Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, 2017 yılının ilk ayında gerçekleşen ihracat rakamlarını açıkladı. Denizli İhracatının Ocak ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 20 oranında artışla 192 milyon dolara ulaştığını söyleyen Kocasert, “ Ocak ayı ihracatı ile son 49 yılın rekorunu kırdık” dedi.

PAMUKKALEHABER

TİM Başkan Vekili ve DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, hizmet binasında düzenlediği toplantıda ocak ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Denizli ihracatının ocak ayında, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 20 artarak 192 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıklayan Kocasert,  “Son 49 ayda gerçekleşen en yüksek artış oranına ulaşmış oldu” dedi.

“DENİB İHRACATINDAKİ ARTIŞ YÜZDE 20”

Kocasert, ihracat rakamlarıyla ilgili “DENİB tarafından kayda alınan ihracat ocak ayında, geçtiğimiz senenin aynı ayına kıyasla yüzde 20 artarak, 192 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Denizli ihracatı ise, bir önceki seneye kıyasla yüzde 11 artışla 198 milyon Dolar’dan 220 milyon Dolar’a yükseldi. Denizli, Türkiye ihracatında 8. sıradaki yerini korumaya devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.    

                         

S&P VE FITCH’E RAĞMEN

Geçtiğimiz hafta, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından olan Fitch ve S&P’nin açıkladığı nota rağmen ihracat rakamlarındaki yükselişin umut verici olduğunu söyleyen Kocasert, “Ülkemizin kredi notunu ‘BBB-’ den ‘BB+’ ya, yani yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmüştü. Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu S&P ise, ülkemizin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirerek önümüzdeki dönemlerde not indirimleri yapabileceğinin sinyalini vermişti.

 Bu noktada, S&P tarafından yapılan olumsuz açıklamayı sürpriz olarak değerlendirebiliriz. Ancak; Fitch tarafından alınan karar, piyasalarda uzun zamandır bekleniyordu ve not düşüşü senaryosuyla piyasalar önemli ölçüde satın alınmıştı” dedi.

Kocasert, önümüzdeki dönemlerde yapısal reformlara daha fazla odaklanarak, makroekonomik göstergelerde sağlayacak iyileşmelerle, Türkiye’nin kredi görünümünü tekrar yatırım yapılabilir seviyeye taşınacağını belirtti.

2017 İHRACATI 2016’DAN DAHA İYİ OLACAK

2017 yılına ihracat yönünden çok olumlu başlandığını vurgulayan kocasert, açıklamasını şöyle devam etti: “ Geçtiğimiz senenin sonlarında hükümetimiz tarafından ihracat başta olmak üzere üretim ve yatırım için sağlanacak desteklerin yanı sıra Eximbank’ın destek bütçesinin artırılması, Kredi Garanti Fonu kefaleti, Cazibe Merkezleri Programı, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin açılmasına yönelik atılan adımlarla 2017’nin ihracat, büyüme ve üretim yönünden olumlu geçeceği kanaatindeyim.

Türkiye ihracatındaki rekor ve DENİB ihracatındaki yüzde 20’lik artış sene başlangıcı için oldukça olumlu. Başarının bizim için bir yolculuk olduğuna, bir varış noktası asla olmadığına inanıyorum. 2017 yılında da var gücümüzle çalışarak, var olan pazarlarda etkinliğimizi sürdürürken, yeni pazar arayışlarına da devam edeceğiz.”

Editör: TE Bilişim