Denizli Haber -  İlimiz üreticilerine daha ekonomik ve kaliteli fidan temin edilmesini sağlamak, Denizli’nin Türkiye ceviz üretimindeki yerini ilk sıraya çıkartarak Ceviz Borsasının ilimizde kurulmasına imkan hazırlamak amacıyla Denizli Valiliği Koordinesinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ticaret Borsası ve Denizli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütülen "Ceviz Üretim Alanlarını Geliştirme Projesi" kapsamında, yapılan program doğrultusunda bu yıl ceviz fidanı dağıtımına Acıpayam ve Honaz ilçelerinde gerçekleştirilen törenlerle başlandı.

Honaz da düzenlenen törene; Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman ZOLAN, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir ÇINAR, İl Müdür Yardımcısı Saffet ÜGE, İlçe Müdürü Emre AŞKIN, Sivil Toplum Kuruluş temsilcileri ve üreticiler katıldı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Çınar yaptığı açıklamada; "Denizli, Türkiye ceviz üretiminin %4'ünü karşılamaktadır. Dağıttığımız ceviz fidanları dünyada kabul görmüş çeşitlerden oluşmakta, kurulan kapama bahçelerin kontrolleri teknik personellerimiz tarafından her yıl düzenli olarak yapılmaktadır. Tutma oranları %80-90 arasındadır. Hedefimiz; alan bakımından Türkiye’de ilk sırada olan Denizli'yi, üretim bakımından da en yukarılara taşıyıp "Cevizin Başkenti" , "Ceviz Markalı Şehir" yapmaktır.” dedi.

Bu yıl dağıtımı yapılan yaklaşık 40.000 adet ve dağıtılacak olan 15.000 adet fidanla birlikte 6 Yılda dağıtılan ceviz fidanı sayısı toplamı 475.000’i bulacak…

Proje kapsamında 2022/2023 dikim döneminde Balıkesir İli Bandırma ilçesinden temin edilen fidanların ilçe bazında dağıtımı başlamış olup ilk etapta; Acıpayam 4.120 adet, Çameli 6.170 adet, Serinhisar 1.220 adet, Kale 2.010 adet, Beyağaç 1.370 adet, Bozkurt 3.010 adet ve Merkez ilçede 500 adet,

2. Etapta ise Buldan 3.100 adet, Güney 1.000 adet, Honaz 4.600 adet, Çardak 1.000 adet, Baklan 2.190 adet, Çivril 3.450 ve Tavas 6.200 adet ceviz fidan dağıtımı tamamlanmıştır.

Babadağ, Pamukkale, Çal ve Bekilli ilçelerine fidan dağıtımı ise en kısa sürede gerçekleştirilmesi planlanmakta olup, fidan dikim öncesinde ve sonrasında çiftçilerin yapması gereken dikim, budama, gübreleme, sulama, zirai mücadele ve kültürel işlemler hakkında eğitimler verilmiş ve bilgilendirme broşürleri dağıtılmıştır.

           

Editör: Tahir Aygün