Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, 2011 yılında Adalet Bakanlığı’ndan devraldığı eski cezaevini El Sanatları Müzesi olarak turizme kazandırmak için çalışma başlattı. Geçmişten günümüze Buldan Dokuması’nın gelişiminin sergileneceği müzeyi, bal mumu heykeller ile Denizlili ünlü modacı Fatma Ünal’ın Buldan Dokuması tasarımları süsleyecek.

Tasarımları ile Buldan Dokuması’nı Türkiye’ye ve Dünya’ya tanıtan Denizlili Modacı Fatma Ünal, Belediye Başkanı Mustafa Şevik’i ziyaret etti. Budan dokumasından yaptığı tasarımlarıyla hem moda dünyasına katkı sağlayan hem de Buldan dokumalarının tanıtımında önemli rol oynayan ve tasarımlarıyla defilelerde adından söz ettiren Denizlili modacı Fatma Ünal, Buldan Belediyesi ile yeniden çalışmak istediğini belirtti.

Cezaevi Koğuşları Müze Olacak

Buldan’da 1870’li yıllara ait eski cezaevi binasını, 2011 yılında Adalet Bakanlığı’ndan devralarak el sanatları merkezi olarak ilçe halkının hizmetine sunan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, burasını müze olarak turizme kazandırmayı planlıyor. Başkanlık yaptığı 2007-2014 yılları arasında yarım kalan müze projesini hayata geçirmek için yeniden hayata geçirmek için çalışmalara başlayan Başkan Şevik, “Buldan dokuması köklü bir geleneğin günümüze uzantısıdır. Dokumanın tarihi Bizans, Roma ve Helenistik dönemlere kadar uzanmaktadır. İşte Buldan dokumasının geçmişten günümüze gelişimini yansıtan bir müze projemiz var. BELKÜM olarak hizmet veren eski cezaevini müzeye dönüştürmek istiyoruz. Buldan dokumasını bal mumu heykellerle yansıtmayı düşünüyoruz. Heykellerimizi de Acıpayamlı modacımız Fatma Ünal’ın tasarımları süsleyecek” dedi.

Başkan Şevik’e Efe Kıyafetli Efe Bebek Hediye Etti

Buldan Belediyesi ile geçmişte çok güzel çalışmaler gerçekleştirdiklerini hatırlatan modacı Ünal, “Yeniden çalışmak isterim. Bizim eski ürünlere hayat veren ‘Annemin Sandığı’ adlı projemiz var. Bu projemizi Buldan’da da hayata geçirerek, sandıktan çıkan iğne oyası, kanaviçe ve günümüzde kullanılmayan bir çok parçayı günümüz modasıyla yeniden hayat verebiliriz” diye konuştu.

Ünal, Başkan Şevik’e efe kıyafeti giydirilmiş bez bebek hediye etti. Efe bebeğin hikayesini de başkan Şevik ile paylaşan Ünal, “Ankara’da bir huzur evinde kalan ve yaptığı geleneksel giysi motifleriyle giydirilmiş bez bebekleriyle tanınan Ruhiye Mine Kayra, Türkiye’nin dört bir yanına giderek kurslar veriyor. Biz de Aydın’na davet ettik ve orada 15 kursiyere bez bebek yapımını öğretti. O kursiyerler arasında ben de vardım. İşte o kursta yaptığım Efe Kıyafetli bez bebeği size hediye etmek istedim” diyerek efe bebeği başkan Şevik’e takdim etti.

Ünal, istenilmesi halinde bez bebek sanatçısı Ruhiye Mine Kayra’nın Buldanlı kadınlara da bez bebek yapımını öğretebileceğini söyledi.

Editör: TE Bilişim