2016-2017 Sınav yılının ortalarına geldiğimizde, yılın en önemli dönemeçlerinden birindeyiz.  Hafta sonu yapılacak sınava Y.Ö.K yaklaşık 2 milyon 266 bin kişi gireceğini söyledi.  Bunlardan 450 bini  4 yıllık fakültelere, 403 bin civarında kişi de 2 yıllık fakültelere yerleşecek.  Peki  geri kalan 1 milyon 400 bin kişi ne olacak? Benzer bir sıkıntı da TEOG da yaşanıyor.  2016 yılında TEOG sınavına giren öğrenci sayısı 1 milyon 168 bin 48 öğrenci kaçı Fen ve Anadolu Liselerine giriyor? Peki ya geri kalanı?

2016 Yılında Ö.s.y.m ’nin yaptığı sınavlara yaklaşık 14 milyon kişi girmiş. Türkiye’nin genç nüfusunun 25 milyon civarında olduğunu düşünürsek iyi rakam. Peki ne yapmalı?

Test sınavları ortadan kalkmalı

Çünkü çocuklarımızın gençlerimizin dolayısıyla tüm ulusun yaratıcılığı köreliyor.

Y.Ö.K, Ö.S.Y.M ve M.E.B’e düşen görev, ilkokula başlayan tüm öğrencileri üniversite önüne yığmak değil, çok doğru yönlendirmelerle hayata hazırlamaktır.

Üniversite okumak isteyen üniversiteye, meslek adamı olmak isteyen meslek liselerine, köyünde çiftçi olacak olan da yapacağı işin niteliğine göre doğru bilgilerle donatılmalıdır.

Hatta içlerinde, okulu bitirdikten sonra evlenip, evimin hanımı olacağım diyenler çıkarsa, onlara da ev ekonomisinden çocuk yetiştirmeye kadar bir dizi hayat dersleri verilmelidir.

Ancak bu şekilde kalkınırız.

Çağdaş Atılım Koleji Kurucusu Melih Pestere