HAYALİNİZDEKİ  MESLEK  BU MUYDU?   

“Hayalimdeki meslek tabii ki sanayicilik değildi.Ben hep mühendis olmak isterdim.Mühendis olmak ve bir takım yeniliklere imza atmak,makineler üretmek isterdim. Ama tabii ki kırsal kesimde okuduğumuz için , o zamanlarda şimdiki imkanlar yoktu. Bizlerde bununla birlikte iyi yetişemedik,istediğimiz yere ulaşamadık.Ancak matematik öğretmeni olabildim , sonra da iş adamı oldum.Şimdi de üretkeniz ama yine de makine sanayide geri kalmışlığımız var ve benim hayallerim hep bununla ilgili çalışmalar yapmaktaydı.Bana kalırsa bizler kendi makinelerimizi yapabilmeliyiz ama bizler, birçok şeyi ithal ediyoruz,kendimiz yapamıyoruz.Ama  yine de gençlerimizin yapacağına inanıyorum. Bu konuda umudum,ümidim fazlasıyla var.”

HANGİ ÜNİVERSİTEYİ VE HANGİ BÖLÜMÜ OKUDUNUZ?

“Benim zamanımda Denizli Eğitim Fakültesi vardı. Ben, Denizli Eğitim Fakültesinden,matematik öğretmenliğinden mezunum.

BU İŞE BAŞLARKEN AİLENİZDEN MADDİ YA DA MANEVİ DESTEK ALDINIZ MI?

“Tabii,biz 1960’lı yıllardan beri sanayi sektöründeyiz. Sanayici bir aileden geliyorum. Babamda bu sektördeydi , o yıllardan beri aile olarak kuşak kuşağa bu sektörle ilgileniyoruz. Bununda getiriler ile evet ailemden tabii ki destek aldım.”

İLK MAAŞLI ÇALIŞTIĞINIZ ZAMAN KAÇ YAŞINDAYDINIZ?

“İlk maaşlı çalıştığım zaman 15 yaşındaydım.Lise zamanımdı, hem okurdum  hem de yaz tatillerinde bir tekstil imalathanesinde çalışırdım. Sabah 7 de gider,akşam 12 de gelirdim. İyiki bu işle başlamışım. O zamanlar haftalık 75 Türk Lirası alırdım. Aşağı yukarı 18 yaşına geldiğimde  tekstil sektörüne girdim.”

İLK İŞE BAŞLADIĞINIZ GÜN NELER HİSSETTİNİZ?

“İlk işe başladığım gün yeni bir işe başlamanın heyecanı içerisindeydim. Tabii ki zorlukları da vardı ve gençlik zamanlarım olduğu için biraz ağır gelmişti. Ama yılmadım, ağır geldi demedim. Mücadele ettim ve para kazanmanın ne olduğunu nasıl olduğunu gördüm. Bu da benim işi daha iyi kavramama,öğrenmeme yardımcı oldu.”

KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?

“Sakin bir yapım vardır. İnsanlara yardımcı olmaya yönelik yaşamayı tercih ederim. İhtiyaçları hakkında yardımcı olmaya çalışan,dertlerini dertlenmeye çalışan biriyim.”

BAŞARIYI NASIL TANIMLARSINIZ?     

“Başarılı olmak için ilk olarak herkes işini sevmeli,işine aşık olmalı ve benimsemeli. “Ben işimde elimden gelenin en iyisini yapacağım.” Demeli ve bunun peşinden gitmelidir. Tabii ki bu süreçte kademe kademe,yavaş bir şekilde ilerlemeli. Yani idealist ve sabırlı olmalıdır. İşinde tamamı ile doğru ve dürüst olmalıdır. Dürüst olduktan sonra gerçekten bir yerlere gelebiliyorsunuz.”

BU POZİSYONDA BAŞARILI OLMAK İÇİN GEREKLİ ÖZELLİKLER NELERDİR?

“Kullandığınız makineler en iyileri olmalıdır. Teknolojiden en iyi şekilde yararlanılmalıdır.Her daim dürüst olmalısınız. İnsanı ilişkileriniz, sosyal ve beşeri ilişkileriniz iyi olmalıdır.Yaptığınız işin en iyisini yapacaksınız ve en iyisini yapmaya gayret edeceksiniz. Samimiyetle yaklaşacaksınız. Bunlar olursa başarının geleceğine inanıyorum.”

NEDEN TEKSTİL SEKTÖRÜNÜ SEÇTİNİZ?

“Tekstil sektörü, Denizli’nin sektörü.Burada bir çok aile geçimini bu sektörden sağlıyor.Şimdi bu sektör çok büyüdü. Yeni şeyler üretilmeye başlandı. Benim zamanımda insanların bir çoğu geçimini bu sektörden sağlıyordu ve o dönemlerde daha fabrikasyona geçilmemişti.Denizli’de özellikle Babadağ, Buldan, Göveçlik,Kızılcabölük geçimini bu sektörden sağlar.Şartlar böyle olunca bizlerde ne gördüysek onu yapmaya karar verdik.

MESLEĞİNİZİN ZORLUKLARI NELERDİR?

“Mesleğimin en başta gelen zorluğu çalışan yokluğu. Onun dışında tekstil olarak pamuk üretimimiz çok azaldı ülkemizde. Ekim alanları daraldı ve pamuk üretimi düşünce iplik üretimimizde azalmak zorunda kaldı. Bizde dışa bağımlı olmaya başladık. Rekabete girme gücümüz giderek daralıyor bununla birlikte… Pamuk üretimi bana kalırsa desteklenmeli ve yaygınlaştırılmalı. Eskiden birçok yer pamuk tarlası olurdu. Şimdi ise pamuk tarlası olan yerler mısır,buğday tarlasına döndü. Yani dediğim gibi hammadde sorunumuz var. Başka bir zorluğumuz yok.”

MESLEK HAYATINIZ TOPLUM HAYATINIZI NE KADAR ETKİLEDİ?

“Sanayici bir iş adamı olduğumdan dolayı insanlarla sosyal ilişkilerim gelişti. Ticari ilişkiler,yapılan yardımlar ve mesleğim gereği bir çok şey bu ilişkileri oluşturuyor.İnsanlarla daima iç içe oluyorum.

PROFESYONEL HAYATINIZDA SAĞLADIĞINIZ EN BÜYÜK BAŞARI NEDİR?

“En büyük başarım,itibarımdır.Parayla varlıkla ölçülemeyen itibarımdır. Kişiliğinizde sorumsuz , kötü biriyseniz paranız ne kadar olursa olsun bir huzurunuz bir mutluluğunuz olmaz.Ama örnek gösterilen, dürüst biri olursanız.Huzur ve mutluluğu elde edersiniz.”

GERÇEKLEŞTİRMEK İSTEDİĞİNİZ PROJELER VAR MI?

“Evet tabii ki var. Bizim bir inşaat sektörümüz var bu sektörün dışında ve arazilerimiz var. Oralarda inşaatlar ile Denizli’ye güzel kazanımlar kazandırmak istiyoruz.”

TÜM BUNLAR İÇİN ÇABALARKEN NELERDEN FEDAKARLIK ETTİNİZ?

“Tüm bunlar uğruna uyumamızdan,dinlenmemizden, zamanımızdan fedakarlıklar yaptık ve bunları yapmadan bir yere gelmek mümkün değil.30 yıldır 1 kere bir Pazar günü sabah kahvaltısı yapamadım eşimle birlikte. En büyük arzum bunu gerçekleştirmek. Yapamıyoruz çünkü hep çalışıyoruz. Ekipçe bu durumdayız Pazar tatilimiz yok. Bu ülkenin çalışmaya,çalışan gençlere,insanlara ihtiyacı var.”

YÖNETİCİ OLMANIN EN ZOR YANLARI NELERDİR?   

“İnsanların belirli sorumlulukları var maddi ve manevi olarak. Çalışanlarınızın bu sorumluluklarını sırtınızda taşıyorsunuz.Devlete karşı kendi sorumluluklarınız var ve bunlarla da ilgileniyorsunuz. Tabii bunları iyi takip ederek iyi çalışarak sorun olmama tarafındayız.”

NE TÜR KİŞİLERLE ÇALIŞIRSINIZ,NE TÜR KİŞİLERLE ÇALIŞAMAZSINIZ?

“Sorumluluk bilincinde olmayan kişilerle çalışamam. Sorumluluğunu bilen,doğru dürüst çalışan,işini öncelikli planda tutan kişileri çalışmalarımda tercih ederim ve buna özen gösteririm.”

İŞ ZAMANINIZDAN ARTAN BOŞ ZAMANLARINIZI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

“Eğer boş zamanım olursa insanlara nasıl daha yararlı olurum diye düşünüyorum. Yardıma muhtaç insanlara nasıl daha iyi yardım edebileceğimi düşünüyorum.”

BU SEKTÖRE GİRMEK İSTEYEN GENÇLER NELER YAPMALI? TAVSİYELERİNİZ NELERDİR?

“Bu sektöre girmek isteyen gençler yarı zamanını okulda,yarı zamanını çalışarak geçirmeli bana kalırsa.İşini sevmeli saymalı, özenle yapmalı ve öğrenmeli. Böylelikle çok daha başarılı olur.”

Editör: TE Bilişim