Rusya ile iyi giden ilişkiler Denizli ve Türkiye turizmcilerini biraz olsun umutlandırmış, Rusya’dan Türkiye’ye gelen 4 milyon turist sayısına ulaşılamasa da o rakama yakın turist çekmek için çalışmalara başladıklarını açıklayan DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen, “Dış ülkelerle ikili ilişkiler iyi gitmeye başladığında umutlanıyorsunuz, çalışmalara başlıyorsunuz.  Aniden yaşanan bir olayla tüm umutlarınız çöpe gidiyor” demişti. Pazartesi günü Ankara’da yaşanan Rus Büyükelçisi’nin, silahlı saldırıya uğraması ve hayatını kaybetti. Turizmcinin Rusya umududa çöpe gitti.

PAMUKKALEHABER 
Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği(DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen ile turizmi değerlendirmek için randevulaştığımızda, Rus Büyükelçisi’ne suikast düzenlenmemişti.   İki ülke arasındaki yaşanan olumlu gelişmenin kendilerini umutlandırdığını ve Rus turistleri geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Türkiye’ye çekmeye çalıştıklarını açıklamıştı DENTUROD Başkanı Şen.



Rus Büyükelçisi Rus Büyükelçisi Andrey Karlov’un Pazartesi günü Ankara’da gittiği bir etkinlikte silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmesi, iki ülke arasındaki ilişkileri nasıl etkileyeceği yönünde endişeleri beraberinde getirirken turizmcilerin Rusya umudu yine çöpe mi gidecek?

Sizlere Rus Büyükelçisi’ne yapılan suikast öncesi DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen’in Denizli Turizmi ve gelişmelerle ilgili değerlendirmesi şöyle:

FUARDAN UMUTLU DÖNDÜK AMA…
Bu yıl 8-11 Aralık 2016 tarihleri arasında İzmir Fuar alanında düzenlenen ve 31 ülkeden 1008 katılımcı firma 63 ülkeden 33 bin688 ziyaretçinin katıldığı Travel Turkey fuarından umutlu döndük. Katılımcı sayısı geçtiğimiz yıla göre artmasa da o sayıyı korumamız bile büyük bir başarı idi. Ama Türkiye’de  her an bir şey oluyor.  Bir fuara gidiyorsunuz oradan umutla dönüyorsunuz.   Döndükten sonra bir olay oluyor. Öyle olduğu zaman o anda umutlarınız bir anda çöpe gidiyor.  Tekrar bir daha çalışmaya başlıyorsunuz o olaylar zamanla güncelliğini kaybediyor etkisi azılıyor tam umutlar yeşeriyor tekrar bir gelişme ve umutlar dibe vuruyor. Bu olaylar sadece turizm için değil ülkemiz içinde olmaması gereken olaylar.  



TURİST SAYISI YÜZDE 40 AZALDI
Türkiye Otelciler Federasyonu toplantısında da Türkiye turizmi masaya yatırıldı. Toplam 15 bölgenin başkanlarının katıldığı toplantıda, bölgeler değerlendirildi. Bu bölgelerin tamamına yakınında yüzde 40 civarında bir düşüş var. Bu düşüşü müşteri bazında düşüşler. Fiyattan dolayı da yani yapılan indirimlerden dolayı da ayrıca bir gelir kaybı var. Bu açıdan bakıldığında Türkiye 2016 yılını turizm adına çok iyi geçirmedi. 2016 zaten ülkemiz için çok iyi olmadı. 2017 yılının daha iyi olacağını ümit ediyoruz. 

RUSYA KİRİZİNİN ÇÖZÜLMESİ UMUTLANDIRDI 
Rusya krizi çözülmesi bizim 2017’yi biraz daha umutla bakmamızı neden oluyor. Oradan ülkemizi ziyaret eden yaklaşık 4 milyona yakın bir turist vardı. 2017’de bu rakamlara yakalanmasa bile yakın rakamlara ulaşması bizim isteğimiz. Eğer ülkemizde dışında komşu bölgelerimizde çok çok olumsuz bir durumla karşılaşmazsak biz rakamları yakalama gayreti içinde olacağız. 2017 biz iyi olmasını temenni ediyoruz.
(DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen, bu açıklamaları yaptığında Ankara’da Rus Büyükelçisi,silahlı saldırıya uğramamış, yaşamını kaybetmemişti) 

DENİZLİ’Yİ PAMUKKALE’Yİ DÜNYAYA TANITMAYA DEVAM EDECEĞİZ 
Gecen hafta “Travel Turkey” fuarına katıldık. Ocak’ta İstanbul’da düzenlenecek olan ve en önemli fuarlardan biri olan EMITT Turizm Fuarı’nda yaklaşık 350 metrekarelik 3 ayrı stantta Denizli’yi, Pamukkale’yi ve ilçelerdeki turistik ve doğa zenginliklerimizi tanıtacağız.  Ayrıca Hollanda, Moskova, Dubai gibi tüm fuarlarda yer alacağız. Şehrimizi temsil etmeye Denizli’yi, Pamukkale’yi dünyaya tanıtmaya gayret göstereceğiz, göstermeye de devam edeceğiz.



ÇARESİZLİK ÇARE DOĞURUYOR 
Çaresizlik çare doğruyor tabi.  Biz yıllarca Pamukkale’deki otellerimizin Antalya, Marmaris, Fethiye’den gelen turlarla yüzde 90 doluluk oranlarına ulaşmasına alışmıştık.  Yabancı turistler gelip bir gün Denizli’de konaklıyor ertesi gün dönüyordu.  Rusya krizi nedeniyle yabancı turist azalınca, Denizlili otelciler olarak proje geliştirdik. “Termal İyi Gelir” projesi hem yerli ve yabancı turistlerin konaklama süresini uzatacak hem de yerli turizmi hareketlendirmeyi amaçladık. 

TERMAL İLİ GELİR BAŞARILI OLDU
“Termal İyi Gelir” projesi bu projesi çok başarılı oldu.  Türkiye Otelciler Federasyon Toplantısında gündeme geldi.  Bölge başkanları bizi tebrik etti. Bölgenizin tanıtımına katkı sağladığımızı tüm bölgelerde etki alanına sahip olduğunu söylemeleri onur verici idi. Proje Denizli içinde çok ciddi bir algı oluştu.  Pamukkale’den uzaklaşan vatandaşları, Pamukkale’ye bir ilgisi oluştu.  Özellikle hafta sonları konaklamayı tercih ettiler.
Bu başarı bundan sonraki dönemlerde de yabancı tur operatörlerine karşı verdiğimiz hem fiyat hem de konaklama kapasitesi olarak avantaj sağlayacak. Fiyatları yukarı çekmemizi anlaşmaların daha iyi koşullarda gerçekleşmesi anlamına geliyor.  



2017’DE DE DEVAM EDECEK 
Proje kapsamında, otellerimiz servis vermeye devam ediyor. Sabah kahvaltısı, akşam yemeği, termal havuzlar hepsi 89-99-109 lira.  2017 boyunca devam edecek.  Civan illerdeki fiyatları baktığımızda fiyatlar çok ekonomik olduğunu görüyoruz. Özellikle kış sezonu termal zamanıdır.  Termalle ilgili vatandaşları Denizli’ye davet ediyoruz.  

TUROFED TERMAL İLE İLGİLİ KOMİTE OLUŞTURDU
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED)  olarak komite oluşturduk. Termal turizmi dernek olarak çok önemsiyoruz.  O komitenin termalle ilgili bölümünde Afyon’daki İkbal genel müdürü olan Ali Gümüşhan ile beraber komitenin başındayız. Ortaklaşa ne yapabiliriz yine Bölgede  termal ile ilgili nasıl ön plana çıkabiliriz bunun da araştırması içinde olacağız.  Konuyla ilgili tüm arkadaşlarımızda mutlaka destek verecektir.  Biz onları harmanlayıp bölgenin tanıtımı ve bölgeye daha çok turist çekmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. 

UMUTLAR HASTANE İNŞAATINDA 
Tabi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nin yapılması bölge için çok önemli. Her geçen gün Denizli için bir kayıptır.  Bu konuyla ilgili Valimizin gayreti var, bizzat takip ediyor. Ondan dolayı da çok umutluyuz.  2017’in Ocak ayında temelinin atılacak olması bile yerli ve yabancı yatırımcıları da Pamukkale’ye çekecek. O yatırım ile bölgenin çehresi değişecek.  Aslında bölgede iki yıldan beri önemli değişiklikler var. Biz bunu fark edemesek de dışardan gelen misafirlerimiz bunu görüyor.  Karahayıt bölgesi Türkiye’nin en önemli markalarından biri olacağına görüyoruz çalışmalar sürüyor.
 

Editör: TE Bilişim