Denizli Haber - Cumhuriyet Halk Partisi Denizli İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, STK’lardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Zülal Avcı, Pamukkale İlçe Başkanı Arda Arpacı, Merkezefendi İlçe Başkanı Ali Osman Horzum ve Merkezefendi Belediye Meclis Üyesi İbrahim Abuşaha Denizli Köy Koop Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Varol’u ziyaret ederek üreticilerin sorunları hakkında bilgi aldılar. Başkan Çavuşoğlu, CHP olarak her zaman üreticinin yanında olduklarını söyledi.

Ziyaret sırasında Ulusal Süt Konseyi toplantısında belirlenen fiyatı değerlendiren Köy Koop Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Varol, “Ulusal Süt Konseyi süt fiyatını 7,5 Lira olarak belirledi. 50 Kuruşluk destekleme ile birlikte 8 Lira yapıyor. Bu fiyat bu günkü şartlarda ancak üreticinin maliyetini karşılıyor. Üreticinin para kazanabilmesi için fiyatın en az 9 Lira olması gerekiyor. Durum böyle olunca zararına üretim yapmak istemeyen üreticiler inekleri kesime gönderiyorlar. Bu da kısa vadede et fiyatlarını düşük tutsa da uzun vadede yeniden hayvan ithalatına yol açıyor. Üretici bir kez üretimi bırakınca tekrar üretime dönmüyor. Kesime giden ineklerin yerini doldurmak en az 3 yıl alıyor” dedi.

Son haftalarda dişi hayvan kesimlerinde ciddi artışlar gözlemlediklerini belirten Varol, “Denizli’de günlük süt üretimi bin 300 tondan bin 100 tona düştü. Şu anda Türkiye’de üretilen süt tüketimi karşılamıyor. Sanayici artık talebi karşılayabilmek için kaliteli süt almak yerine, ne bulduysa topluyor. Bunun böyle gitmeyeceğini hem üretici, hem de sanayici biliyor. Üretici ve sanayici fiyatın yukarı çekilmesini istemesine rağmen, bakanlık bu fiyatı vermiyor. Üretim maliyetinin yüzde 65’ini besleme oluştururken yüzde 35’ini diğer giderler oluşturuyor. Bakanlık sadece besleme maliyetlerini görüyor. Elektrik, su, işçilik maliyetleri gibi gider kalemlerini görmezden geliyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de tarım ve hayvancılık günden güne yok olurken, İktidarın yerli üreticiyi desteklemek yerine ülkenin kaynaklarını yabancılara aktardığını iddia eden CHP Denizli İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Meralar boş dururken, son 5 yılda 4.5 milyar dolarlık canlı hayvan, 630 milyon dolarlık da et ithalatı yapıldı. Yani AKP, 5 milyar doları yabancı çiftçilere kazandırdı. Vizyonsuz, öngörüsüz ve plansız politikalarla hareket eden, halkının temel gıda ürünlerine güvenle ulaşmasında dahi kendisini sorumlu görmeyen AKP, tarım ve hayvancılıkta ülkeyi kıtlık noktasına getirmiştir. Oysaki 5 milyar dolarlık kaynak çiftçimize, üreticimize aktarılsaydı tablo çok farklı olurdu. CHP iktidarında, hayvancılık yapılan yerlerde, kırsalda, her bölgeye, her ilçeye mutlaka veteriner görevlendireceğiz. Köyler varsa köylerde veteriner görevlendireceğiz. Eğer hayvancılık dışında tarım yapılıyorsa mutlaka ziraat mühendisi, ziraat teknisyeni olacak. Çiftçiye her türlü desteği yapacağız. CHP olarak her zaman üreticinin yanındayız” diye konuştu.

Editör: Tahir Aygün