2016 senesiyle beraber asgari maaşta yapılan zammın yanı sıra gençler için de bazı düzenlemeler yapıldı. Gençlerin iş sahibi olması için yeni düzenlemeler üzerinde çalışan hükümet, hem gençleri istihdam etmek için çaba sarf ediyor hem de kendi işini kurmak isteyen gençlere destek oluyor. Yeni düzenlemeyle beraber iş kurmak isteyen gençlere 50 bin TL’ye kadar hibe desteği verilecek. Peki, 50 bin TL hibe şartları neler? 50 bin TL’lik hibe kimlere verilecek? 

GENÇLERE KARŞILIKSIZ 50 BİN TL VE 100 BİN TL FAİZSİZ KREDİ

Gençler için birçok girişime imza atmak için hazırlık yapan hükümet tarafından açıklanan yeni düzenlemeye göre ilk defa işe girecek olan gençlerin 1 senelik maaşları devlet tarafından ödenirken, iş kurmak isteyen gençlere de geri ödemesi olmaksızın 50 bin TL destek verilecek.

50 bin TL’lik hibenin yanı sıra eğer isterlerse gençler devlette 100 bin TL’ye kadar faizsiz kredi alabilecek. Yeni iş kuran gençler 3 yıl boyunca vergiden muaf olmalarının yanı sıra eğer çiftçilik yapıyorlarsa proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız destek alacak.

50 BİN TL HİBE ŞARTLARI NELERDİR?

-50 bin TL hibeden yararlanmak isteyen gençler öncelikle 24 saati atölye çalışmalarından oluşan 70 saatlik uygulamalı girişimcilik eğitimlerini başarıyla tamamlamak zorundalar.

-Girişimcilik eğitimlerini tamamlayan genç girişimciler diplomalarını aldıktan sonra hibe için başvuruda bulunabilirler.

KOSGEB Girişimcilik Destek Programı’na katılan ve 50 bin TL’lik hibe başvurusu olumlu sonuçlanan gençlere verilecek olan 50 bin liralık tutar ise şu şekilde hesaplanacak;

-2 bin TL - İşletme kuruluş desteği,

-18 bin TL - Kuruluş Dönemi makine, teçhizat, ofis donanım ve yazılım desteği,

-30 bin TL - İşletme giderleri desteği

GENÇLER İÇİN VERİLECEK DİĞER DESTEKLER

-GENÇDES programı ile gençleri sanatsal ve sportif faaliyetlerine karşılıksız destek verilecek,

-Ücretsiz internet sağlanacak,

-Gençlik Akademisi projesi ile gençlerin sanat dallarıyla tanışabileceği Gençlik Stüdyoları hayata geçirilecek.

KOSGEB’İN DESTEK BÜTÇESİ 3 KATINA ÇIKTI

2015 senesinde 351 milyon 708 bin lira olan KOSGEB bütçesi, 2016 senesi itibari ile %182 artışla 991 milyon 432 bin liraya yükseldi. Konuyla alakalı açıklama yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Küçük, 2023 hedeflerine ulaşılmasında KOSGEB’in katkısının arttırılmak istendiğini dile getirdi.

Bu süreçte destek sürecinin iyileştirilerek, KOBİ’lerin desteklere ulaşırken sıkıntılarının azaltılması için çalışıldığını vurgulayan Bakan Işık, 2 yeni destek programının KOSGEB’e eklendiğini duyurdu. Eklenen yeni programlar ise şunlar oldu; Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı ile KOBİ Gelişim Destek Programı.

 

Editör: TE Bilişim