Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Denizli Şube Başkanı Süleyman Gedik, Denizli Ekonomisinin Nabzı köşemizin bu haftaki konuğu oldu. Başkan Gedik ile Türkiye genelinde olduğu gibi Denizli’de de ekonomiyi ayakta tutan ve istihdamın ise yüzde 75’ini karşılayan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ), sorunları ve taleplerini konuştuk.  

PAMUKKALEHABER

İstanbul’da 2005 yılında Küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerin iş ve işleyiş sistemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak,  işletmelerin toplam kalite yönetimi standartlarına uygun çalışmalarını teşvik etmek amacıyla kurulan TÜMSİAD, 2007 yılında 14. Şube olarak Denizli’de faaliyete başladı.

 

Derneğe 2009 yılında üye olan ve 2011 yılında gerçekleştirilen Olağan Genel Kurulda yönetim kurulu başkanlığına seçilen Süleyman Gedik, 6 yıldan beri dernek başkanlığını yürütüyor. Başkan Gedik, TÜMSİAD’ın 100’ün üzerinde üyesi olduğunu ve üyelerinin tamamına yakınını Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin(KOBİ) oluşturduğunu dikkat çekti.

“DEVLETİMİZİN YANINDA YER ALDIK ÜRETMEKTEN VAZ GEÇMEDİK”
15 Temmuz darbe kalkışmasının Türkiye genelinde olduğu gibi Denizli’de de sanayici ve işadamlarının kafalarını karıştırdığını ve yatırım yapmaktan korkar hale geldiğini ileri süren Süleyman Gedik, “TÜMSİAD olarak biz ve bazı sivil toplum örgütleriyle beraber devlet büyüklerimizle sürekli istişare içerisinde olduk ve el ele vererek hızlı bir şekilde çözüme kavuşması için çalışma başlattık. Tüm illerde dernek olarak darbe kalkışmasının hemen ardından açıklama yaptık. Darbe olayına karşı olduğumuzu ve devletimizin yanında olduğumuzu açıkladık. Sonrasında da alanlarda, demokrasi nöbetlerindeydik. Biz biliyoruz ki, işadamları olarak, bu tarz kalkışmalar bizi korkutmamalı. Önümüzü açmak için üyelerimizi harekete geçirdik. Daha fazla istihdam yaratmak, üretmek adına çalışmalar yaptık ve üyelerimizin moralini yüksek tutmaya çalıştık. Bunda da başarılı olduk. 2016 yılını hem ben şahsi şirketimde hem de üyelerimiz işlerini büyüttü. Bu TÜMSİAD’ın başarısıdır” dedi.

KOBİLERİN KARARI NET
Bazı sanayici, işadamı yatırım için referandum sonrasını ertelerken TÜMSİAD bu konuda rahat görünüyor. Referandum da tavırlarının net olduğunu ve bu kararı verirken kesinlikle siyasi olarak düşünmediklerini vurgulayan Başkan Gedik, “Herkes iki elini başına koyup düşünmeli. Bu süreçte kesinlikle siyasi parti güdülmemeli. Yeni Anayasa ve  sistem değişikliği çok önemli ve ülkemiz adına kıymetli bir değişim. Geçmişte Erbakan hocamız, rahmetli Turgut Özal ve rahmetli Alparslan Türkeş bunları defalarca dile getirmiş. Bu ülke başka bir sistem ile yürütülmeli. Tabi bizim Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın tabiriyle ‘Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ şeklinde 18 maddelik Anayasa değişikliği halkın önüne sunulacak. 16 Nisan’da halkımız doğru bir kararı verecek zaten. Biz evet çıkması yönündeyiz. Çünkü ülkenin geleceği açısından, istihdam açısından, bizim KOBİ’ler açısından tüm üyelerimizle istişareler yapıyoruz.  Yaklaşık 1 ay önce İstanbul’da Genel Merkez’de bütün şube başkanları ile yaptığımız toplantıda kararımızı ‘evet’ olarak açıkladık ve bu yönde çalışma başlattık” diye konuştu.

ŞAHA KALKIŞI YAŞAYACAĞIZ
16 Nisan referandum sonrası ekonominin yeniden rayına gireceğini şaha kalkış yaşanacağını ileri süren Gedik, “Türkiye ve Denizli’de 2003-2013 yıllarında şaha kalkış dönemi yaşanmıştı. Ben referandum sonrası aynı kalkınma hızını yakalayacağımıza, ihracatta hedeflenen rakama ulaşacağımıza inanıyorum. Bundan sonraki hedefimizde bu yönde olup devletimizle birlikte hedeflere ulaşmak için, istihdam sağlamak için çalışacağız” dedi.

“CARİ AÇIĞIN DÖVİZİN ATEŞİNİ ÜRETEREK SÖNDÜREBİLİRİZ”

“Şimdi bizim için en başarılı sistem üretim. Üretirsek başarılı oluruz.  Cari açığı dövizin ateşini ancak üreterek söndürebiliriz” diyen TÜMSİAD Başkanı Süleyman Gedik,  bunun içinde KOBİ’lere verilen desteğin ve teşviğin artırılması gerektiğini açıkladı.

KOBİ’LER NE İSTİYOR?

Bugün KOBİ’lere yönelik çalışmaların ve teşviklerin yeterli olmadığını söyleyen Gedik,   geçtiğimiz aylarda KOBİ’lere verilen 50 bin TL’lik KOSGEB kredilerinden, alt yapı yetersizliği nedeniyle yeterinde yararlanamadıklarını belirtti.  Yaşanan ekonomik sıkıntı nedeniyle başvuruların artması, sistemin çökmesine neden olduğunu hatırlatan Gedik, “Bu teşvikler yeterlimi?  Bana göre yeterli değil . Daha farklı çalışma yapılmalı. Geçenlerde Cumhurbaşkanımızın başlattığı milli seferberliği destekliyoruz. Herkes bir işçi daha fazla çalıştırmak için mücadele ediyor. Ancak, onların da desteklenmesi gerek” dedi.

KOBİ’LER ÖDÜLLENDİRİLMEK İSTİYOR

KOBİ’lere desteklemenin farklı farklı yolları olduğunu söyleyen Gedik,  Nasıl? Sorumuza  verdiği yanıt ise oldukça ilginçti.  Gedik, KOBİ’lere ödüllendirmenin de  bir teşvik olduğunu belirterek, “ Bana kalırsa düzenli ödeme yapan, vergi, SGK  gibi kamu borçlarını düzenli ödeme yapan esnafa, işadamlarına prim indirimi yapılması da teşviktir. 10 yıl boyunca düzenli vergisini mükellef ile 10 yıl düzenli ödemeyen işletme ile  bir tutuluyor. Sonradan alışıla gelmiş af çıkıyor. Af çıkınca diğer düzenli olarak ödeyen adam da diyor ki, ‘ben vergimi düzenli ödüyorum ama diğer kişi ile aramda fark yok. Üstelik o kişi af ile ödüllendiriliyor’ diye düşünüyor ve motivasyonu düşüyor. O nedenle vergisi düzenli ödeyen, SGK primlerini zamanında yatıran işletmeler özel teşviklerle veya yasal düzenlemelerle ödüllendirilmeli. Böylelikle hem vergilerin zamanında ödenmesi sağlanmış olacak, hem sigortasız işçi çalıştırmanın önüne geçilmiş olacak hem de işletmeler istihdama, üretime teşvik edilmiş olacak” diye konuştu.

EĞİTİM ÇALIŞMALARINA AĞIRLIK VERECEĞİZ
TÜMSİAD’ın kuruluş amaçlarından birinin de İşadamlarının ve istihdam ettikleri elemanların kişisel, mesleki, sosyal ve kültürel gelişimlerine destek olmak ve bu yönde çalışmalar yürütmek olduğunu dikkat çeken Gedik,  tamamına yakını aile şirketlerinden oluşan KOBİ’leri kurumsallaştırmak adına faaliyetler gerçekleştirdiklerini söyledi. KOSGEB’in ‘İşbirliği Güç Birliği” projesinden yararlanarak, İzmir, Aydın, Denizli, Uşak illerindeki işadamlarını buluşturarak KOBİ’leri aile şirketlerinden çıkartıp ortaklık kültürünü geliştirmek adına adımlar atıldığını ancak bu çalışmaların 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle ara verildiğini söyleyen Gedik, 16 Nisan referandum sonrası  çalışmaların devam edeceğini açıkladı.

Editör: TE Bilişim