Denizli İmar Barışı’nda  İmar Affı İçin Son Gün: 31 Ekim 2018, Başvurular İçin Adres: http://denizliimarbarisi.com/

2017 yılı öncesinde iskânsız yapılan yapılarda yaşayan veya bu yapıların sahibi olan vatandaşları yakından ilgilendiren ve halk tarafından “İmar Affı” adıyla bilinen “İmar Barışı” nedir? Başvuru şartları nelerdir? Başvuru tarihleri ne zaman? İmar affı ve yapı kayıt belgesi hakkında tüm merak edilen detaylar haberimizde…

Türkiye'de 15 milyondan fazla imar sorunu olan yapı, yeni yasa ile yapı kayıt belgesine kavuşabilecek. Denizli'de de imar affından yararlanabilecek çok sayıda yapı bulunuyor. Denizli’de 2017 yılında yapı ruhsatı verilen daire sayısının ise 23 bin 385 olduğu ifade edildi. İmara uygun olmayan yapı ölümleri imar barışı kapsamında yasal hale getirilerek, "kaçak yapı" veya "kaçak bölüm" durumundan kurtulmuş olacaklar. İskânı olmayan apartman ve evlere elektrik, su ve doğalgaz bağlanırken büyük sorunlar yaşanıyor. İmar barışından sonra belirli miktar harç yatıran vatandaşlar iskânlarını alabilecekler ve iskânlarını aldıktan sonra elektrik, doğalgaz, su gibi alt yapı hizmetlerini talep ederken sorun yaşamayacaklar.

İmara uygun olmadan iskânsız yapılan yapıların, uygunsuz bölümleri ile ilgili anlaşmazlıklarda devreye girecek imar affı kanunu kapsamında vatandaşlar, İmar barışından yararlanmak için Denizli İmar Barışı aracılığı ile başvurularını gerçekleştirebilecek. Yasadan faydalanmak için gerekli evraklar toplanıp, harç ücretlerinin yatırılması gerekiyor. Gereklilikleri yerine getirenlere imar affı kapsamında yapı kayıt belgesi verilecek.

YAPI KAYIT BELGESİ ALMADAN ÖNCE TAŞDAN MİMARLIĞA UĞRAYIN

Yapı Kayıt Belgesi, 31 Aralık 2017 tarihinden daha önce yapılan binalar için alınabilecek. Başvurunuzu gerçekleştirmeden önce “Denizli İmar Barışı uğrayarak detaylı bilgiyi edinebilir ve bünyemizde bulunan uzman mimarların yapacağı yönlendirmelerle en hızlı ve doğru sonucu elde edebilirsiniz.

DENİZLİ İMAR BARIŞI  SİTESİ İLE İMAR BARIŞI - AFFI İÇİN BAŞVURU TARİHİ NE ZAMANA KADAR? 

Yapılan yasal düzenlemelerle ruhsatı bulunmayan veya iskân aldıktan sonra tadilat yapılan binalar kayıt altına alınacak ve imar barışı sağlanacak. “Denizli İmar Barışı ile 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için İmar Barışı başvurusu yapılabilecek. Son faydalanma tarihinin 31 Ekim 2018 olduğu yapı kayıt belgesi harç bedeli bankalara yatırılacak ancak bakanlığın bu tarihi 1 yıl uzatma yetkisi de bulunuyor.

 

 

İMAR BARIŞI - AFFI HAKKINDA MERAK EDİLENLER

8 haziranda yürürlüğe giren ve ruhsatsız milyonlarca taşınmaz için fırsat niteliğinde bir kanun ​olan “İmar Barışı” hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalara göre düzenlemeden yararlanmak için 31 Ekim 2018 tarihine kadar başvuru yapılması gerekiyor. Harç ödemeleri ise 31 Aralık 2018’e kadar yapılabilecek. Başvurular esnasında harç ödemeleri alınmayacak ve böylece imar affından yararlanacak olan vatandaşlar ödemelerini rahat bir şekilde yapabilecekler. Ödemesini tamamladıktan sonra Yapı Kayıt Belgesi’ni alacak olan vatandaş, barkod numarasına göre işlemini takip edebilecek.

İmar Barışı başvuru sırasında dikkat edilmesi gereken kısım beyan formunun doldurulması esnasında yanlış veya yalan beyanda bulunulmaması. Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda yanlış veya yalan beyanda bulunan kişilerin ödedikleri paralar yanacak ve Yapı Kayıt Belgesi alma imkanını kaybetmiş olacaklar. Uzmanlar vatandaşlara herhangi bir hatalı işlemle karşılaşmamaları için konu hakkında yetkili olan firmalarla iletişime geçmelerini tavsiye ediyor.

SORU-CEVAPLARLA İMAR AFFI

1-) İmar Barışı hangi tarihten önceki yapıları kapsar? 31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsar. ​

2-) İmar Barışı başvuruları nereye yapılır? Başvurular e - Devlet üzerinden yapılacaktır. ​

3-) Yapı Kayıt Belgesi Nedir? İmar Barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak belgedir. ​

4-) İmar Barışı sürecinde ödenecek olan Yapı Kayıt Belgesi bedeli nasıl belirlenecektir? Arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan bedelin konutlarda %3’ü, ticarette % 5’i olacak şekilde belirlenir. ​

5-) Yapı Kayıt Belgesi kalıcı İmar hakkı sağlar mı? Yapı Kayıt Belgesi İmar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep oluşturmaz. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.

6-) İmar Barışından önce alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları ne olacak? İmar Kanunu’na göre alınmış Yıkım kararları ve idari para cezaları varsa iptal edilecek.

7-) Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlatılabilecek mi? Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek. ​

8-) İmar Barışı kapsamında Kat mülkiyetine geçiş olacak mı? Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra maliklerin tamamının muvafakatı ile tapuya müracaat edilerek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek. Tapuda işlem yapılırken yapının mevcut durumunu gösteren proje istenecek ve bu projenin Yapı Kayıt Belgesindeki bilgilerle uyumlu olması aranacaktır. Bu yüzden Yapı Kayıt Belgesi müracaatında yapıya ilişkin bilgilerin doğru girilmesi gerekmektedir. ​

9-) İmar Barışı için hangi tarihe kadar başvuru yapılabilecek? Müracaatlar 31/10/2018 tarihine kadar yapılabilecek ​

10-) Başvuru yapıldığı takdirde Yapı Kayıt Belgesi bedeli ne zamana kadar yatırılabilecek? Yapı kayıt belgesi bedelinin 31/12/2018 tarihine kadar yatırılması gerekmektedir. ​

11-) Hangi yapılar İmar Barışından faydalanamayacak? Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16. Maddesinde belirtilen istisnai alanlarda bulunan yapılar ​

12-) Hazine taşınmazı üzerine yapılmış olan yapılar İmar Barışından faydalanabilecek mi? Hazine taşınmazının sosyal donatı için tahsisli olması hali hariç olmak üzere bu yapılar da İmar Barışından faydalanabilecek. ​

13-) Yapı Kayıt Belgesi ne zaman kadar geçerlidir? Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir.

BAŞVURU SAYISI 1 MİLYONU GEÇTİ

Öte yandan İmar Barışı’ndan yararlananların sayış Haziran sonu itibariyle 1 milyonu geçti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İmar Barışı'yla ilgili geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar 950 bine yaklaşmış müracaat var. Bugün 1 milyonu geçer müracaat sayısı. Her gün 100 bin kişi müracaat ediyor. Bu, vatandaşın eline son yıllarda geçen en önemli fırsat.

Detaylı bilgi için: -   http://denizliimarbarisi.com/

TEL: 0533 135 1700

ADRES: doktorlar cad ışıkları şifa ecz. üstü 3. kat taşdan müh.

 

Editör: TE Bilişim