Ağır tonajlı ve geniş akslı araçlara Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanma zorunluluğu getirilmesinin

nakliyeci esnafına ve firmalara büyük yük getirdiğini savunan CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan,  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a  yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Arslan Soru önergesinde  gelen şikayetler ile ilgili: ““Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde farklı aks aralıklarına sahip araçlara farklı fiyat tarifesi uygulanacağı açıklanmış, ağır tonajlı ve geniş akslı araçların diğer iki köprüyü kullanmasının yasaklanmasıyla birlikte, nakliyecilerimiz, kamyon ve tır şoförü esnafımız, yüksek bedeller, uzayan yol ve zaman kayıplarından şikayet etmektedir. Köprü geçişinin aks aralığına göre 9.90 TL ile 49.3 TL arasında değiştiği yeni köprüde HGS geçişinin uygulanmaması ve sadece nakit gişesinin yer alması kilometrelerce uzayan kuyruklara yol açmış, kuyruklar uzadıkça nakliyeci esnafımız günlük sefer sayısını azaltmış ve gelir kaybına uğramıştır. Mevcut durumda HGS sistemi bulunan araçların köprüde bu hizmetten yararlandırılmaması büyük mağduriyetlere yol açmaktadır.

Köprü geçiş bedeline ek olarak otoyol geçiş  ücreti ödemek durumunda bırakılan binlerce sürücü içinde özellikle kamyoncu ve tırcı esnafımızın, nakliyecimizin maliyetleri artmış, yolları uzamış, köprü gişesinde kuyruklar artarken yapılan günlük sefer sayısı azalmıştır. “Köprüye ulaşmak için otoyola da para ödüyoruz. Maliyetimiz arttı, buna karşılık günlük sefer sayımız 5’ten 3’e düştü.” şikayetinde bulunan sürücülerimizin mağduriyeti artmaktadır. Diğer iki köprüyü günün belli saatlerinde kullanarak yükünü teslim edebilecek esnafımıza yeni köprü ve otoyol geçişi zorunlu olarak kullandırılarak daha fazla yakıt harcanmasına, daha uzun yol katedilmesine ve daha fazla ücret ödenmesine yol açılmıştır” değerlendirmesinde bulun. Arslan Bakan’a ise şu soruları yöneltti:

“ Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ağır tonajlı ve geniş akslı araçlar için zorunlu olmaktan çıkarılarak günün belli ve geç saatlerinde diğer iki köprünün de kullandırılmasına yönelik bir çözüme gidilecek midir?

Yolun uzaması, köprü geçiş bedellerinin artması ve zaman kaybı birlikte düşünüldüğünde, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün geçiş ücretlerinde indirime gidilecek midir; köprüde nakit gişesinin yanına HGS sistemi eklenecek midir; yaşanan sorunların çözümü için bakanlığınız işlem başlatacak mıdır?

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçiş ücreti diğer iki köprüyle eşdeğer bedele ne zaman düşürülecektir?

Yolun uzaması, köprü geçişine eklenen otoyol geçiş ücreti, uzayan kuyruklar, zaman kaybı birlikte düşünüldüğünde, diğer köprülerin de uzun akslı araçlar için kullanıma açılması yönünde bir çalışmanız olacak mıdır? Bu sorunların çözümü için ne zaman düzenleme yapacaksınız?”

Editör: TE Bilişim