilli 32 sokağımızda da Sokak Sağlıklaştırması çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Amacımız, Buldan’ın tarihi, kültürel ve tarihten günümüze kadar gelen dokumamızı, eko ve alternatif turizme bütünleştirmek. O nedenle bu projeyi önemsiyoruz. Belediye olarak imkanlarımız doğrultusunda desteklemeye hazırız” dedi.

Buldan Doğadan Tarihe Bisiklet, Yürüyüş ve Dağ Bisiklet Rotası şöyle belirlenmiştir:

BİSİKLET ROTALARI

1-Buldan-Yayla Göl-Karlık Yangın Kule-Helvacılar Mahallesi-Buldan

2-Buldan-Dağ Deresi Orman Yolu-Yayla Gölü-Akçam Gediği-Armutlu Gediği Buldan

3-Buldan-Bölmekaya-Osmaniye-Tripolis Antik Kent

4-Buldan Yayla Göl-Pekmez Kaya-Yayla- Kovanoluk- Yayla Göl

YÜRÜYÜŞ ROTASI

1-KestaneDeresi- Dağ Deresi Orman Yol-Buldan Yayla Gölü

2- Buldan Yayla(Süleymanlı)- Pekmez Kaya- Yayla Gölü

3-Süleymanlı Yayla- Karlık Yangın Kule- Dağ Deresi- Kestanederesi

4-Süleymanlı Yayla – Göl Rotası

5-Tripolis Antik Kent- Gezi Rotası

6-Tripolis Antik Kent – Narlı Dere (Direbolu)

DAĞ BİSİKLETİ ROTALARI

1-Buldan-Yayla Gölü- Karlık Yangın Kule- Helvacılar Mahallesi-Buldan

2- Buldan Dağ Deresi- Orman Yolu- Yayla Gölü-Akçam Gediği -Armutlu Gediği-Buldan

3-Buldan-Bölme Kaya- Osmaniye- Tripolis Antik Kenti

4-Buldan Yayla Gölü-Pekmez Kaya-Yayla -Kovanoluk-Yayla Gölü

Editör: TE Bilişim