Pamukkalehaber.com’un Ekonominin Nabzı'na konuk olan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası(DSMMMO) Başkanı Ali Osman Horzum ile  Denizli ekonomisini  konuştuk. Bazı ekonomik verileri bizimle paylaşan Horzum, Denizlililerin borçlanma oranının her geçen yıl arttığını söyledi.

PAMUKKALEHABER

Denizli Ekonomisinin kaydını tutan 1186 muhasebeci, mali müşavir ve yeminli mali müşavirlerin üyesi bulunduğu DSMMMO, 1990 yılında kurulduğunu ve kendilerine ait 5 katlı binada meslektaşlarına hizmet verdiklerini söyleyen Başkan Ali Osman Horzum, tüm amaçlarının meslek kalitesini yükseltmek, üyelerinin çıkarlarını korumak olduğunu söyledi.

DSMMMO ‘nun 1186 üyesinden 570’inin kendisine ait ofisinin bulunduğunu,  420’sinin bir firmada bağlı olarak çalıştığını 200’e yakın meslektaşının ise  ruhsatı olmasına rağmen ya emekli olduğunu  ya da başka bir işle meşgul olduklarını açıklayan Horzum,  SMMMO’larının Anayasanın 135’inci maddesiyle  Akademik Oda olarak adlandırıldığını belirterek, “ Akademik oda olmamız meselesiyle de toplumsal olaylarda kesinlik söz sahibi olmaya çalışan her zaman için toplumun lehine, toplumun menfaatlerini birey menfaatlerinin üzerinde tutan odaya sahibiz” dedi.

“KAPANAN HER FABRİKANIN SUÇLUSU BİZİZ”

Muhasebeci ve Mali Müşavirleri ekonominin göbeğindeki kişiler olarak nitelendiren Oda Başkanı Ali Osman Horzum, “Ben genç meslektaşlarıma Organize Sanayi Bölgesi’ni, Sanayi sitelerini gezmelerini söylerim. Gitsinler eğer oralarda kapısına kilit vurulan bir fabrika varsa bunun suçlusu biz mali müşavirleriz. Eğer bir işyerinde üretim ve istihdam artıyorsa da bu başarıda bizim emeğimiz büyüktür.  Mali müşavirler 2000 yılına kadar işletmelerin faturasını toparlayan, beyannameleri devlete veren kişilerdik. O dönem mükellefin arkasından gelen insanlardık.  2000 yılından sonra danışmanlık yapmaya başladık mükellefe fizibilite raporları hazırlamaya başladık. Mükellefin önünde, ona yol gösteren önder niteliği kazandık. Sorumluluğumuz da niteliğimiz de arttı, meslektaşlarımız çıtayı yükseltti” diye konuştu.

KOALİSYONLA YÖNETİLEN  ODAYIZ
Ali Osman Horzum, geçtiğimiz yılın haziran ayında gerçekleştirilen genel kurulda oluşturulan yeni yönetimin 4 gruptan oluştuğunu hatırlatarak, “Koalisyondan korkmamak gerek. Biz koalisyon ile yönetilen bir odayız. 4 ayrı grup temsil ediliyor. Burada hepimizin çıkarı ortak.  Ali müşavirlerin geleceği, meslektaşlarımızın ve ülkemizin,  Denizlimizin refahını yükseltmek. Kaygılar, değerler ortak olunca, sorun yaşanmıyor. Tam tersi arkadaşlarımız bazı durumlarda bizim sibobumuz. Oluyor.  Tek başına olmuş olsaydık daha kötü olabilirdi” diyerek koalisyondan korkulmaması gerektiğini ileri sürdü.  

BORÇLANDIKÇA BORÇLANIYORUZ
Oda çalışmalarından kısaca bahseden Ali Osman Horzum, Denizli ekonomisi ile ilgili rakamları da siz okuyucularımız ile paylaştı.  Horzum, Denizli’nin borçlanma oranının her geçen yıl arttığını dikkat çekerek, verdiği rakamlar ise korkutucu. İşte Horzum, borçlanma oranlarına yönelik şu açıklamalarda bulundu:

Denizli ekonomisine genel anlamda baktığımızda, Çameli’den Çivril’e tüm Denizli nüfusunu dikkate aldığımızda Denizli’nin borçlanma oranı mevduatının yüzde 272 oranında. Denizli’nin 2011 yılında mevduatı 8 milyar Türk lira, borcu ise 9 milyar 600 milyon Türk lirası idi. 2016 yılının Aralık ayı rakamlarına baktığımızda ise mevduatı 12 milyar, borcu ise 30 milyar Türk lirasına ulaştı. Denizli mevduatının yüzde 272’sini oranında borçlu bir il.

PARAYI DEMİR VE ÇİMENTOYA GÖMDÜK
Denizli’nin son 5 yılda borçlanma oranını 3 katına çıkardık. Ne yaptık? Yeni fabrikalar mı kurduk? İstihdamı mı artırdık? İhracatımızı 2 milyardan 6 milyara mı çıkardık? Hayır. Peki ne yaptık da bu kadar borçlandık?  Biz bu parayı demir ve çimentoya gömdük. Denizli halkı olarak. Maalesef rantiyeciliği öğrendik. Gayrimenkulden gelir elde etmeyi öğrendik. Bir ülkenin milli gelirini kişi başına 3 bin dolardan 10 bin dolarlara çıkarırsınız. Üç yıl beş yıl inşaata devam ettirirsiniz inşaat sektörü lokomotif sektör  olur. Milli gelir kişi başına 10 bin dolarlara bulur ama 10 bin doların üzerine çıkaramazsınız. Peki 10 bin dolardan 20 bin dolara nasıl çıkarırsınız işte o zaman teknoloji, üretim girer devreye. Denizli’de bunu yapıyor muyuz?  Hayır yok.  Bizim bunlara ağrılık vermemiz gerek milli gerimizi artırmak için. Denizli’de memurundan, işçisine, çalışanından işsizimize kadar herkes borçlandı.  Artık borçlarımızı döndüremez hale geldik. Bu konuda 2017 yılında ciddi anlamda umutsuzum. Fakat bir değişim olur gücümüzü üretime, istihdama, ihracata sevk edersek, teknolojilerimizi yenileyebilirsek ki Denizli’nin bu gücü var. O zaman 2017 yılına karlı çıkabilecektir.”  

YARIN:

MALİ MÜŞAVİRLER TERÖRÜ ÖNLEYEBİLİR Mİ?

HORZUM KİMDEN NEDEN DERT YANDI?

HORZUM TÜRKİYE VARLIK FONU İÇİN NE DEDİ?

 

 

Editör: TE Bilişim