Uygun İklimi ve Geniş Orman arazisine sahip Türkiye’nin önemli arı yetiştirme alanların başında gelen Çameli ilçesinde Bilinçsizce yapılan tarımsal ilaçlamaların önüne geçiliyor.

Çameli İlçesinde 2019 Yılında Çameli Kaymakamlığı oluru ile oluşturulan Bitki Koruma Ürünlerinden meydana gelen Arı Ölümlerini engelleme Komisyonunda yapılan denetimlerde Çameli Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililer ve Çameli İlçe Jandarma Komutanlığı ile yapılan denetimlerde Çameli ilçesi Kirazlıyayla Mahallesinde Gündüz saatlerinde zamansız ilaçlama yapan çiftçiye cezai işlem yapıldı.

Tarım ve Gıda Hayvancılık Müdürlüğü Yetkilileri Özellikle zirai ilaçlardan dolayı arı ölümleri bizleri çok üzüyor. Bizler Çiftçilerimizle iç içe olmak durumdayız.Çünkü Çiftçi olmasa arı olmaz arıcı olmasa çiftçi olmaz en yakın çiftçilerimiz .Çiftçilerimizden özellikle ilaçlama zamanlarında biraz daha duyarlı  davranmalarını istiyoruz Akşam  saatlerinde ve ruhsatlı ilaçların dışında korsan ilaçlarının kulanılmamasını istiyoruz. Türkiye’de arıcılık sezonunun başlamasına paralel olarak arı kayıplarının da yaşanmaya başladığını söyledi.

İklimlerin değişken gitmesi, polen kaynaklarının yetersizliği gibi etkenlerin yanında arıların koloni gelişim dönemlerinin ile zirai mücadele ilaçlamasının da aynı dönemlere denk gelmesinin bu süreci olumsuz etkilediğini ifade eden Yetkililer  “Kültür bitkilerinde zarar veren çeşitli hastalıklara, böcek ve zararlı otlara karşı zirai mücadele yapılmakta ve genellikle kimyasal ilaçlar kullanılmaktadır. Bu kimyasal ilaçlar hem bal üreten, hem de bitkilerin tozlaşmasında hayati öneme sahip bal arılarına zarar vermekte ve onların ölümlerine neden olmaktadır. Bu nedenle gerek bitkisel üretim yapan çiftçilerimiz gerekse arıcılıkla ilgili faaliyet gösteren çiftçilerimiz önlemlerin alınması gerekmektedir

ARILARI KORUMAZSAK YARINLARI DA KORUYAMAYIZ

Soframıza gelen gıdaların 3’te 1’ini arı ve arı gibi tozlaşma yapan canlılara borçluyuz. Kendi besinleri için nektar yani besin avına çıkan bu canlılar, yani tozlayıcılar (ya da polinatörler), çiçekten çiçeğe gezerken polenleri de beraberlerinde taşıyorlar ve böylece bitkilerin üremesini, hem niteliksel hem niceliksel olarak üretimin ve doğadaki çeşitliliğin artmasını sağlıyorlar.

Editör: TE Bilişim