Milli Mücadele’nin 100.yılı ve 30 Ağustos Zafer Bayramı, Denizli’nin Çal ilçesinde coşkuyla kutlanırken, milli mücadelenin Çallı kahramanları ile Mustafa Kemal Atatürk’e büyük vefa gösterildi.

Çal Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ve Türk Ocakları işbirliğinde düzenlenen “30 Ağustos ve Milli Mücadele’nin 100.Yılı Kutlama Etkinliği”nde duygusal anlar yaşanırken, Çal ve bölgesinde milli mücadele ateşinin yakan Müftü Ahmet İzzet Çalgüner’nin mezarı ve evi ziyaret edildi. Ayrıca, müftünün hayatı, ahitnamesi ve vasiyatnamesinin yer aldığı tablolar ilçe merkezi ile memleketi Süller mahallesinde Müftü Ahmet İzzet Çalgüner’in mezarının bulunduğu caminin önüne dikildi. Ayrıca, Çal-Bekilli karayolunun başladığı caddeye de müftünün adı verildi ve ismi asıldı.

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, “Bu cennet vatanı bizlere hediye eden başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, milli mücadeleye katılan atalarımızı bir kez daha rahmetle ve minnetle anmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

KUVAY-I MİLLİYECİ MÜFTÜNÜN MEZARI ZİYARET EDİLDİ

“Milli mücadeleden dönersek kanımızı ve katlimizi helal ediyoruz diyen” Müftü Ahmet İzzet Çalgüneri’nin torunları, ilk olarak Çarşı Camisi’nde keşkek ikramı yapıp, Atatürk ve tüm şehitler için mevlit okuttu. Daha sonra Ahmet İzzet Çalgüner’in Süller mahallesinde ismini taşıyan camiye gidildi. Denizli Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı burada marşlar çalıp söyledi. Müftünün mezarı başında dualar edildi. Ardından Başkan Fethi Akcan ve beraberindeki kalabalık müftünün doğup büyüyüp yaşadığı evi ziyaret etti. Caminin önüne müftünün hayatını ve vasiyatnamesinin yazıldığı ayaklı levhalar asıldı.

Etkinlik kapsamında “Milli Mücadele’nin 100.Yılı Çal ve Yöresi Fotoğraf Sergisi” de açıldı.

ÇAL’DA BÜYÜK COŞKU

Eski belediye binası önündeki Atatürk Parkı’nda Müftü Ahmet İzzet Çalgüner’in Heyet-i Milliye Ahitnamesi, hayatı ve Vasiyetnamesinin yer aldığı ayaklı tabelaların açılışı törenle yapıldı. Çal ilçe merkezinde düzenlenen fener alayında yüzlerce kişi Atatürk posterleri ve bayraklarla marşlar söyledi. Kalabalık sık sık, “Şehitler ölmez vatan bölünmez”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları atıp, tekbir getirdi.

Atatürk Parkı’nda Prof.Dr.Yusuf Gümüş, Prof.Dr.Turgut Tok, Prof.Dr.Ercan Haytoğlu, Prof.Dr.Yusuf Kılıç, Dr.İbrahim Balık ve Hüdaverdi Akbeyik’in konuşmacı olarak katılığı panelde “Milli mücadelenin 100.yılında Çal ve yöresi” anlatıldı.

BAŞKAN AKCAN; “ÇALLILAR İLE GURUR DUYDUM”

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, milli mücadeleye önderlik yapmış Çallı büyüklerini, Cumhuriyet’in kurucusu ve milli mücadele ateşinin yakışmasına önderlik yapmış Mustafa Kemal Atatürk’ü, bir kez daha yad etmenin gururunu yaşadıklarını söyleyerek, “Dönemin Çal Müftüsü Ahmet İzzet Çalgüner, kuvay-ı millliye harekatının önderlerindendir. Değeril büyüğümüzü, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı, milli mücadeleye katılan tüm büyüklerimizi gün boyunca yad ettik. Atalarımız bu topraklar için kanını, canını vermiştir. Bu cennet vatan bizlere emanettir.

Emanete gözümüz gibi bakıyoruz. Bizler, ‘Milil mücadeleden dönersek kanımız ve katlimizi helal ediyoruz’ diyebilen Çallı Kuvay-ı milliyecilerin torunlarıyız. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını bir kez daha rahmetle anıyoruz.Bugün bir kez daha Çallılar ile gurur duydum” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim