Olağan genel kurula hazırlanan MÜSİAD Denizli Şube Başkanı İsmail Biltekin ile Türkiye ve Denizli ekonomisini değerlendirdik.  MÜSİAD’ın Türkiye’nin küçük bir modeli olduğunu vurgulayan Biltekin, ekonomik gelişmeleri değerlendirdi, Denizli sanayicisinin sorunları ile ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu. 

PAMUKKALEHABER
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği(MÜSİAD) Denizli Şube Başkanı İsmail Biltekin, 14 Ocak’ta Dedeman Park Otel’de yapılacak olan 21.Olağan Genel Kuruluna, yeni yönetim kurulu ile gitmeye hazırlanıyor. Genel Kurul telaşı içerisinde pamukkalehaber.com’a da zaman ayıran Biltekin, Denizli Ekonomisinin Nabzı’na çarpıcı açıklamalarda bulundu.

MÜSİAD TÜRKİYE’NİN KÜÇÜK MODELİ GİBİ
Öncelikle MÜSİAD hakkında kısa bir bilgi veren İsmail Biltekin, MÜSİAD’in 1990 yılında 1008 işadamının katılımıyla İstanbul’da kurulduğunu, Denizli Şubesi’nin ise 22 yıldan beri faaliyetini devam ettiğini belirtti.  MÜSİAD’ın üye profilini baktığımızda yüzde 85’ini KOBİ’lerin yani küçükve orta ölçekli işletmelerden oluştuğunu bunun da Türkiye ekonomisini yansıttığını ileri süren Biltekin, MÜSİAD’ı Türkiye’nin küçük bir modeli olarak tanımlıyor.



276 ŞUBE 11 BİN ÜYE 
MÜSİAD’ın Türkiye ve dünyada 11 binin üzerinde üyesi olduğunu, 88’i yurt içinde olmak üzere 276 şube sayısına ulaştıklarını belirten Biltekin, Denizli Şubesi’nin de 1992 yılında başlayan oluşumunu 1994 yılında tamamlayarak faaliyete başladığını açıkladı. Denizli Şubesi’nin üye sayısının 104, Genç MÜSİAD’ın ise 75 üyesi olduğunu söyleyen Biltekin, Denizli’deki sektörel dağılıma bakıldığında ise ilk sırada tekstilin geldiğini vurguladı. 2.sırada mermer traverten ve makine imalatı olduğunu, onu ulaşım lojistik ve inşaat sektörünün izlediğini söyleyen Biltekin, “MÜSİAD’ı incelediğiniz zaman Türkiye’yi incelemiş oluyorsunuz. MÜSİAD’lıların sorunlarını tespit ettiğimizde, ülkenin sorunlarını da tespit etmiş oluyoruz. Bu nedenle gerek yurt içindeki, gerekse yurt dışındaki şubelerimizle sık sık toplantılar düzenler, ekonomik gelişmeleri ve sorunları değerlendiririz. Bunu da rapor halinde Başbakan başta olmak üzere ilgili bakanlar ulaştırırız” dedi. 

“GENEL KURULA YENİ LİSTE İLE GİDECEĞİZ”
MÜSİAD Denizli Şubesi’nin 14 Ocak’ta Dedeman Park Otel’de saat 14.00’da gerçekleştirilecek olan 21. Olağan Genel Kurul’a yeni yönetim kurulu listesi ile gittiklerini açıklayan Biltekin, “üye sayımız 100’ün üzerine çiktiği için10 kişilik olan yönetim kurulumuz 15’e çıktı. Ayrıca önümüzdeki genel kurulda, yönetim kuruluna 2 kadın üyemize de görev vereceğim. Bu ilk olacak” dedi. 



TEK SORUN TERÖR DEMİŞTİK 
2016’ın zor geçtiğini vurgulayan Biltekin,  2015 Haziran seçimlerinde parçalı bir sistemin çıkması, iş dünyasında bir sendelemeye neden olduğunu belirterek, “Sonra kasım ayında tek parti iktidarın olabileceğini görünce,   65.hükümetten beklentilerimiz ile ilgili bir rapor hazırladık ve ilgili bakanlar ile milletvekillerine verdik. Raporda öncelikle terör sorununun çözümlenmesini istemiştik. Biz o gün dedik ki Türkiye Cumhuriyeti devletinin sınırları içerisinde can ve mal güvenliği, sağlanmadıkça biz burada karı, büyümeyi konuşmamızın bir anlamı yok. Öncelikle can güvenliğimizin sağlanması lazım. Öncelik terör dedik. Kasım 2015 seçimlerden sonra,4 yıl hiçbir seçim olmayacak devletimiz hükümetimiz bu terör ile mücadeleyi  etkin bir şekilde sürdürürse, bizde artık önümüze bakarız diye düşünmüştük. Ama beklediğimiz gibi çıkmadı. 2016 yılında başımıza gelmeyen kalmadı. Terör saldırılarının yanısıra, 15 Temmuz’da bu ülke hain darbe girişimi ile karşı karşıya kaldı. Halada bunun mücadelesini sürdürüyor hükümet. Darbe girişimini millet olarak birliğimiz beraberliğimize kenetlenmemize neden oldu. Biz bütün kesimler kendilerini feda ederek darbeye darbe yaptık, önledik” diye konuştu. 



GECE DİRENDİK GÜNDÜZ ÜRETTİK 
Türkiye’ye yapılan terör saldırılarının yanısıra ekonomik saldırılarında yaşandığını dikkat çeken Biltekin, “Bu saldırıların tek bir amacı var. O da, Türkiye’nin ekonomik olarak gelişmesine, büyümesine engellemek. O nedenle MÜSİAD olarak biz slogan geliştirdik. ‘Gece Direnmeye Gündüz Üretmeye Devam’ dedik.  Faaliyetlerimizin hiç birini ertelemedik. O dönem yabancı misafirlerimizi Türkiye’de ağırladık. Fuarlara katıldık. Onların istediği korkuyu ve şüpheyi yaşamadık” dedi. 

“2017’DE ENFLASYON RİSKİ VAR”
Türkiye’de 2016’da darbe işgal girişiminin yanında  ABD başkanlık seçimlerini, Donald Trump’ın seçilmesi ve onun söylemleri de ekonomiyi olumsuz etkiledi. Almanya’da avro bölgesindeki kurlar, paraların yerel paraların yüzde 8 -10 civarlarında kayıplar yaşanırken,  Türkiye’de yüzde 20 civarındaki değer kaybı yaşandı. Bu, 2017 önümüzde bir enflasyon riski olarak karşımıza çıkacak.  Yüzde 1 veya 1.5 oranında bütün ürünlerin fiyatları yukarı çekilecek.  Ama biz 2017’den ümitliyiz” dedi.



YETERKİ ORTA GELİR TUZAĞINA YAKALANMAYALIM
Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) alınan kararlar, devlet teşvikleri  KOBİ’lere verilen faizsiz kredi gibi gelişmelerin kendilerini umutlandırdığını söyleyen MÜSİAD Başkanı İsmail Biltekin, “AK Parti hükümetlerinde 2002 yılından beri MÜSİAD olarak gözlemlediğimiz şöyle bir özellikleri var;  Türkiye’de  olumlu ekonomik karar alınıyor, ciddi bir mali disipline aldıkları ve bunu sürdürdüklerini görüyoruz. Milli gelirin 10 bin dolar üzerine geldiği zaman dedik ki burada durmayıp orta gelir tuzağına yakalanmadan daha yüksek gelir seviyesine geçebilmek artık yeni hikaye yeni reformlara ihtiyaç var.  15 Temmuz öncesi ciddi anlamda yapısal reformlar hazırlanmıştı. Bu 15 Temmuz ile sekteye uğradı ama artık bir bir uygulamaya konuluyor. Bizim amacımız Türkiye’deki imalat sektörünün çarklarını dönmesini sağlayacak bürokratik engeli varsa kaldırılması önümüzün açılması.  Biz ekonomik olarak güçlü olursak terör saldırılarını da ekonomik saldırıları da bertaraf ederiz” dedi. 

ALT YAPISI HAZIRLANSIN MİLLİ PARAYLA TİCARETE GEÇERİZ
Geçtiğimiz hafta içerisinde Denizli’ye gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, milli parayla ticaret yapılarak Türkiye’nin dolar bağımlılığından kurtarılması gerektiğini açıklamıştı. MÜSİAD Denizli Şube Başkanı İsmail Biltekin, alt yapısı hazırlanırsa seve seve milli parayla ticaret yapabileceklerini vurguladı. Ancak şu anda bunun mümkün olmadığını da dikkat çeken Biltekin, “Yasal zemin oluşturulduğunda, uygulanabilirliği olduğunda  hiç gözümüzü kırmadan hemen uygulamaya başlarız. Ama ben hemen Fransa’daki müşterime ben sana  Türk Lirası cinsinden fatura keseceğim, sen bana Türk Lirası gönder deme şansım yok. Alt yapılar hazırlansın varız” diye konuştu. 

YENİ ANAYASA BİZİ DAHA GÜÇLÜ YAPAR
2016 yılında terör saldırıları, 15 Temmuz darbe girişimi gibi olumsuzlukların yanında olumlu gelişmelerinde yaşandığını vurgulayan Biltekin, Suriye ile ateşkes anlaşması, Avrasya Tüneli,3. Köprü’nün açılması gibi büyük alt yapı çalışmalarının tamamlanması bizim için olumlu gelişmeler. Yeni Anayasa’nın komisyondan geçmesi ve TBMM’sine gelecek olmasını bizler memnuniyetle karşılıyoruz. Bizim siyasetle işimiz yok. Ama parlamentonun yeni bir Anayasa yapabilme kabiliyetinde olması, sorunları çözebilecek yapıda olması bizleri memnun ediyor” dedi. 

ASGARİ ÜCRET ARTTI DİYE HİÇ BİR ŞİRKET BATMAZ
Asgari ücretin 1 400 lira olarak açıklanması bazı işverenleri tedirgin ederken MÜSİAD Denizli Şubesi Başkanı İsmail Biltekin, “Davutoğlu hükümeti döneminde asgari ücret 1 300 olduğunda, Denizli İşadamları Platformu üyesi başkanlar bize ‘görürsünüz haziran da bir çok şirket kapanır’ demişlerdi. Siz duydunuz mu asgari ücret bin300 lira oldu diye kapanan şirket? Ben duymadım. Hiçbir şirket asgari ücretten dolayı kapanmaz. Dünyada çok ciddi gelir adaletsizliği var. Dünyada en üstündeki 80 kişi,dünyanın geri kalan yarısının kazandığı parayı kazanıyor. Sadece 80 kişi. Bir taraftan da baktığınız zaman milyonlarca kişi bir- iki- üç dolarla gündelik hayatı devam ettirmeye çalışıyor. Herkesin mutlu olmadığı bir sistemi, biz dünya düzeni kabul etmiyoruz. Dolayısıyla oradaki asgari ücretlinin bin liradan bin yüz liraya çıkacakken bin 300’e çıkması, 200 liralık fark o insanların hayatında çok ciddi olumlu gelişme yapabilir ama bizi fakir etmez. Bizim için işyerlerimizde, imalathanelerimiz de çalışan o insanların mutluluğu, huzuru önemli” dedi.



MÜSİAD’IN SORUNU EĞİTİM 
Hükümet’in terör, sınır ötesi harekatı 15 temmuz darbe girişimi gibi konularla ilgilenirken, Milli Eğitim alanındaki yatırımları aksattığını ileri süren Biltekin,  “Türkiye’de alt yapı, ekonomik reformlar gibi yatırımlar olumlu giderken, Milli Eğitim aksak kaldı. Ama biz inanıyoruz ki, 2017 yılında da bu konuya el atılacaktır. Meslek Liselerden yeterli kadar eleman çıkmıyor. Üniversite okuyanların sayısı bizde daha çok. Meslek Liselerine tercihler az. Bunu ters çevirmemiz lazım ki bizim Almanya’da  olduğu gibi KOBİ’lerin gücüyle Türkiye ekonomisi yukarı taşınsın. Meslek Liselerine özendirmenin yolları aranmalıdır” diyerek  eğitim sorununun bir an önce çözümlenmesini istedi. 

"ÜNİVERSİTELİ SAYISI BENİ HUZURSUZ EDİYOR"
Üniversite rektörlerinin öğrenci sayılarını açıklayınca kendisinin huzursuz olduğunu söyleyen Biltekin, “Ben rektör çıktığında’ benim öğrenci sayım 55 bine çıktı’ dediğinde huzursuz oluyorum. Sevmiyorum. Keşke senin 15 bin öğrenci olsa da çıktığınız zaman ‘benim öğretim üyem şu ödülü aldı. Şu makalesi yayınlandı’ deseler. Daha çok mutlu olacağım” dedi. Geçtiğimiz günlerde PAÜ öğretim üyesi Doç.Dr. Erkan Yüce’nin TÜBİTAK ödülü aldığını da hatırlatan Biltekin, bunun gibi daha çok örneklerin olması gerektiğini belirtti.  

"REKTÖRÜN ODASINDA SUDAN ÇIKMIŞ BALIĞA DÖNDÜK"
Denizli’de 1980, 1990 yıllarında ihracatı başlatan ve bugün Türkiye genelinde ilk 7’ye girmesine sağlayanların ilkokul mezunu olduklarını ama bunu ileriye taşıyacak olanların ise üniversite yeni nesiller olacağını söyleyen Biltekin, üniversite-sanayi işbirliğinin hayata geçirilememesinden dert yandı. 
FETÖ/PDY’den açığa alınan eski rektör Prof.Dr. Hüseyin Bağcı’nın ilk göreve geldiğinde hayırlı olsun ziyaretine gittiklerinde yaşadıkları diyaloğu,“MÜSİAD Denizli Şubesi yönetim üyeleriyle birlikte, sağlı sollu çiçeklerin bulunduğu koridordan geçerek rektörün odasına gittik. Rektöre hayırlı olsun dileklerimizi ilettikten sonra kendisine üniversite sanayi işbirliğini sağlayalım dediğimizde aldığımız cevap bizi şok etti. Eski rektör bize ‘ben bilimi yönetmek için geldim” demişti. Resmen sudan çıkmış balığa döndük ve ne diyeceğimizi bilemedik. Siz istediğiniz kadar mühendis yetiştirin, eğer bir atölyeye, boyahaneye katkı sağlamayacaksa ne işe yarar bilim” sözleriyle anlattı. 



BİLTEKİN’DEN İŞADAMLARINA ÇAĞRI
Denizli MÜSİAD Başkanı İsmail Biltekin, röportajımızda doğaya olan tutkunluğundan da bahsetti. Her hafta sonu doğa yürüyüşüne katıldığını tüm haftanın yorgunluğunu, stresini attığını söyleyen Biltekin, “Doğa yürüyüşlerimizin yanısıra PAÜ bisiklet kulübümüz de var. Yaz aylarında sık sık bisiklet turları düzenliyoruz. Ben tüm üyelerimi ve Denizlili işadamlarını doğa yürüyüşüne davet ediyorum” dedi. 
 

Editör: TE Bilişim