Çivril’de bulunan eski mezarların Türklerin Anadolu’ya yerleşmeden önce bölgeye gelen öncü Türklerin Mezarlığı olduğu ifade ediliyor.

Çivril’in İğdir mahallesinde hayvancılık yapan Zafer Demir tarafından bulunan mezar taşlarının üzerindeki simgelerin 1071’den önce Türklerin Anadolu’da olduğunun belgesi olabileceği ifade ediliyor. Mezar taşlarının üzerindeki simgelerin 5 ve 6. yüzyıllarda Türklerin Anadolu’da olduğunu gösterdiğini belirten yerel Tarih araştırmacısı ve Coğrafya Öğretmeni Münir Sayhan “Çivril’de en eski mezar taşları Özdemirci’deki Balbal mezar taşları. Özdemirci’deki mezar taşlarının üzerindeki işaretler Türklerin 1071’den çok daha önce Anadolu’da olduğunu gösteriyor. Bu simgeler onlardan daha eski olabilir. Mezar taşlarındaki simgeler Türk boylarına ait bazı obaların 1071’den önce Anadolu’da yurt kurduğunu gösteriyor” dedi.

Koyun Otlatırken Buldu

Hayvanlarını otlatırken mezar taşlarının üzerindeki simgeleri fark eden Zafer Demir yayla olarak kullandıkları bölgede dedelerinin hayvancılık yaptığını belirterek “bu yaylada dedem, dedesiyle hayvancılık yaparmış. Bize anlatırdı. Çadır kurduğumuz yere çok yakın olan bir alanda ardıç ağaçlarının arasında içinde 5 – 6 mezarın olduğu küçük bir mezarlık var. Dedemler burayı mezarlık olarak kullanmış. Hayvan otlatırken zaman zaman buraya uğrar dua ederdim. Bir gün toprağın altında kalmış ve eski taşların üzerinde bazı işaretler gördüm. Taşları temizleyip bakınca bunların değişik ama simetrik simgeler olduğunu gördüm. İnternetten araştırınca bu işaretlerin eski Türklerde kullanılan tamgalar olduğunu öğrendim. Uzman ve yetkili kişiler mezarları incelerse, elde edilecek bulguların bölge ve ülke tarihine ışık tutabilir” dedi.

Mezarların bulunduğu yaylanın Aydın’dan Afyon Sandıklı yaylalarına göç eden Yörüklerin yol güzergâhı üzerinde bulunduğu ve hala kullanılan bir yol olduğu belirtildi.

Editör: TE Bilişim