Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine kayyum ataması ve meclis feshine ilişkin açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi Denizli İl Başkanı Av. Mahir Akbaba :

“ Akp, tıpkı Honaz’da ve İstanbul’da yaptığı gibi bir kez daha sokağın nabzına, sandığın diline, seçmenin iradesine, ‘ben seni dinlemiyorum, duymuyorum, görmüyorum, anlamıyorum’ diyerek hak, hukuk, adalet ve demokrasi kavramlarının içini boşaltarak, seçilen belediye başkanlarını görevden aldı.

Ne anayasamıza ne de seçim sonuçlarına uygun düşmeyen, Milletimizin, demokrasi ve hukuka olan inanç ile güvenini gölgeleyen, hukuk dışı bir durumla karşı karşıyayız.

Milli iradeyi hiçe sayanlara, saygı duymayanlara, belediyecilik anlayışı demokrasiden değil ‘iptalden ve kayyumdan’ ibaret olanlara karşı tavrımız; dün olduğu gibi bugün de demokrasi içinde sorunları çözmekten yanadır.

Nasıl ki, seçilmiş başbakan Davutoğlu görevden alındığında Cumhuriyet Halk Partisi olarak, tavrımızı demokrasiden yana koyduk, seçimle gelenin seçimle gitmediği bir demokraside; kararı kınama ve tanımamanın ötesinde yine demokrasiden yana tavır koyacağımızın bilinmesini isterim.

Türkiye Cumhuriyeti’nde, kişinin suçluluğuna dair hükmün; kesinleşmiş yargı kararlarıyla alınması demokratik hukuk devletine yakışanı iken ‘ohalvari’ bir karara imza atılması, seçmeni demokrasiye küstürür, hukuktan soğutur, sandıktan uzaklaştırır ve hem demokrasi kültürümüze hem de halkın psikolojisine kalıcı zararlar verir. “ dedi.

Van Kayyumu’nun, belediye meclisini feshederek, meclisin artık toplanmayacağını ilan etmesine de değinen Başkan Akbaba : “ Meclisi feshetmek, halk iradesini gasp etmek ve bunun adına da ileri demokrasi demek hukuki değil, izahı olmayacak, anti-demokratik bir siyasi karardır. “ dedi.

Açıklamanın devamında; darbe ruhu kokan bu karar karşısında demokratik yollardan tepkilerini göstermek isteyenlerin hakkının kısıtlanmasının, Anayasa’nın 34. maddesi uyarınca uygun olmadığını belirten Akbaba : Nasıl ki Honaz’ımızda ve İstanbul’umuzda Ysk eliyle yapılan haksızlığa karşı sokağa çıkmak, protesto etmek veya boykot kararı almak yerine halkımıza güvenmeyi, sağduyulu olmayı tercih ettik ve en güzel cevabı; sevgi, saygı, hoşgörüyle, hak, hukuk, adaletle milletçe el ele verdik. Cumhuriyet Halk Partisi Ailesi olarak demokrasi mücadelemizi bundan sonra da yine aynı şekilde ve kararlılıkla hep birlikte sürdüreceğiz. “ dedi.

Editör: TE Bilişim