Buldan’da artan peştamal üretimine karşın koza ve bükme işlemi yapan kadınların azalmasından esinlenen Torna Ustası Eyüp Durnal, el emeği ile koza ve bükme işlemleri için makine üretti.

Buldanlı torna ustası Eyüp Durnal, artan peştamal üretiminde en zor işlemlerden birisi olan koza ve bükme işlemleri için makine üretti. Daha önce üretilen makinelerde şal ve fular için koza ve büküm yapıldığını ifade eden torna ustası Eyüp Durnal, “Buldan’da son yıllarda peştamal üretimi çok arttı. Süzer, Wamateks tezgâhlarda peştamal üretimi yapılmaktadır. Üretime karşılık koza ve bükme işlemini yapan bayanların sayısı hızla azalmaktadır. Evlerde yapılan bu işlemler hem zor oluyor hem de elde sayı çok az oluyordu. Bende bu işlemin makinesini yapmayı tasarladım. Şu anda makinemizle günlük 1000 adet peştamal koza ve bükme yapılabiliyor” dedi.

 

MAKİNENİN İŞLEYİŞİNİ ANLATTI

Makinenin bilgisayarlı ve otomasyonlu olarak tasarladığını aktaran Durnal, “Işık elektrikle çalışmaktadır. 10 adet piston hava sistemiyle çalışmaktadır. Redüktör motor yardımıyla gremiyer dişli iki tarağı pistonlar yardımıyla hareketlendirerek işlemi yapıyor. Ayrıca makinemizde olası iş kazalarını önlemek ve elektrik kesintilerinde sorun yaşamamak amacıyla manyetik göz ilave ettik. Koza ve bükme makinemizin işlerliğini ilerletmek amacıyla gerekli araştırmaları yapmaktayım. Buldan’ımızın ana geçim kaynağı olan dokumacılık sektörüne ürettiğimiz makinemizle destek olmaktan dolayı çok mutluyum. Mesleğim olan tornacılık da tekstil tezgahlarımız için desen sehpaları üretimi ve montaj, ayar ve bakımlarını da yapmaktayım” diye konuştu. 

 

Editör: TE Bilişim