Pamukkale Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Serkan Bertan tarafından yürütülen projede, sınıf öğretmenlerine doğal ve kültürel mirasın önemini aktif öğrenmeye dayalı yöntemlerle aktarılarak ve öğretmenlerin bu mirasın önemi üzerinde farkındalık yaratmaları sağlanacaktır. Böylelikle öğretmenler, öğrencilerine doğal ve kültürel mirası daha anlaşılır, somut verilerle ve yaparak-yaşayarak öğrenme fırsatı sunacaktır. Öğrencilerde bulundukları bölgedeki doğal ve kültürel değerlerin farkına varmaları sağlanacaktır. Sınıf öğretmenleri, öğrencilerin merak duygularını, araştırma, sorgulama ve öğrenme isteklerini tetiklemeleri açısından önem arz ettikleri için hedef kitle olarak belirlenmiştir.

Projenin yürütücülüğünü yapan Doç. Dr. Serkan Bertan, sınıf öğretmenlerine doğal ve kültürel miras hakkında saha çalışmaları ve aktif katılımlı atölyelerle eğitimler verileceğini belirtti. Doğal ve kültürel miras bilincinin daha erken yaşlarda ve bilimsel yöntemlerle anlaşılmasının önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Bertan, 17-21 Ağustos tarihlerinde doğal ve kültürel miras kapsamında Pamukkale, Karahayıt, Hierapolis, Laodikya, Tripolis, Buldan, Akhan Kervansarayı, Atatürk ve Etnografya Müzesi, Kaklık Mağarası ve Güney Şelalesi’ne uygulama gezileri ve öğretmenlerin aktif olarak rol alacağı yöresel yemek yapımı ve geleneksel el sanatları atölyelerinin yer alacağını belirtti.

Bu sebeple, projeyi destekleyen başta Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Bağ olmak üzere Üniversitemiz yönetimine çok teşekkür ederim.

Projenin beş boyutta ele alındığını kaydeden Doç. Dr. Bertan; a) uygulamalı yöntemle anlamlı öğrenmeyi sağlayarak doğal ve kültürel miras hakkındaki bilginin daha kalıcı olmasını sağlamak, b) katılımcılara disiplinlerarası bakış açısı kazandırmak, c) doğal ve kültürel miras aracılığıyla katılımcıların turizme bakış açılarını olumlu yönde geliştirmek, d) katılımcıların bilimsel çalışmalar ve bilimsel düşünme konusunda özgüvenini geliştirmek ve e) katılımcıların girişimcilik ve bireysel yaratıcılıklarının gelişimine katkı sağlanacağının hedeflendiğini belirtti.

Projenin tanıtılması, konu hakkında farkındalık yaratılması, proje katılımcılarıyla iletişim ve etkileşim sağlanması ve eğitimlerde kullanılan görsel ve yazılı dokümanların paylaşımı ve sürdürülebilir olması amacıyla bir web sitesi tasarlanmıştır (www.pau.edu.tr/kulturelmiras). Proje ile ilgili bilgilendirici ve tanıtıcı paylaşımlar yapmak ve projenin daha çok kişiye ulaşmasını sağlamak için sosyal medya hesabı da (@denizliturizmrotasi) oluşturulmuştur. Eğitimler, geziler, atölye çalışmaları ve proje ile ilgili her türlü etkinlik web sayfasında ve sosyal medya hesaplarından da anlık olarak paylaşılacaktır. Projeyi destek olan Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik’e çok teşekkür ederiz.

Editör: TE Bilişim