Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in, Türkiye’nin kredi notunu ‘BBB-’ den ‘BB+’ ya düşürmesi ve diğer önemli kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin ise Türkiye’nin kredi notunu durağandan negatife düşürmesiyle ilgili açıklama yapan TİM Başkan Vekili ve DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, bu kararın sürpriz olmadığını piyasaların böyle bir not indirimini uzun süreden beri beklediğini belirtti.

PAMUKKALEHABER 
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu korurken, not görünümünü "durağan"dan "negatif"e indirdi. Bunun sürpriz olmadığını söyleyen TİM Başkan Vekili ve DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, “Böyle bir not indirimi piyasaların çok büyük bir kısmı tarafından uzun süredir beklenmekteydi ve bu baz senaryo üzerinden piyasalar önemli ölçüde satın alınmıştı. Not indiriminin Cuma gecesi açıklanması ve araya hafta sonunun girmesinden dolayı, piyasaların vereceği tepkinin çok sert olmamasının avantaj olacağını düşünüyorum; ancak Pazar gecesi Asya piyasalarının açılmasıyla birlikte döviz kurlarında daha belirgin hareketler görülebilir” dedi. 



Dün yapılan iki önemli olumsuz açıklama sonrasında, önümüzdeki süreçte finansmana erişim maliyetlerinde yükselmelerin olabileceğini ve TCMB’nin para politikasına dönük kullanmakta olduğu farklı araçlarda güncellemelere gidebileceğini düşündüğünü belirten Kocasert, açıklamasında  “Şu somut bir gerçek ki, Fitch ve S&P’nin dün açıkladığı kararlar finansal varlıklar üzerindeki baskıyı artırabilir ve negatif etki yaratabilir. Ancak; önümüzdeki dönemde yapısal reformlara daha fazla odaklanarak ve makroekonomik göstergelerde iyileşme sağlayarak kredi notumuzu tekrardan daha üst kademelere taşıyabiliriz” ifadelerine yer verdi. 

İhracatın Türkiye ekonomisinde lokomotif rolde  olduğunu vurgulayan Kocasert, ocak ayı sona erdiğinde, ihracatın geçen seneye göre daha iyi bir performansla karşılaşılacağını, hatta bu tablonun tüm seneye yayılacağını öngördüklerini belirtti.  Kocasert, ihracatta yaşanacak olumlu gelişmelerin, Türkiye ekonomisine katkısının da olumlu yönde olacağı söyledi. 
 

Editör: TE Bilişim