Tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması projesi kapsamında Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Koordinatörlüğünde “ Geliştirilen Haşhaş Çeşitlerinin Yaygınlaştırılması Alt Projesi” ile ilgili İlimiz Çivril İlçesi Kocayaka Mahallesinde tarla günü düzenlendi.

Çivril'de düzenlenen Tarla Gününe İl Müdür Yardımcısı Nejdet DEMİR, İlçe Müdürleri, teknik personeller, çiftçiler katıldı.

Tarla gününde Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş olan Çelikoğlu ve Hüseyinbey ile Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından geliştirilmiş olan Ofis-1 ve Ofis-2 çeşitlerinin tanıtımı yapıldı.

Narkotik bir bitki olan haşhaşın Denizli’nin önde gelen tarım ürünlerinden birisi olduğunu ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Nejdet DEMİR “Stratejik bir ürün olan haşhaş bitkisi ilimizde 130-150 bin dekar alanda ekimi yapılmaktadır. Çivril, Baklan bölgelerimizde haşhaş ekim alanlarının 92 bin dekar alanda ekimi yapılmaktadır. Dolayısıyla bölgede yaşayan üreticilerimiz için yüksek verim ve kaliteye sahip çeşitlerin geliştirilmesi çiftçimiz ve ülke ekonomimiz açısından son derece önemlidir. Müdürlük olarak bizlerde çiftçimizin gelirinin artması, üretimin kaliteli olması için üreticilerimizi yeni çeşitler ile tanıştırmaya çalışıyoruz. Eskişehir Geçitkuşağı Araştırma Enstitüsü ve Toprak Mahsulleri Ofisinin yeni geliştirdiği 4 çeşit, üreticilerimizin geliştirdiği 1 yeni çeşit olmak üzere 5 yeni haşhaş çeşitlerinin sonbaharda ekimini gerçekleştirdik. Birazdan demonstrasyon parsellerimize giderek incelemelerde bulunacağız. Yeni geliştirilen haşhaş çeşitlerimizin Ülkemiz tarımına ve Denizlimiz çiftçisine hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum. “ ifadelerini kullandı.

Yeni geliştirilen haşhaş çeşitleri hakkında bilgi veren Araştırma Enstitüsü uzmanlarından Ferda Çelikoğlu, haşhaşın Türkiye için stratejik bir önem taşıdığından söz ederek “Bölgemizde üreticilerimizin geleneksel ve yerli çeşitleri kullandıkları ve yeni geliştirilen yüksek verimli ve kaliteli çeşitlerini kullanmamaları nedeniyle Denizli İl Müdürlüğümüzün koordinasyonunda Enstitümüz ve Ofis tarafından ortaklaşa olarak üreticilerimizin talepleri doğrultusunda Hüseyinbey ve Çelikkol çeşitlerini geliştirdik. Haşhaş çeşitlerimizin alkoloid oranı yüksek ve tohum olarak değerlendirilme noktasında da verimlidir. Bilindiği üzere Dünya piyasasında alkoloid oranı yüksek çeşitler talep görmektedir.” Açıklamasında bulundu.

Demonstrasyon parsellerinin tanıtımına geçilerek, ekimi gerçekleştirilmiş olan çeşitlerin incelenmesi ile tarla günü etkinliği sona erdi.

Editör: TE Bilişim