Pazarda sebze ve meyve fiyatları, satanı da alanı da memnun etmiyor. Esnafın yoğun ilgi gösterdiği Çarşamba Pazarı’nda bu kez çok az esnafın tezgah açtığı dikkatimizi çekiyor ve soruyoruz.  “Soğuktan dolayı mı gelmiyorlar? Esnafın yanıtı ise “Ne soğuğu abla, para yok, satacak mal alamıyorlar. Pazarcı esnafı artık kazanamıyor” oluyor.

PAMUKKALEHABER

Pamukkalehaber.com olarak Denizli ekonomisinin nabzını Çarşamba Pazarında tutmaya çalıştık. Bu kış mevsim normallerinin üzerinde seyreden soğuk havalar, mazot fiyatı, pazaryeri ücreti sebze ve meyve fiyatlarının yükselmesine neden olan başlıca etkenler. Denizli’nin en büyük ve kalabalık pazarlarının başında gelen  Çarşamba pazarında pazarcı esnafıyla, alış-veriş yapan vatandaşlarla görüştük. Fiyatlar alanı da satanı da memnun etmiyor.  Yaş sebze ve meyve komisyoncuları ise ayakta kalma mücadelesi veriyor.



ARABAMIZI EVİMİZİ SATIP MAL ALIYORUZ
Denizli Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği’nin (DEMESKO) Başkanı Cemil Dinç, Pazar yerlerindeki fiyat artışlarının faturasının komisyonculara kesilmesinden dert yanarak, “Havaların soğuk olması nedeniyle ürün yetişmiyor, seradaki sebze ve meyveler geç olgunlaşıyor. Bu da fiyatları etkiliyor. Buna nakliye, kira maliyeti eklendiğinde pazarda ücretler yükseliyor. İnanın şuanda domates, biber gibi sebze fiyatlarının seradan alış fiyatı 3 lira pazarda satışı ise 6 liraya kadar çıkıyor. Bu artıştan inanın biz kazanmıyoruz. Bir çok halde 50’in üzerinde esnaf var. Her yıl birkaç tanesi kapatıyor. Kalanı ile cepten yiyor, arabasını, evini satan ve bu işi devam ettiren esnaflarımız var. Çok değil iki-üç yıl sonra ne oluruz bilmiyorum” dedi.

DENETİMLERİN YETERSİZLİĞİNDEN YAKINDI
DEMESKO  Başkanı Dinç, pazaryerinde kaçak satış yapan esnafla mücadele ettiklerini belirterek, “Bizi en fazla etkileyen pazaryerlerindeki kaçak satışlar. Biz burada bir kuruşun bile faturasını keserek vergilendirirken, onlar hiçbir vergi ödemeden satış yapıyor. Bizim esnafın sattığı fiyatın yarısına satış yapıyor. Biz mücadele ediyoruz ama denetimlerin yetersizliği nedeniyle başarılı olamıyoruz”  diye konuştu. 



SOĞUK DEĞİL FİYATLAR ETKİLİYOR
Çarşamba pazarı esnafını ise soğuklardan çok fiyatlar vurmuş.  Pazaryerinde tezgah açan esnaf sayısı her geçen hafta azaldığını söyleyen pazarcılar, bunun nedeninin mal alacak para bulamamaları olduğunu ileri sürdüler.

 

1 LİTRE MAZOTU 5 LİRADAN ALIYORUZ
Tam 30 yıldan beri kendi tarlasında ürettiği, pırasa, ıspanak, maydanoz gibi sebzeleri getirip Çarşamba Pazarı’nda satan Sarayköylü çiftçi Suat Acar, “Soğuk nedeniyle ürün yetişmiyor. Artı buna mazot parası eklenince fiyatlara yansıyor. Bu da satışı azaltıyor. 30 yıldan beri bu pazara gelirim her geçen yıl satışlar azalıyor” dedi.



EKMEK MÜCADELESİ BAZEN KEYFE DE DÖNÜŞÜYOR
Çarşamba pazarına Buldan’ın Kaşıkçı Mahallesi’nden gelen Erdoğan Karabacak ise elma, kestane gibi kendi ürettikleri ürünleri satıyor. O da  maliyetlerin her geçen yıl artmasından dertli. Kilosunu 20 liradan alıcı bulamadığı kestanesini, ısınmak için yaktıkları sobada pişirerek kendileri yiyor. 



FAKİRİN YİYECEĞİ PATATES SOĞAN
Mehmet Sarıteke ise 2 yıldan beri Çarşamba Pazarı’nda tezgah açıyor. Patates ve soğan satıyor. Kışın en çok satılan iki sebze patates ve soğanın bu yıl daha fazla satıldığını söyleyen Mehmet Sarıteke “Bu sene üretim çok fazla o nedenle pazarın en ucuz sebzesi patates. Fakirin yiyeceği olan patates pazarda 1 lira 60 kuruştan satılıyor. 



KREDİ KARTI GEÇERLİ DEĞİL
Artık pazarların tadı olmadığı belirten esnaflardan Bayram Sağnak, pazarda konfeksiyon ürünleri satıyor. Pazaryeri ücretinden tutundan tüm maliyetlerin artmasına rağmen fiyatların değişmediğini söylüyor.  Sarıteke’nin tezgahında 5 liradan 50 liraya kadar ürün çeşidi var.  Ama yine de satış yok. Bunun nedenini ise Sarıteke, “İnsanlar mağazalardan kredi kartı ile alışveriş yapıyor. Bizde kredi kartı geçerli değil” diyor. 



SEPETTEKİLER 45 LİRA
Pazardan dönen vatandaş elindeki sepetini kaldırıyor ve “bu 45 liraya mal oldu” diyor. İçindekileri yalnızca ıspanak, pırasa, elma ve patates diye sıralıyor ve “peynir, zeytin yok. Yağ yok. 45 lira. Geçen yıl 45 liraya bu sepetin iki katı alış-veriş yapardık” diyerek fiyatların iki katı pahalandığını dikkat çekiyor.

Editör: TE Bilişim