Denizli’de konut sektörünü Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Arslan değerlendirdi. Arslan, Mart 2015’de Emlak Müşavirliği Yasasının yakın bir zamanda çıkmasının zor olduğunu belirterek, “Yasa taslağını hazırlayıp TBMM sunmamızın üzerinden 4 hükümet değişti 1 darbe geçti. 2017 yılında da Anayasa değişikliği gündemde bizim yasanın kısa bir sürede çıkması zor gibi görünüyor” dedi.

PAMUKKALEHABER

2016 Türkiye’de önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl oldu. Terör olaylarının artması, 15 Temmuz darbe girişimi, komşu ülkelerde yaşanan iç savaş ve yüksek dolar Denizli sanayisini, üretimi istihdamı ve ihracatı olumsuz etkilerken tek bir sektör etkilenmedi. Konut sektörü. Denizli’de konut satışlarında da yüzde 59,6 oranında artış gerçekleşirken, gayrimenkul fiyatları yüzde 23 arttı.


KONUT YAPACAK ARSA ÜRETMEK ZORUNDALYIZ
Denizli’de stoklanan inşaat malzemelerini monte edecek yeterli arsa olmadığını dikkat çeken Arslan, “Parsel sorununu kentsel dönüşüm ile aşmaya çalışıyoruz. Ancak bu yeterli değil. Denizli sanayisi, turizm ve doğası ile sürekli göç alan bir il. O nedenle konut ihtiyacı her geçen gün artıyor. Maalesef konut alanı üretmede sıkıntı yaşıyoruz” dedi.

DENİZLİ’DE GAYRİMENKUL YÜZDE 23 DEĞER KAZANDI
Türkiye genelinde örneğin İstanbul’da kentsel dönüşüm yapılan yerlerde gayrimenkul fiyatları yüzde 40-40’lara varan ucuzlama görülürken Denizli’de talebi karşılayamadığımız için yüzde gayrimenkul fiyatları yüzde 23 arttığını belirten Arslan, Denizli’nin kentsel dönüşüm ve arsa üretmede talebi karşılamakta güçlük yaşandığını ileri sürdü.

MAKRO PROJELER ÜRETMELİYİZ
Denizli’de konut ve gayrimenkul konusunda yaşanan uygun arsa bulamama sıkıntısının yanısıra trafik ve otopark sorunu yaşandığını vurgulayan Arslan, “evet Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyleri bu konuda çalışıyor. Şehirde güzel ve olumlu gelişmeler yaşanıyor. Yeşil alanlarımız eskisine nazaran arttı. Ancak sürekli göç alan bir şehirde trafik ve otopark sorunu çözüme kavuşturulmadı.  Yolları, eğlence ve alışveriş merkezleriyle, yaşam alanlarıyla, yeşil alanlarıyla makro düzeyde şehirleşme planı yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

EV SAHİBİ OLMAK DAHA KOLAY
Ev sahibi olmak isteyenlerin  eğer birikmiş nakitleri yoksa kooperatifler aracılığı ile satın aldıklarını ve bu sürecin zor ve sorunlu olduğunu söyleyen Emlakçılar Odası Başkanı Arslan, “Şimdi vatandaşlar daha kolay ev sahibi oluyor. Çünkü bankalar yüzde 75’lere varan kredi veriyor. Banka kredileriyle ev sahibi olmak çok kolay. Burada vatandaşın dikkat edeceği tek unsur, kredi ödemelerini uygun oranlara bölmesi. Ödeyemeyeceği yükün altına girmemesi” dedi.

KİRALIK KONUT AÇIĞI YAŞANIYOR
Herkes kendi evinin sahibi olması nedeniyle Denizli’de kiralık konut açığının yaşandığını dikkat çeken Arslan, insanlar kirada oturmaktansa uygun taksitlerle ev sahibi olmayı yeğlediğini dikkat çekti.

KONUT SATIN ALIRKEN MUTLAKA EMLAKÇIDAN  YARDIM ALIN
Konut krediler nedeniyle konut satışlarındaki artış,  emlakçılık mesleğine olan talebi de artırdığını ve hiçbir odaya kayıtlı olmadan, vergi kaydı bulunmayan  ve mesleki yeterliliği olmayan insanların bu işe el attığını söyleyen Arslan, “İnsanlar kandırılmamak ve dolandırılmamak veya alış ve satışlarda sorun yaşamamak için mutlaka bir odaya kayıtlı emlakçıdan yardım istemeli.  Bize çok kişi geliyor mağdur oldukları için. Hatta geçtiğimiz gün bir Üniversitede öğretim üyesi sorun yaşadığı için bize geldi. O nedenle, konut alış ve satışlarda mutlaka odaya kayıtlı bir emlakçıdan yardım almalılar” önerisinde bulundu.

YASA TASLAĞIMIZI VERDİK
ÜZERİNDEN 4 HÜKÜMET BİR DARBE GEÇTİ

Emlakçıların konumlarını, şartlarını belirleyen bir yasa taslağı hazırladıklarını ve 24 Mart 2015’te İstanbul ticaret Odası’nda deklare edilerek ilgili mercilere verdiklerini, hatta 2015’in Mart’ında dönemin ekonomi bakanı Nihat Zeybekci ile de görüştüklerini hatırlatan Arslan, “Yasa taslağımızı hazırladık ve TBMM verdik. Bir buçuk yıl oldu. Ancak bir buçuk yılda 4 hükümet değişti bir darbe geçirdik. 2017 yılında da anayasa değişikliği gündemde, kısa bir dönemde bizim yasanın çıkması zor gibi” dedi.

OLAĞAÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞIRACAĞIZ
Yasadan umudunu kesen emlakçılar en kısa zamanda olağan üstü toplanarak, Denizli Emlakçılar Odası olarak meslek kurullarını belirleyip birlikteliği sağlamayı amaçlıyor.  Odaya kayıtlı 260 üye ile birlikte kendi kurallarını kendileri belirleyeceklerinin altını çizen Arslan, “Altında benimde imzam bulunan yasa tasarısında güzel maddeler vardı. Örneğin yüz kızartıcı suç işleyen bu mesleği yapamayacak. Emlakçılar kesinlikle üniversite mezunu olacak. Meslek ilkelerini uymayanlar için ciddi para cezaları getiren yasa tasarısı idi. Ancak kısa sürede çıkması mümkün olmadığı için biz kendi kurallarımızı şimdilik kendimiz belirleyeceğiz. Çünkü hiçbir odaya kayıtlı olmayan, vergi vermeyen kişiler bizim mesleğimizi de zarar veriyor. O nedenle tüm üyelerimi olağanüstü toplayıp bu konuyu gündeme getireceğim” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim