Tarım, başta sanayi olmak üzere diğer sektörlerinde itici gücü olduğunu 13. Ege Tarım Sera ve Hayvancılık Fuarı’nda bir kez daha gösterdi. 55’i Denizli’den olmak üzere 180 firmanın stant açtığı fuara, 5 gün içerisinde 178 bin 452 kişi ziyaret etti. 

PAMUKKALEHABER
Denizli Ege Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı’nın 13’üncüsü gerçekleştirildi. Fuar’da tarımda gelinen teknolojilerin yanısıra, Denizli’nin tarımsal ürün çeşitliliği sergilendi.

 

İHRACAT 673 MİLYON TL’YE ULAŞTI
Üretici ile sanayicinin buluştuğu, çiftçilerin son teknolojileri ve tarımla ilgili gelişmeleri yakından takip etme imkanı bulduğu fuar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yılmaz Erkaya, tarım sanayi entegrasyonunda Denizli’de önemli gelişmelerin yaşandığını dikkat çekti. Erkaya, Denizlili ürettiği ürünleri dünya pazarlarında da yer bulduğunu belirterek, 2016 yılında 673 milyon TL değerinde ihracat gerçekleştiğini açıkladı.

ALAN DAR GELİYOR
Bu yıl 13.sü düzenlenen Tarım Sera ve Hayvancılık Fuarı’na 180 firma stant açtı. 5 gün devam eden fuara 178 bin 452 kişi ziyaret etti. Artık fuar alanın dar geldiğini söyleyen Denizli Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hamdi Gemici, “Çadır ve açık alanlarla birlikte toplam 30 bin metrekare alanda, traktör, biçerdöver, tarımsal mekanizasyon ve teknolojileri, sulama sistemleri ve ekipmanları, sera teknolojileri, tohum, fide, fidan, zirai ilaç, gübre, ekolojik tarım, agro bilişim, hayvancılık, yem, ambalaj firmaları yer alıyor. Fuara katılmak isteyen birçok firmayı geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Katılım için talep var ancak, alanın yeterli olmaması nedeniyle sınırlı tutuyoruz” dedi.

ULUSLARARASI FUAR İSTİYORUZ
Ayrıca, eğer yeni bir fuar alanı yapılabilirse fuarın da uluslararası boyuta taşınacağını ve işte o zaman Denizli’nin tarım fuarının merkezi olacağını ileri süren Gemici, “Biz ürünlerimizi, tarımla ilgili teknolojilerimizi sergilemenin yanısıra uluslararası gelişmeleri de takip etmek isteriz. Hem Denizli’ye ekonomik girdi sağlanır, hem tarım ihracatı artar hem de çiftçilerimiz dünyadaki gelişmeleri yakından takip etme imkanı bulacak. Artık bu fuar ulusal bazdan çıkartılıp uluslarası düzeye taşınmalıdır” diyerek fuarla ilgili hedeflerini açıkladı.

10 BİN YILLIK BUĞDAY

Denizli Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu standında, Denizli’nin ürün çeşitliliği görmek mümkün. Çal’ın üzümünden, pekmezine, Çameli’nin cevizi, fasulyesi, Serinhisar’ı leblebisi, Buldan’dan kestane ve sultaniye üzümünü, gözlerinin kekiği, Kale’nin zeytini, zeytin yağının yanısıra,  biber kurusu gibi, koruk ekşisi gibi geleneksel tatları da bu stantta görebilirsiniz. Gemici, son zamanlarda sağlık açısından tartışılan konserve ürünlerin yerine, geçmişte annelerimizin, ninelerimizin yaptığı gibi oldukça sağlıklı kurutulmuş sebzeleri sergilemeği yeğlediklerini dikkat çekti.

Fazla gelir getirmediği gerekçesiyle çiftçilerin üretimden vazgeçtiği 10 bin yıllık “Siyez Buğdayı”  ilk kez bu yıl görücüye çıktı. Çardak’ın Hayriye Mahallesi’nde Muharrem Ata tarafından  üretimine başlanan Siyez Buğdayının, kromozomu değiştirilmemiş, içerdiği protein, fenolikler, tokoferoller vekarotenoidler açısından da en sağlıklı buğday çeşidi olduğunu söyleyen Gemici, ununun ise  glüten içermemesi nedeniyle de özellikle çölyak  hastalarınca tercih edildiğini açıkladı. Gemici, Denizli’de üretiminin yaygınlaştırılması için desteklenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

 EĞİTİM AYAĞI TOPAL KALDI

Geçtiğimiz yıllarda fuarda çiftçi eğitimleri ile ilgili seminerler verildiğini söyleyen Gemici, bu yıl eğitim ayağının topal kaldığını ileri sürdü. Önceki yıllarda şu anda FETÖ/PDY davalarının görüldüğü salonda çiftçilere eğitim verdiklerini hatırlatan Gemici, “Bu yıl Kongre ve Kültür Merkezi’nde FETÖ-PDY davaları görüldüğü için salon bize verilmedi. Çiftçilerimize orada eğitim seminerleri verilirdi. Bu yıl çok istememize rağmen olmadı” dedi.

FUARIN ALANI PANAYIR GİBİ
Fuar alanına girerken ziyaretçileri Dinar’dan gelen Ramazan Mercan sipsi ile karşılıyor. Biraz daha ilerlediğinizde balonlarla süslenmiş traktör veya tarım iş makineleri gözünüzü alıyor ve müzik eşliğinde bilek güreşi müsabakalarını heyecanla izliyorsunuz. Bilek güreşlerinde rakiplerini tek tek deviren Tavas Kızılcabölüklü 35 yaşındaki Meliha Soylu, ödülün sahibi oldu.

Editör: TE Bilişim