​Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkan vekili ve Denizli İhracatçılar Birliği(DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, ABD Merkez Bankası (FED) beklendiği gibi faizleri 25 baz puan artırarak 0.50-0.75 bandına çekmesinin Merkez Bankası üzerinde faiz baskısı oluşturabileceğini ileri sürdü.

PAMUKKALEHABER

FED politika faizini beklentilerin paralelinde 25 baz puan artırarak yüzde 0,50 – 0,75 aralığına yükseltmesini değerlendiren DENİB Başkanı Kocasert, “ Beklenen bu faiz artışıyla birlikte, FED’in son 10,5 yılda ikinci kez faiz artırımına gittiğini ve 2016 yılını tek faiz artışıyla kapattığını görüyoruz.

Faiz kararı sonrasında, Amerikan Doları bütün para birimleri karşısında değer kazandı. FED’in açıklamalarında dikkat çeken diğer bir husus ise, 2017 yılı için 3 faiz artırımının öngörülmesi oldu. Zira beklentiler 2017 yılında iki faiz artırımı olacağı yönündeydi” dedi.

MERKEZ BANKASI’NA FAİZ BASKISI OLABİLİR
Bu gelişmenin sonucunda Merkez Bankası üzerinde faiz artırımı baskısının olabileceğini vurgulayan Kocasert, “Uzun yıllar devam eden parasal genişleme süreci artık devam etmiyor. Dolar Amerika’ya yani anavatanına dönmeye başlayacak. Dolayısıyla da, diğer ülkelerde artık eskisi kadar bir dolar likiditesi söz konusu olmayacak.

Bu durum, dünyada finans kaynaklarına erişimi zorlaştıracağından, genel olarak finansman maliyetlerinin artabileceğini öngörmek mümkün ve bu durumda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nı faiz artırımına zorlayacak günler olabilir” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim