Çağdaş Atılım Koleji, Denizli’nin en önemli müteahhitlerinden Mehmet Kavak’ı ziyaret etti. Tecrübelerini öğrencilerle paylaşan Kavak, hem okuduğunu hem de çalıştığını söyledi.

Okul müdürü Melih Peştere,  Tarih Öğretmeni Oktay Batmaz ile birlikte 11.sınıf öğrencilerinden Yiğit Ertan, Hafize Karışan ve Engincan Kızılyar Müteahhit Mehmet Kavak’ı ziyaret etti. Öğrenciler hazırlamış oldukları soruları Kavak’a yönelterek almış oldukları cevaplarla Kavak'ın deneyimlerinden yararlandılar.                                             

'Denizli'nin ilk karakter okulu olma özelliğini bünyesinde barındıran Çağdaş Atılım Koleji, değerler eğitiminin altını çizen bir eğitim kurumudur.' diyen  Okul Müdürü Melih Peştere, Çağdaş Atılım Kolejinin öğrencilerinin iyi okullardan gelerek Çağdaş Atılım Kolejini tercih ettiğini söyledi. Okuldaki öğrenci kapasitesini sınırlı tutuğuna değinen Peştere,  daha fazla öğrenci almadıklarını belirtti. Peştere, Az öğrenciyle daha fazla ilgilenildiğini konuşmasına ekledi.

DÜRÜSTLÜK VE GÜVEN ÇOK ÖNEMLİ

Dürüstlük ve güvenin çok önemli olduğunun altını çizen Kavak, “Siz bunları yaptığınızda halk sizi seviyor. Biz hiçbir zaman pes etmedik, para bir şekilde geliyor. Siz düzgün çalıştığınızda gerisi geliyor. Teknolojiyi yakından takip etmek gerekiyor. Kitapları çok karıştırmak gerekiyor. Denizli gelişiyor. Nasıl daha güzel binalar yapabiliriz bunun araştırmasına girdik. Denizli’de rezidans eksikliğini gördük. Rezidans yaptık, yaşam alanlarını tek bir yerde topladık. Fiyatları hiçbir şekilde yüksek tutmadık. Az kazandık  fakat kaliteli iş yaptık. Ne iş yaparsanız yapın kaliteli iş yapın” dedi.

“ARABA EVİ YAPACAĞIM”

Hangi meslekleri tercih etmeleri gerektiğini soran öğrencilere Kavak, Denizli’deki projelerinden bahsetti. Her zaman uç noktaların düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Kavak, “Araba evi yapacağım. Bazılarımızın arabaları çok kıymetlidir. Asansörün düğmesine basılacak. Kaçıncı katta otursanız oturun arabanız Odanızın içine kadar girecek oradan siz evinize girebileceksiniz. Bunlar, artık lüks düşünceler değil.” şeklinde konuştu.

Araştırmacı olunması gerektiğini belirten Kavak, "Dünyada neler yapılıyor, her zaman araştırılması gerek." dedi.

YABANCI DİLİN ÖNEMİ

Hafize Karışan isimli öğrenci, yabancı dilin mimarlığa ne gibi katkısı olduğunu sordu. Kavak, en az bir tane yabancı dilin bilinmesi gerektiğini söyleyerek yabancı kaynaklardan araştırma yapılacağı zaman farklı bir dil bilmenin kolaylık sağlayacağını belirtti. Kavak, "Yurt dışına çıktığınızda yabancı dil sayesinde iletişim kuracaksınız. Yabancı dilin erken yaşta öğrenilmesi gerekiyor. Yurt dışında öğrendiklerinizi yabancı dil sayesinde Türkiye’ye getireceksiniz. Yurt dışındaki mimarlarla devamlı iletişim kurabilmek yabancı dil sayesinde oluyor. Karşılıklı iletişim sayesinde görüş alışverişinde bulunursunuz; bu da mesleğinizde size her zaman büyük bir katkı sağlar” dedi.

TEKNOLOJİNİN İNŞAAT SEKTÖRÜNE ETKİSİ

Yiğit Ertan isimli öğrenci ise teknolojinin inşaat sektöründe ne gibi değişimler geçirdiğini sordu. Kavak, teknolojinin inşaat sektöründe büyük bir değişim geçirdiğini bugün yapılan binalarda büyük kolaylıklar sağladığını söyledi. Türkiye'nin teknolojiyi çok sonradan yakaladığına değinen Kavak, “İlkel yöntemler kullanılarak inşaatlar yapılıyordu. Depremlerle binaların yıkılmasına, bu ilkel yöntemlerle yapılan binalar neden oldu. Türkiye olarak yurt dışındaki inşaat kalitesini yakaladık. İnşaat sektöründe Avrupa’yı geçtik. Buraya gelerek  yaptığımız inşaatları gördüklerinde hayran kalıyorlar. Dünyada inşaat sektöründe ikinci sıradayız. İnşaat sektöründe teknolojiyi çok geç yakalasak da bugün çok iyi bir yerdeyiz.” diye konuştu.

FAİZLER ÇOK YÜKSEKTİ

Engincan Kızılyar, Kavak’a meslek konusunda ne gibi zorluklarla karşılaştığını sordu. Kavak ise eskiden imkanların çok zor olduğunu, 1990’lara kadar büyük zorluklar yaşadığını söyledi. Kavak, “Eskiden faizler çok yüksekti. Faizleri ödeyemedikleri için vatandaşlar evlerini satıyordu. İnşaat sektörü durma noktasına gelmişti. Böyle olunca bunları yapan mühendisler, mimarlar işsiz kalma noktasına kadar geldi.” dedi.

Editör: TE Bilişim