TBMM'de söz alan AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, Denizli’nin Çivril ilçesinin Uşak’a bağlanması için halk oylaması yapılmasını istedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurul'unda gündem dışı söz alarak kentimizin komşu ilçelerinin Uşak'a bağlanması için halk oylaması yapılmasını öneren AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş Uşak’a yakın birçok ilçeyi Uşak’a bağlanmasını istedi. Bunlardan birisi ise Denizli’nin Çivril ilçesi oldu. Güneş, Uşak’ı anlatarak başladığı sözlerini Uşak iline yakın ilçelerle ilgili yakın ilişkilerden bahsetti. Güneş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Uşak ilimize bağlı olmayıp komşu olan ilçelere bakıldığında bunlar, Manisa'ya bağlı Kula, Selendi; Kütahya'ya bağlı Simav, Pazarlar, Şaphane, Gediz, Dumlupınar; Afyonkarahisar'a bağlı Hocalar; Denizli'ye bağlı Çivril'den oluşmaktadır. Bugün Uşak ilimizde 9.400 Gedizli, 4.116 Selendili, 2.700 Pazarlarlı, 2 bin Simavlı, 1.800 Kulalı, 1.539 Çivrilli, 1.458 Hocalarlı, 917 Dumlupınarlı kardeşimiz yaşamaktadır. Bu saydığımız ilçelere bağlı oldukları illere, uzaklıklarına ve Uşak iline olan uzaklıklarına Uşak Organize Sanayi Bölgesi'nde çalışmaktadır.

Diğer taraftan, Simav ilçemiz Kütahya ilimize 141 kilometre iken Uşak ilimize 88 kilometre, Manisa'ya bağlı olan Kula ilçemiz Manisa'ya 119 kilometre iken Uşak ilimize 70 kilometre, Selendi ilçesi Manisa'ya 155 kilometre iken Uşak ilimize 72 kilometre, Çivril ilçesinin Denizli'ye uzaklığı 96 kilometre iken Uşak iline sadece 59 kilometre uzaklıktadır.

Tüm bu saydığımız ilçeler kendi illerine göre Uşak iline çok daha yakın olduğu için pek çok ihtiyaçlarını Uşak ilimizden karşılamaktadırlar; acil sağlık hizmetleri ve 2'nci, 3'üncü basamak sağlık hizmetlerinin büyük kısmını Uşak ilinden temin etmektedirler. Gediz, Simav, Pazarlar, Şaphane ve Dumlupınar ilçesinden aylık yaklaşık 7.500 kişi; Kula ve Selendi ilçelerinden yaklaşık 2.500 kişi; Çivril ve Hocalar ilçelerinden 1.000'er kişi Uşak Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinden sağlık hizmeti almaktadır. Bizler bu durumdan memnuniyet duymaktayız, bundan asla şikâyetçi değiliz. Burada yaşayan vatandaşlarımız resmî işlemlerini kendi illerinden temin etmektedirler.

Uşak il olmadan önce Eşme ilçemiz Manisa'ya bağlıydı ve Eşme-Manisa arası 160 kilometreydi, hizmet almak daha zordu. Uşak'ın il olmasıyla Uşak iline bağlandı ve Uşak'a uzaklık 62 kilometre olup daha kolay hizmet alır hâle geldi.

Uşak ilimize daha yakın olan bu ilçelerde oturan bazı vatandaşlarımızın, bu ilçelerin Uşak iline bağlanması yönünde zaman zaman talepleri olmaktadır. Bu talepler az bir kısmın talebi midir, yoksa genelin talebi midir, bilemiyoruz; bunun için kanuni düzenleme gerektiğini biliyoruz.

Komşu illerimizin milletvekilleri haklı olarak bunu istemeyecektir. Bu ilçelerde yaşayan vatandaşlarımızın bizatihi kararı daha önemlidir. Bu ilçelerde plebisit yani halk oylaması yapılırsa bizlere, halkın kararına uymak düşer. "Ne faydası olacak?" derseniz: Hizmete erişim kolaylaşacak, bütün hizmetler bir yerden verilecek; diğer taraftan, hizmetin sağlanması ve kontrolü daha kolay hâle gelecektir. Biz burada sadece vatandaşlarımızın talebini dile getiriyoruz.”

Editör: TE Bilişim