Denizli’de son 10 yılda hızla ilerleyen ve adından söz ettiren makina imalatçıları, bugün mermer başta olmak üzere birçok sektörün ihtiyacı olan tüm makinaları üretir düzeyde. Yaşamın her alanında ihtiyaç duyulan ve insan yaşamını kolaylaştıran makina imalatçılarının sorunlarını, taleplerini MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı ile konuştuk.  Denizli Ekonomisinin Nabzı’nın konuğu olan Sarı, 3 yıldan beri hayalini kurdukları İhtisas Sanayi Bölgesi ile ilgili gelişmeleri de bizimle paylaştı.          

PAMUKKALEHABER
Ocak ayında gerçekleştirilen olağan genel kurulda Denizli Makina Sanayici ve İşadamları Derneği (MAKSİAD) Başkanı Seçilen Mehmet Sarı ve Ayhan Doğrar, Yavuz Aki, Andaç Bulut, Alper Alyaz’dan oluşan yönetim kurulu, çalışmalarını hızlı başladı.  2005 yılında kurulan ve atıl durumdaki derneği faal hale getirmek için göreve talip olduklarını söyleyen Başkan Mehmet Sarı, ilk hedeflerinin Makine İmalatçıları İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni hayata geçirmek olduğunu söyledi.

 

3 YILLIK HAYALLERİ GERÇEK OLUYOR 
Denizlili makine imalatçılarının üç yıldan beri üzerinde çalıştıkları İhtisas Organize Sanayi Bölgesi hayallerine bir adım daha yaklaştılar. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Milletvekili Şahin Tin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ile görüşmeleri neticesinde kendilerine verilen Gürlek Mevkiindeki 3 milyon metrekarelik alan sanayicileri heyecanlandırmaya yetti.  Ancak  onları korkutan ise maliyeti.

FİZİBİLİTE ÇALIŞMALARINA BAŞLADILAR
İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için kendilerine önerilen yerde incelemelerde bulunan MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı ile makina imalatçısı Faruk Alyaz, Mehmet Ali Orpak, Yusuf Dinçer ile Hilmi Konyalıoğlu, alanın uygun olduğu konusunda hemfikir oldular. Arazide bulunan dere yataklarına yapılacak istimlak duvarlarının kendilerine maliyetli olacağını ileri süren MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı, Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekçi’den destek beklediklerini söyledi. Sarı, “Bakan Zeybekçi bize, destek olacağını, gerekirse binaları TOKİ’ye yaptırabileceğini söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman Zolan ise iş makineleri konusunda destek sözü verdi. Biz kararımızı verdik. Burasını istiyoruz” dedi.

SEKTÖR DENİZLİ’NİN DÖRT BİR YANINA DAĞILMIŞ DURUMDA
Makine imalatçılarının oldukça dağınık yerlerde faaliyet gösterdiğini belirten Sarı, “Makine sektörü dağınık bir sektör. Kimisi Organize Sanayi Bölgesi’nde kimi Ankara asfaltı, İzmir asfaltı üzerinde , DENKÖY’de üyemiz var.  Aramaya kalktığında üyelerimizi bulmak gerçekten çok zor. Bu sebebden  dolayı  İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde hepimizin  bir araya gelmesi  gerekiyor. Şu anda en önemli sorunumuz bu” diye konuştu.

DENİZLİ’NİN EN ETKİN DERNEĞİ OLACAĞIZ
MAKSİAD Başkanı Sarı, kısaca İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili gelişmeleri açıkladıktan sonra, dernek ile ilgili faaliyetlerini ve hedeflerini bizimle paylaştı. İki aylık dönem içerisinde derneğin 40 olan üye sayısını 85’e çıkarmayı başardıkları dikkat çeken Sarı, “Yönetim kurulu üyeleriyle fikir birliği içerisinde hareket ediyoruz.  Her hafta Perşembe günleri dernek binasında biraraya gelerek, makina sanayicilerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya konuşuyoruz. Hedefimiz üyelerimizin teknolojiyi daha yakından takip etmelerini sağlayan dernek olmak. Ayrıca bizim üyelerimizin tamamı makina sektöründen kişiler. O nedenle Denizli’de daha etkin çalışıp, adından söz ettiren dernek olmak istiyoruz” dedi. 

FUARLAR BİZİM VAZGEÇİLMEZİMİZ
Makine imalat sektöründeki gelişen teknolojileri takip etmenin en iyi yolunun fuarlara katılmak olduğunu ileri süren Sarı, “ne yazık ki bir çok üyemizin fuarlara, özellikle yurt dışı fuarlarına katılma imkanı yok. O nedenle dernek olarak biz bu üyelerimize destek olmak, her fuara katılmalarını sağlamak istiyoruz. İlk hedefimiz ise önümüzdeki günlerde Almanya’da düzenlenecek olan Hannover Fuarları.  Bu fuar her makine imalatçısının gitmesi gereken teknoloji fuarı.  KOSGEB, MAKSİAD olarak bu fuarda birçok üyemizin yer almasını sağlayacağız” diye konuştu.

4 BİN VASIFLI ELEMAN İSTİHDAM EDİYORUZ
Denizli’den 150’in üzerinde makina imalatçısının bulunduğunu ve 4 binin üzerinde vasıflı eleman istihdam edildiğini dikkat çeken Sarı, “bizim sektörde vasıfsız eleman istihdam edilmez. O nedenle ciddi anlamda istihdam sorunu yaşamamıza neden oluyor. İşsizlik oranlarına baktığımızda teknik eleman bulamazsınız. Özellikle Denizli’de teknik eleman konusunda diğer illere nazaran çok daha sıkıntılı. Burasının sanayi şehri olması nedeniyle vasıflı eleman bulmakta zorlanıyoruz. Bu sorunu çözmek için İŞKUR ile görüşmelerimiz devam ediyor. İstihdam garantili kurslar açacağız. Ancak biz, gündüz pratik, akşam ise teorik eğitim almalarını istiyoruz. Bu konuda İŞKUR, yalnızca mesai saatleri içerisindeki eğitimlere destek veriyormuş. Eğer bir orta yol bulur isek hemen kurslarımız başlayacak” dedi.

İNSANIN HAYATINI KOLAYLAŞTIRAN SEKTÖR
Sarı, makina imalat sanayisini “Dünyaya baktığınızda en gelişmiş ülkeler makine sektörleri ön planda olduğu için gelişmiş. Bugün insan yaşamını kolaylaştıran sektör ne diye baktığımızda ne tekstil ne de diğer sektörler gelir, tamamen makina sektörüdür. Sağlığa baktığınızda sağlıkta kullanılan cihazlar makina söktürenden çıkıyor. Bir makamda oturduğunuz sandalyeyi masayı yine makine sektörü üretiyor. Evinize gidiyorsunuz mutfakta kullandığınız çatal yine bir makine sektörünün yaptığı kalıptan çıkıyor. Makine sektörü olmadığı zaman yaşamın olmayacağını düşünebilirsiniz” sözleriyle tanımlıyor ve makine sektörü olmazsa bir ülkenin gelişmişliğinin de olmayacağını belirterek, ciddi anlamda desteklenmesi gereken sektörler arasında yer alması gerektiğinin altını çiziyor.

MAKİNACILIĞI DEMİRCİLİK SANIYORLAR
Denizli’de makine sektörünün 10 yıldan bu tarafa ciddi yol kat ettiğini bu ilerlemenin ise makinecilerin kendi imkanlarıyla gerçekleştiğini söyleyen Sarı,  “Denizli’de şu ana kadar makine imalatçısı olduğu bilinmiyordu.  Makinacılığı herkesin yaptığı demircilik gibi düşünüyorlar. Makinacılık farklı sektör, iyi alt yapı, iyi proje olması gerekiyor. Denizli’de makina sektörü son zamanlarda desteklerle  ön plana çıkarttı. Makine sektörü   olmazsa ülkenin gelişmişliğinin olmayacağını inancındayım” diye konuştu.

BEZ ÜRETMEKLE BİR YERE VARILMAZ
Denizli’de 20-25 yıldır sanayinin içinde olduğunu vurgulayan Sarı,”Bez üretmekle biz hiçbir yere varamayız. Çünkü biliyorsunuz önceden tekstil çoktu pamuk da çoktu. Şimdi pamuk ithal geliyor. Tekstilin boyasından, kimyasalına kadar bir çok hammaddesi ithal. En önemlisi de senin o bezi dokuduğun makine ithal geliyor. Tamam o bezi dokuyalım bezsiz olmaz ama önce o bezin dokunduğu makinayı üretelim. Bu çok önemli. Dünyada bir kriz oluyor Denizlili tekstilciler etkileniyor. Makinesi ithal, pamuğu ithal, hammaddesi ithal, kullandığın araba, kamyon ithal her şey ithal, sonra  dünyada bir kriz olduğunda  Denizlili tekstilciler etkileniyor, işçi çıkarmalar başlıyor. Sonrasında yer altı kaynaklarını satmakla bir yere varamazsın.  Çünkü o kaynaklar bir gün bitecek. Bugün sattın günü kurtardın, peki yarın ?!.. Bu tansiyonu yükselen birine tansiyon ilacı verip yatıştırmaya benzer. Kesin tedavi değildir. Yer altı kaynaklarını üreten makineler üretmemiz gerek. Çıkardığımız ürünün makinesini üretmek zorundayız. Almanya’ya baktığımız zaman Almanya ürettiği her şeyin makinasını da ürettiğini görürsünüz. Bizde kendi makinamızı üretmek zorundayız” dedi.

 

5 YIL ÖNCESİNE KADAR İTALYA’DAN MAKİNA İTHAL EDİYORDUK
Denizli’de birçok sektörde makine ithalatının önüne geçtiklerini açıklayan MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı, şuanda mermer makineleri üretimi konusunda üst konumuna geldiklerini söyledi. Sarı, “ Biz şuanda Avrupa standartlarında bazı üzerinde makinalar üretiyoruz. Denizlili mermerciler 5 yıl öncesine kadar İtalya’dan makine ithal ediyordu. Şuanda bu rakam yok denecek kadar az. Buda yabancı marka bağımlısı arkadaşlardan kaynaklanıyor. Mermer işleme konularında yurt dışına bağımlılığımız bitti. İthal bağımlılığı biten diğer bir sektör ise kablo  sektörü. Kablo makineleri üzerine Denizli çok iyi yol kat etti.  Türkiye’de ilk sıralarda yer alır. Üçüncü  sektör ise kuruyemiş makinelerinde.  Denizli’de makina sektöründe bu üç dalda çok iyi konumdayız. Yalnızca tekstilde bu başarıyı yakalayamadık”

 

HEEDFİMİZ İHRACATI YÜZDE 30’LARA ÇIKARMAK
MAKSİAD olarak öncelikte Denizli’de makina imalatı sektörünü geliştirmek, yeni teknolojileri yakından takip ederek   üretime geçirmek olduğunu belirten Sarı, “

“Bugün Türkiye geneline baktığımızda makine ihracatı, toplam ihracatın yüzde 15’ini karşılıyor. Bu rakam Denizli’de beklenen düzeyde değil. Ama, gerekli destek sağlanır ise biz ihracatımızı yüzde 30’lara 40’lara çıkartırız. Hem Denizli, hem de Türkiye’de 2023 ihracat hedeflerini yakalamak istiyorsak, makine sanayicilerin desteklenmesi gerekir.  Bugüne kadar makine imalatçıları desteklerden yararlanamadı. Bize verilen 1 destek 5 olarak geri döner. Makine imalatçısı, rüyasında bile üreten kişidir. Biz kazandığımızı yine yatırıma harcarız. İnanın bize destek versinler, Denizli’de silah da yaparız tank da” diyerek hedeflerini açıkladı.

 

DESTEKLERDEN YARARLANAMIYORUZ
Makina imalatçılarına verilen fuar desteğinin yetersiz olmasından, GEKA desteklerinden ise hiçbir imalatçının yararlanamadığını söyleyen Sarı, “Fuarda bize 20-50 metrekarelik stant desteği veriliyor. Bizim makinalarımız büyük olduğu için 200 metrekareden az stantta yer almamız mümkün değil. O da yüksek meblağa tutuyor. O bedeli çoğu imalatçının karşılaması zor. Ayrıca GEKA’nın veya benzeri kuruluşların desteklerinden yararlanmak için de paran olması gerekiyor. Paran yoksa destek te yok. Böyle bir şey olur mu? Zaten adamın parası olsa niye destek alsın. O nedenle desteklerin şartları, koşulları iyileştirilmeli, sanayicinin yararlanabileceği şekle getirilmeli” dedi.

 

 

Editör: TE Bilişim