Denizli Haber - 41 vatandaşımızın hayatını kaybettiği Elazığ ve Malatya depremlerinin ve geçtiğimiz yıl Acıpayam ve Bozkurt depremlerinin yeniden deprem gerçeğiyle yüzleşmemizi ve hasarlı okullarımızı gündeme getirdiğini söyleyen Mahir Akbaba, “Türkiye genelinde 18 milyon öğrencimiz ile 1 milyonu aşkın öğretmenimiz, Denizli’de 190 bin öğrencimiz ikinci yarıyıl eğitim öğretim dönemine başlayacak. Gelecek umudumuz sevgili çocuklarımıza ve değerli öğretmenlerimize başarılar diliyorum; yolları açık olsun” dedi.

OKULLAR DEPREME DAYANIKLI MI?

İstanbul’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, 9’u ağır olmak üzere 29 okulun hasarlı olduğunu; 80 kamu binası ile 53 okulun da incelendiğini açıkladığına dikkat çeken Akbaba, “Bu açıklamadan anlıyoruz ki İstanbul’daki çocuklarımız hala 1999 depreminde hasar görmüş okullarda eğitim görüyor. Aradan 20 yılı aşkın süre geçmesine rağmen hasarlı okullarımızın ve kamu binalarımızın onarımı yapılmamış. Deprem bölgesinde yer alan ve sürekli büyük  ve küçük ölçekli depremlerinyaşandığıdenizli’de okulların durumu nedir? Genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Grup Toplantısı’nda, büyük Marmara depreminde en çok etkilenen illerimizden biri olan Sakarya’daki okulların durumunu gündeme taşıdı. Sakarya Valiliği 2015 yılında hazırladığı raporda, depreme dayanıklı olmayan 60 okuldan 21’inin yıkılıp yeniden yapılması, 39’unun da güçlendirilmesi gerektiğini tespit etmiş. Genel Başkanımızın raporu gündeme getirmesinden sonra, Milli Eğitim Bakanlığı Sakarya’daki 17 hasarlı okulun yıkımına karar verildiğini açıkladı. 21 yıl önce yapılması gereken yıkım bugün yapılıyor. Çocuklarımızın canı işte bu kadar ucuz. Daha düne kadar bu okullarda çocuklarımız eğitim-öğretim görüyordu. Elazığ ve Malatya depremleri olmamış, Genel Başkanımız gündeme getirmemiş olsaydı çocuklarımız bu okullarda eğitime devam edecekti” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na bukonuyu gündeme getirdiği için teşekkür eden Akbaba, “Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a, bugüne kadar bakanlık yapanlara ve AKP’li yetkililere soruyorum; Ağır hasarlı okullarda çocuklarımızın eğitim görmesine vicdanınız nasıl izin veriyor? Deprem riskinin yüksek olduğu; Denizli’de ki okullar için ne yapıldı. Deprem riskinin yüksek olduğu Denizli ve diğer illerimizdeki okullarda incelemeler yapılarak, gerekli tedbirler alınmalıdır. Türkiye’nin deprem kuşağında bulunduğu gerçeğine uyumlu eğitim politikaları hayata geçirilmeli; çocuklarımıza okullarda deprem bilinci verilmelidir. Depremden korunma yolları ders kitaplarında anlaşılır bir şekilde yer almalıdır.

Ders saatleri azaltılan, coğrafya ders saatleri artırılmalıdır” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim