Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Şubat ayı ihracat verilerini açıkladı. Memişoğlu, Denizli ihracatının şubat ayında yüzde 4.3 azalarak 190 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.

Şubat ayı ihracat verilerini değerlendiren DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Türkiye ihracatının şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3.5 artarak 13.6 milyar dolar seviyesine yükseldiğini söyledi. Memişoğlu, Ocak-Şubat dönemi baz alındığında ise, ülke ihracatının yüzde 4.7 artışla 26.8 milyar dolar olarak gerçekleştiğini görüyoruz” dedi. Geçen aydan itibaren ihracat rakamlarının genel ticaret sistemine göre de açıklanmaya başlandığını dile getiren Memişoğlu, “Bu sisteme göre; yılın ilk iki ayındaki serbest bölge ihracatları ve antrepo verilerini de kapsayan ihracatımız yüzde 5 yükselişle 28.2 milyar USD olarak kaydedildi. Dünya ekonomisini yakından ilgilendiren ticaret savaşları, korumacılık politikaları ve riskler göz önüne alındığında, ihracat artışımızın devam etmesi ihracat potansiyelimizin gücünü bir kez daha ortaya koydu” dedi.

DENİZLİ İHRACATI 492 MİLYON USD OLDU

Geçen ay yaptıkları değerlendirmede parite etkisinin ihracatı önemli ölçüde etkilediğini ortaya koyduklarını anlatan Memişoğlu, “Bu ay da devam eden parite etkisiyle birlikte, DENİB üyelerince yapılan ihracat şubat ayında yüzde 4.3 azalarak 190 milyon USD oldu. Ocak-Şubat döneminde ise yüzde 5.2 azalan ihracatımız, 386 milyon USD olarak gerçekleşti. TİM tarafından açıklanan Denizli ihracatı ise, şubat ayında yüzde 7.3 azalışla 240 milyon USD olurken; Ocak-Şubat döneminde yüzde 5.3 azalarak 492 milyon USD olarak kaydedildi” diye konuştu.

RİSKLER ASLINDA ÖNEMLİ BİRER FIRSAT

2019 yılıyla birlikte birçok önemli kurum ve kuruluşun, dünya ekonomik görünümündeki belirsizliklere ve risklere dikkat çektiğini hatırlatan Memişoğlu, “IMF tarafından açıklanan güncel raporlarda, hem dünya hem de gelişen ve gelişmekte olan ekonomilerin büyüme beklentilerinin aşağı yönlü revize edildiğini görüyoruz. Bilindiği gibi; ülkemiz ihracatının yaklaşık yarısı, Birliğimiz ihracatının da neredeyse yüzde 65’i Avrupa Birliği’ne yapılıyor. Öte yandan, ABD de ihracat pazarlarımız arasında önemli bir konuma sahip. Özellikle, bu bölgelerdeki büyüme beklentileri ve ithalat talepleri ile ihracat performansımız arasında yakın bir ilişki bulunuyor. Söz konusu pazarlarda süregelen risklerin, rekabetçiliğimizin yüksek olduğu sektörlerde ve ürün gruplarında aslında önemli birer fırsat olarak karşımıza çıktığını ifade edebiliriz” dedi.

Editör: TE Bilişim