D vitamini bir güneş ışığı mucizesidir. Güneş ışığını alan vücudumuzun tepkisi ile D vitamini seviyelerimiz artar.

D vitamini kalsiyum ve fosforun emilip kullanımını sağlar. Özellikle çocukluk döneminde büyüme için son derece önemlidir.

D vitamini kas zayıflığına karşı vücudu korur, kalp atışını düzenler, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Tiroit fonksiyonlarının düzenli çalışması için gereklidir.

D vitamini sindirim sisteminde kalsiyum emilimini artırarak sağlıklı kemikleri destekler.

D vitamini vücuda besinler yoluyla provitamin-D olarak alınır ve güneş ışığı yardımı ile aktif forma dönüşür. Kaynakları arasında; balık, balık yağı, tereyağı, yumurta, peynir, mantar ve süt vardır. Ama asıl olan güneş ışığıdır.

D vitamini yetersizliği ülkemizde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. D vitamin düzeylerinizi rutin olarak ölçtürmenizi tavsiye ederim, eksikse mutlaka takviye almanız gerekecektir.

VİTAMİN D ve MUCİZELERİ

Vitamin D seviyeleriniz ideal aralıkta ise hastalıklarla savaşmak için yeterince güçlüsünüz demektir. Yapılan çalışmalar D vitaminin multipl skleroz ve kalp hastalığı gelişme riskini düşürdüğünü göstermiştir.

D vitamini seviyeleriniz depresyona meyilinizi belirliyor. Eğer bu sıra bunalımda olduğunuzu düşünüyor kendinizi halsiz hissediyorsanız D vitamini seviyelerinizi ölçtürmekte fayda var. Huzursuzluğunuzun nedeni düşük D vitamini seviyesi olabilir.

Kilo vermeyi deniyor fakat başarılı olamıyorsanız D vitamini seviyelerinizi ölçtürün. Düşükse mutlaka doktor kontrolünde takviye almanızı tavsiye ederim.          

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDE GÖRÜLEN BELİRTİLER

Yaygın kemik ve kas ağrısı

Kemik hassasiyeti

Kas güçsüzlüğü

Yürüme zorluğu-dengezlik sıklıkla görülmektedir.

Yapılan son çalışmalar; D vitamini eksikliğinin bir çok hastalığa neden olabileceğini göstermiştir. Şizofreni, depresyon, astım, Tip 1 diyabet, rikets, osteomalasi, osteoartrit ve birçok kanser türü D vitamini eksikliği ile ilişkilendirilmiştir.

DİKKAT! D vitamini açısından riskli grupları sıralıyorum;

*Gebelik, emziklilik, bebeklik dönemi

*Koyu ten rengine sahip bireyler

*Aşırı kilolu bireyler

*Gün içinde zamanının büyük bir kısmını kapalı alanda geçiren bireyler,

*Kıyafet, güneş kremi gibi nedenlerle güneş ışığına yeterince ulaşamayan bireyler

*İleri yaş dönemi

 Riskli gruplar arasında yer almaktadır.

 Eğer bu grupta yer alıyorsanız rutin kontrollerinizi yaptırıp doktorunuzun önerdiği dozda D vitamini kullanmanızı tavsiye ederim. Doz yetersizliği faydalı olmayacağı gibi doz aşımı da vücut için zararlıdır.

Diyetisyen Duygu DERYAN