2019 yılının Mart ayına ait işgücü istatistikleri TÜİK tarafından açıklandı. Geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 334 bin kişilik işsiz sayısı, işsizlik oranını 4 puan yükselterek %14,1 olarak gerçekleşmesine neden oldu. 15-24 yaş arasındaki genç nüfusta ise işsizlik oranı 7,5 puan artış ile %25,2 olarak gerçekleşti.

TÜİK tarafından açıklanan işgücü istatistiklerine ilişkin yorum yapan Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, “15-24 yaş arasındaki 4 gencimizden biri işsiz. 3 gencimizden biri ise ne eğitimde ne de istihdamda. Özellikle yükseköğrenim mezunu gençlerimizin ve meslek lisesi mezunu gençlerimizin arasında işsizlik oranının artması endişe verici. Her fırsatta dile getirdiğimiz gibi Türkiye’nin çok acil mesleki eğitimle ilgili bir plana ihtiyacı var. İşveren kesiminin istekleri belli; bu isteklere uygun, nitelikli eleman yetiştiremezsek, gençler arasındaki işsizlik artmaya devam edecek. Türkiye’de gençlerin istihdamı konusunda arz ve talep uyuşmazlığı söz konusu. Eğitim verip yatırım yaptığımız gençlerimiz ne yazık ki işgücü piyasasında işverenlerin ihtiyaçlarını karşılamıyor.” dedi.

Kayıtdışı istihdam oranlarına da dikkat çeken Keçeci, “Kayıtdışı çalışanların oranı %33,9 olarak gerçekleşmiş. Kayıtdışılık sadece çalışanlarda değil; işverenlerde ve kendi hesabına çalışanlarda da mevcut. Bizim gibi bir ekonomi için bu kayıtdışılık oranının çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Tabii bu kayıtdışılığın başlıca kaynağı tarım sektörüdür. Tarım sektöründe çalışanların %85’i kayıtdışı çalışıyor. Tarım sektöründeki bu kayıtdışılık, bu sektörü göçmen çalıştırmak için elverişli hale getiriyor. Bugün tarlalarda, bağ, bahçelerde birçok göçmen hatta Suriyeli kayıtdışı olarak çalıştırılıyor ve bu da tarım sektöründeki kayıtdışılığı artırıyor.” şeklinde konuştu.

Kadın istihdam rakamlarına da değinen Keçeci, TÜİK tarafından açıklanan verilerde istihdama katılım oranının az da olsa yükselme eğiliminde olmasının sevindirici olduğunu belirtti. Kadınlarda işgücüne katılım oranının geçen senenin aynı dönemine göre %33,4’ten %34,4’ yükselmesini olumlu gördüğünü ileten Keçeci, “Kadınların işgücüne katılma oranları konusunda OECD ülkeleri arasında en kötü durumda olan ülkelerden biriyiz. TÜİK, yaptığı ankette kadınlara neden işgücü piyasasına dahil olmadıklarını sorduğunda yarısından fazlası ev işleri ile meşgul olduğunu söylemiş. 11 milyon kadından bahsediyoruz. Bunun ekonomimiz için inanılmaz bir kayıp olduğunu düşünüyorum. Biz bu kadınlarımızı ve gençlerimizi işgücü piyasasına dahil edecek stratejileri hayata geçirdiğimiz zaman, işsizlik oranının tek haneli rakamlara ineceğini ve orada kalacağını biliyorum ve bu nedenle kadınlarımıza ve gençlerimize yönelik istihdam politikalarını destekliyorum.” dedi.

Editör: TE Bilişim