Sivas İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Sefer Yerebakan, Karayolları Trafik Kanunu ve buna bağlı olan yönetmeliğin değişmesi nedeniyle sürücü belgelerinde yapılan değişiklikler hakkında bilgi verdi.

Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Sefer Yerebakan, basın toplantısı düzenleyerek yeni tip sürücü belgelerinin verilmesi ve kullanılmasıyla ilgili açıklamada bulundu. Şube Müdürü Yerebakan, yeni tip sürücü belgelerinin verilmesi, hükümlülükleri, yaş şartları, kullanımı ve geçerlilik süreleriyle ilgili bazı değişikliklikler yapıldığını belirterek şunları söyledi:

"Kanunun yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yeni sürücü belgesi alacak olanlar 2 yıl süreyle aday sürücü olacaklar. Bu kişiler aday oldukları süre içinde, kırmızı ışığı ihlal etmek, hız kurallarına uymamak, dönüş kurallarına riayet etmemek, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken araçları yavaşlatmamak ve bu geçitlerden geçmek üzere olan kişi ve öğrencilere ilk geçiş hakkını vermemek ve emniyet kemeri veya koruyucu başlığı takmamak gibi kuralları 2 yıl içerisinde 3 kez ihlal ederlerse sürücü belgeleri iptal edilir. Ayrıca 0.20 promilin üzerinde alkol alarak araç kullandığı tespit edilen ve almış oldukları ceza puanlarında dolayı sürücü belgesine el konulan aday sürücülerin sürücü belgeleri iptal edilir. Belgeleri iptal edilen bu sürücülerin yeniden belge almak için sürücü kurslarına gitmeleri gerekiyor. Ancak bu kişilerin sürücü kurslarına da gitmeden önce psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonucunda sürücülüğe engel halinini bulunmadığını gösterir belge alması gerekiyor."

Yerebakan yönetmelikle birlikte sürücü belgelerine geçerlilik süresi getirildiği; A1, A2, B1, B, BE, F, ve G sınıfı sürücü belgelerinin 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgelerinin de 5 yıl geçerli olduğunu ifade etti.

Editör: TE Bilişim