Denizli Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (DSMMMO) Başkanı Ali Osman Horzum ile röportajımızın bu bölümünde Denizli ihracatını, ekonomisini, kayıt dışı ekonomiyi, Türkiye Varlık Fonu’nu değerlendirdik.  Horzum söyleşimizin bir bölümünde, Türkiye’yi terör belasından mali müşavirlerin kurtarabileceğini ileri sürdü. Nasıl mı? Horzum, bu soruyu cevabını  pamukkalehaber.com'a verdi.

PAMUKKALEHABER

DSMMMO Başkanı Horzum Denizli ihracatının, en fazla ihracat yapan iller arasında 8. Sıradaki yerini koruduğunu ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Denizli kaynaklarının verimli kullanılmamasından dert yanan Horzum, Denizli’nin devlet yatırımlarından da yararlanamadığını belirtti.

DENİZLİ CEZALANDIRILIYOR
Denizli ihracatının en büyük darbeyi 2015 yılında aldığını dikkat çeken Horzum, “2014 yılında Denizli’nin 2 milyar 300 milyon ihracatı var iken 2015 yılında 2 milyar 109 milyona düştü. Ciddi anlamda kayıp yaşadı.  Bunun nedeni ise yanlış teşvikler. Komşumuz Afyon, Uşak’a verilen teşvikler Denizli’nin cezalandırılması anlamına gelir.  2015’te Denizli cezalandırıldı. 2016’a gelince, desteklemelere rağmen ihracatımızı yüzde 1.89 artırabildik.  Bu, 15 Temmuz’da demokrasiyi kesintiye uğratmaya çalışılmasının bir sonucudur. Temmuz ayı ihracatı yüzde 22 düşmüştür” dedi.

20 MİLYON ÇALIŞANIN 280 BİNİ DENİZLİ’DE
Türkiye genelinde istihdamda da büyük sıkıntıların yaşandığını belirten Horzum, Denizli’nin istihdam oranları bakımından Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu söyledi. Denizli’de 192 bini 4A’lı s37 bin kamu çalışanı, 50 bin de 4B’li yani kendi işini yapan, hiçbir yere bağlı olmadan çalışan kişiler olmak üzere toplan 280 bin sigortalı olduğunu açıklayan Horzum, “Türkiye genelinde 20 milyon sigortalının 280 bini Denizli’de. Bu iyi bir rakamdır.  Ayrıca kadın istihdamı bakımından da Denizli çok iyi konumdadır. Türkiye genelinde kadın işçi istihdamı yüzde 29 iken Denizli’de 33’lerdedir. Ama Türkiye geneline baktığımız da istihdam büyük sorun.2015’te yüzde 8 olan işsizlik oranı 2016’da yüzde 11 olmuştur. Bunun sonucu olarak da Türkiye'de suç oranı artmış, boşanmalar artmıştır. Her şeyden önemlisi ahlaki çöküş yaşanmaktadır” diye konuştu.

DENİZLİ İÇİN TEHLİKE YABANCI İŞÇİ
“İstihdamı artırmada biz mali müşavirlere de görev düşüyor” diyen Horzum,  meslektaşlarına göreve ve etik davranmaya davet etti.  Horzum, “Denizli istihdamını tehdit eden unsur, göçmenler. İşveren bir Türk işçisine 2 bin 250 lira vermek yerine 1000 TL’ye sigortasız çalıştırmak işine geliyor. Ama kaçak işçi çalıştırmanın cezasının ağır olduğunu işverene anlatılması gerek. Bunu yapacak olan da biz mali müşavirler. Ayrıca, deneyimsiz yabancı uyruklu bir işçi, işverene büyük zarara uğratmaktır. Kendi işverenimden biliyorum. Biz de denedik ama, firmaya verdiği zarar inanın daha ağır. Biz bunu firmaya doğru anlatabilirsek emin olun çok daha iyi olur” dedi.

YATIRIMCI İÇİN GÜVEN ORTAMI YARATILAMADI
Denizli ihracatının, istihdamının daha yukarılara çekilmesi için hiçbir neden olmadığını da vurgulayan Horzum,” Denizli’nin şu anda potansiyeline baktığımızda ilk sıralarda bakır, mermer, tekstil, tarım ciddi anlamda yer tutuyor. İklim olarak bunların tamamına uygundur. Dolayısıyla Denizli üst sıralara tırmanması gerekirken, bunu beceremedi. Bunun en büyük sebebi ise para var, yatırım yapacak girişimci var ama yatırım yok. Peki, neden yatırım yok? Yatırımcı siyasi istikrar ister, güven ortamının sağlanmasını ister, Eğer siz bunları veremezseniz iş adamı yatırım yapmaz, teknolojisini yenilemez” dedi.

İSTİKRAR YATIRIMLA GELİR
Türkiye’de istikrarın sağlanamadığını dikkat çeken DSMMMO Başkanı Horzum, “ Yatırımcı korkmakta haklı.  Asgari ücretli geçen yıl ocak ayında net maaş aldığında 432 dolar, alabiliyorken 2017 Ocak ayında asgari ücret bin 404 lira olmasına rağmen 372 dolar alabiliyor. Yüzde 60 oranında kaybı var. Bu üretime da yansıyor, tüketime de yansıyor. İstikrar yatırımla gelir, yalnızca yollar köprüler yapmakla olmaz.  Bu ülkeye güven vermeniz gerek. Devlet dilini kullanamadık bürokratik dili kullanamadık. Kullanamadık eğer bir uçak kavgasında siz “eyy” diye başlarsanız, bürokrasi dilini kullanmaz iseniz sonucunu katlanırsınız. Suriye politikasının, yanlış barış sürecinin sonucunu yaşıyoruz. Yıllarca yapmayın dememize rağmen FETÖ politikalarının sonucunu yaşıyoruz. Rusya ile gerilim yaşadık, 8 milyar dolar civarında turizmden zarar ettik” diyerek artık yanlış politikalardan dönülmesi gerektiğinin altını çizdi.

MALİ MÜŞAVİRLER TERÖRÜ ÖNLEYEBİLİR Mİ?
Türkiye’nin en büyük sorunlarından birinin de Terör olduğunu dikkat çeken Horzum şunları söyledi:

“Terör yıllardan beri Türkiye’nin belası.  Yüz milyarlarca dolarımız bu uğurda heba edildi. Terörü önlemede mali müşavirlerin çabası, rolü olur mu? Olur. Terörün beslenme kaynağı paradır. Parayı kayıt dışı ekonomiden bulur. Kayıt dışı ekonomiyi keserseniz terörün ana damarını kesmiş olursunuz. Kayıt dışı ekonomini yolunun kesilmesi de mali müşavirlerden geçer. Her şey kayıt altına alınmış bir ülkede, ne teröre aktaracak finansman ne bir silah bulamazsınız. Hükümet bunu fark etti.  15 Temmuz’da FETÖ’yü bitirme adına önce işverenleri aldı. Bunun içinde masumu vardır ama bunu yargı ayıklayacak ama önce sermayeyi kesti. Sermayeyi keserseniz kıpırdayacak alan bırakmazsınız. Bu anlamda ülkenin kayıt içi ekonomiye geçmesi, kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmesi için de biz mali müşavirlerden faydalanması gerekir.”

EĞİTİM KONUSUNDA DERTLİYİM
Eğitimden dertliyim.  Geçtiğimiz gün okuduğum bir İstatistik raporunda dünya ülkelerinin tamamında yeni doğan çocukların yüzde 5’i üstün zekalı imiş.  Bizde zorunlu eğitimi tamamladıktan sonra bu çocukların oranı yüzde 2.3 e düşüyor. Eğitimde yenilenmeye gitmek zorundayız. Bayramyeri Meydanı’na gidin orada en az 200 muhasebe bürosuna denk gelirsiniz. Bu bunların yarıdan fazlası Denizli Ticaret Lisesi mezunudur. O zaman kalite vardı.  Şu anda Denizli Ticaret Lisesi ve diğer liseler veya üniversiteden stajyer alıyoruz. İnanın çocuklar bom boş.  Eğitimin ne kadar düştüğünü görüyoruz.

MÜFREDATLARINI DEĞİŞTİRECEĞİZ
Bu konuda oda olarak sosyal sorumluluk bilinci ile hareket edelim dedik.  Pamukkale İlçe Milli Eğitim Müdürü ile 3 ticaret lisesi için protokol yaptık,  müfredatlarını değiştiriyoruz.  Uygulamalı ve pratiğe yönelik dersler koyduruyoruz.  Benim mali müşaviri meslektaşlarım gidip ders verecek. Gönüllü olarak ders verecek. Bizim kullandığımız muhasebe programları vardır. Bu programları, okullara ücretsiz olarak kurduracağız her öğrenciye abonelik vereceğiz.  Aynı uygulamayı  PAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde de yapacağız. Temmuz ayından itibaren gelecek yılın müfredatını yeniden belirleyeceğiz. Bu konuda gönüllü meslektaşlarım yardımcı olacak.

MESLEK ETİĞİ ŞART
Oda olarak Sosyal sorumluğumuzun bilincindeyiz. Bizim etik komitemiz var. Meslek etiğini inceledik meslek etiğinde neler olması gerektiği konusunda eğitimler açtık. Önce elektronik ortamda uzaktan eğitime katıldı 92 arkadaşım.  Akabinde yüz yüze eğitim verdik, sınava tabi tutuktuk.  Sertifika almaya hak kazanan meslektaşlarımıza tören düzenledik. Etik belgelerini takdim ettik. Etik son dönemlerde çok önemli bir konu.  Her ne kadar bunu ahlak olarak görseniz de tam olarak ahlak değildir.  Çünkü ahlak yöreseldir etik evrenseldir. Biz sadece bizim mesleğimizde değil, diğer mesleklerde de etik kurallarının işlemesini istiyoruz. En çokta mali müşavirler odası olarak siyasi etikten yanağız. Maalesef ülkemizde, iktidarından muhalefetine o kadar, siyasi etik o kadar aşağı indirildi ki, düşürüldü ki.  Bir an önce bu ülkenin siyasi etiğe de kavuşması gerektiği inancındayız.

YARIN: HORZUM İLE TÜRKİYE VARLIK FONU

 

Editör: TE Bilişim