İmar Kanunu ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapılan değişikliklere tepki, Türk Mimar ve Mühendisleri Odası(TMMOB) Denizli Şubesi’nde geldi. TMMOB Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada 3194 Sayılı İmar Kanunu’nda yapılan değişikliklerin yargı kararlarına aykırı olduğu ifade edildi.

Yapılan açıklamaya göre, son 2 yıl içinde 3194 Sayılı Kanun ile 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde 5 defa değişiklik yapıldığı belirtilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verilen görev ve yetkiler üzerinde kanuna aykırı değişiklik yapıldığı vurgulandı. Açıklamaya göre,“3194 sayılı İmar Kanunu ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde  Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verilen görev ve yetkilerle hazırlanarak 03.07.2017 tarihli ve 30113 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği”nde yürürlüğe gireceği 01.10.2017 tarihinden önce 30.09.2017’de ilk değişiklik yapılmıştır.” İfadeleri kullanıldı. Yayımlanan yönetmelikte meslek odalarının görüşlerine yer verilmediğine dikkat çekilerek, hukuka aykırı kararların yürütmesinin durdurulması için dava açıldığı açıklandı. Açıklamaya göre, “Hukuka aykırı bulunan ve yürütmenin durdurulması kararı verilen düzenlemeler arasında özellikle ruhsat eki projelerdeki emsal ve inşaat alanı hesaplamalarını, kazı izni ve konut kullanımına ile ticaret alanı olarak ayrılan mekansal alanlardaki kullanım kapsamlarını doğrudan ilgilendiren düzenlemeler bulunmaktadır. Karardaki diğer önemli hususlardan biri de zaten sınırlı yüzölçümüne sahip park alanları, piknik ve eğlence alanları gibi kamusal alanların altında yapılması planlanan otoparklara ilişkin verilen yürütmeyi durdurma kararıdır. Parklar, piknik ve eğlence alanları kentin nefes almasını sağlayan, sosyal ve kültürel açıdan büyük katkılar sağlayan kent bileşenleridir. Bu anlamda altında otopark yapılacak bu alanların üzerinde, mevcut ağaç dokusunun korunmasının mümkün olmayacağı; yeşil alanların orantısız bir şekilde daralması ve asil fonksiyonundan uzaklaşması sonucunu doğuracağı; park, meydan gibi kamusal alanların betonlaştırılmasından kaçınılması gerektiği yargı kararı ile bir kez daha vurgulanmıştır.” denildi.

SAĞLIKLI KENTLEŞME İÇİN MESLEK ODALARI DİNLENMELİDİR

Meslek odalarına karar alma mekanizmalarında yer verilmediğinin belirtildiği açıklamada sağlıklı kentleşmenin odalarla işbirliği ile gerçekleşebileceği vurgulandı. Açıklamada, “Sürecin içindeki aktörlerden biri olmamıza rağmen, diyalog çabalarımıza yanıt vermeyen Bakanlığa hatırlatmak isteriz: Hukuka aykırı bulunan düzenlemelerin uygulamasının durdurulması ve verilen kararların sonucu boşluk doğuruyor ve uygulama belirsizliklerine yol açıyor ise yargı kararlarının gerekçesi gözetilerek düzenleme yapılması, yapı ruhsat işlemlerini yürüten idarelere işlemleri yönlendirici ve açıklayıcı bilgilendirmelerle hukuka aykırı uygulamaların önlenmesi hem uygulama karışıklığının önüne geçilmesi hem de “hukuka saygılı idare” ilkesi bakımından önem arz etmektedir.” İfadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilişim