10 milyon emeklinin maaşlarının ödenmesi karşılığı verilecek olan promosyonda 900 TL'ye çıkıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bankalar arasında süren görüşmelerde bankalar bu tutar karşılığında kredili mevduat hesabı açılmasını talep ediyor

Uzun süredir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile sektördeki ikisi kamu dördü özel altı banka arasında pazarlığa konu olan emekli maaşlarına verilmesi planlanan promosyonlarda bankalar ödenecek rakamı 900 TL'ye kadar çıkardılar.

 

Böylece bankalar yeni emekli olan ve emeklilik maaşını şu anda bulundurdukları bankadan kendi bankalarına taşıyan kişilere 3 yıl için 900 lira vermeyi taahhüt edecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bankalar arasında uzun süredir devam eden emekli maaşı promosyon görüşmelerinde bankalar her yıl için 200 TL, üç yıl için 600 TL promosyon vermeyi kabul etmişti.

Gelinen son aşamada ise bankaların Bakanlığın 900 TL olan promosyon tutarını kabul ettiği belirtiliyor.

Ancak Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üzerinden bir kaç özel banka ve iki kamu bankası ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında Ocak ayının son günlerinden bu yana devam eden promosyon pazarlığı bakanlığın ısrar ettiği tutarın kabul edilmesiyle sonuçlanmış gibi gözükmüyor.

 

KREDİLİ MEVDUAT HESABI

Sektör temsilcilerinin ve Bakanlık çevresinin verdiği bilgiye göre bankalar 900 liralık üç yıllık promosyonu vermek için emeklilerin bankalarında bir de Kredili Mevduat Hesabı (KMH) açmasını talep ediyor.

Bankaların pazarlık söz konusu ettikleri konulardan biri olan kredi kartı alma şartı nda ısrarcı tutum sergilemediği belirtiliyor, . 900 liralık emeklilik maaşı promosyonunun yaratacağı maliyeti karşılamakta zorlanacaklarını ileri süren bankaların KMH açılması isteklerinden ise vazgeçmedikleri belirtiliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ise Türkiye Bankalar Birliği üzerinden pazarlık yürüttüğü bankaların KMH şartını kabul etmeyerek mart sonuna kadar süre tanıdığı öğrenildi.

Bankaların kabul etmesi halinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın emekli maaş ödemeleri hizmetini anlaşılan promosyon tutarı karşılığında ilgili bankalarla imza atması bekleniyor.

 

VERİLECEK RAKAM GİDEREK ARTIYOR

Emeklilerin maaş ödemesine aracılık hizmetinde Türkiye bankacılık sektöründe birkaç bankanın ismi öne çıkıyor. Altı ay önce verilen yeni bir teklif ile emekli maaşları promosyonu tekrar gündeme gelmişti.

PEKİ KAÇ LİRAYDI?

Kamu bankaları tarafından verilen emekli maaş ödemesi hizmetlerinde yeni emekliler için banka ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı özel bir protokol imzalamıştı. Bu özel anlaşma gereği banka yeni emekli olanlara her yıl için 100 TL olmak üzere 3 için 300 TL promosyon vermeyi kabul etmişti. Ancak bu tutara karşılık olarak emeklilerin kredi kartı alması ve KMH açılması talep ediliyordu.

 

KMH ISRARI NEDEN?

Bankaların promosyon anlaşmasında KMH'de ısrar etmesinin altında yatan neden maliyetin yanı sıra bireysel müşterilerin kullandıkları normal tüketici kredisinden aldıkları faiz ile KMH'lardan alınan faiz farkı. Bankalar tüketici kredilerinden aylık yüzde 1.10 ile yüzde 1.30 arasında faiz kesiyor, KMH'lardan ise Merkez Bankası (MB)onayıyla aylık yüzde 2.02 oranında faiz alabiliyorlar.

Editör: TE Bilişim