Ahilik ve Kültür Haftası Denizli Bayramyeri Meydanında kutlandı.

Kutlamaya Denizli Valisi Hasan Karahan, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Turgut Devecioğlu, esnaflar ve vatandaşlar katıldı. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başladı. Denizli Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi’nin gösterilenin ardından Denizli Büyükşehir Belediyesi Tiyatro topluluğu Ahilik ve Kültür Haftasıyla İlgili gösterilerini sundu.

Esnaf ve sanatkarlar Odası Başkanı Turgut Devecioğlu, “ Denizli’mizde Türkiye’de olduğu gibi, bin yıllık bu geleneği Türkiye’de yaşatana Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar odası Konfederasyonu, Denizli Esnaf Odaları Birliği, bu birliğe bağlı olan 67 odamız, 500 yöneticimiz ve 32.500 esnafımız var. O günlerden bu günlere gelen bu Ahilik Kültürünü esnaf teşkilatlarımız bundan sonra da yaşatmaya devam edecek.

Bu kısa tiyatro da ahiliğin önemini bize vurguladı. Ahi Evran’ın o dönemde kurduğu bu teşkilatın, ne kadar önemli olduğunu, ne kadar gerekli olduğunu, bize bir kez daha ifade etti. ülkemizin de bu son günlerde, dış güçler tarafından yapılan bu ekonomik saldırıları da, Türkiye’nin üzerinde oynan an oyunları da, işte bugünün ahilerinin Türkiye Cumhuriyeti  Devleti’nin var olması için, dim dik ayakta durduğunu tüm esnaf teşkilatımızın Türkiye genelindeki, bir milyon 715 esnafımızın, yine Denizli’mizde 32 bin 500 esnafımızın, Türkiye Cumhuriyetimizin var olması, bir olması, birlik olması, birlik ve beraberlik içinde olması noktasında gece gündüz çaba sarf edeceğini buradan ifade edip tüm kardeşlerimin buradan Ahilik Haftasını kutluyorum. Yılın ahisini, yılın kalfasını, yılın çırağını da buradan tebrik ediyorum.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, tüm esnaflara hayırlı işler diledi. Zolan “esnaflarımız olduğu sürece ülkemiz daha iyiye daha güzele gidecek. Denizli’de yaşayan tüm vatandaşlarımızın ihtiyaçları en güzel şekilde en üst seviyede karşılanmaya davam edecek. Ahilik bir kültür, Ahilik bu milletin temelinde, geleceğimize doğru güç veren, güç aldığımız ve geleceğe emin olarak bakmamızı sağlayan bir teşkilat. Ecdadımız geçmiş herhangi bir kanun olmadan, bir çok kurumlar olmadan, kendi içinde esnaflar anlamında, dayanışma anlamında üretme, üretme kalitesini ve kontrolünü ve ahlakı, dayanışmayı, cömertliği, iyiliği, güler yüzlülüğü, bir esnafta, bir insanda olması gereken tüm güzellikleri yaşar hale getirmiş ecdadımız. Eğer biz bir imparatorluk kurduysak ve bugünlerde burada Türkiye Cumhuriyetimizin daha güzele gittiğini görüyorsa, bayrağımız dalgalanıyorsa aldığımız güç bu ilkelerdir. Ahilikten gelen ilkelerdir ve tabi ki esnafımızın doğruluğuyla dürüstlüğüyle, çalışkanlığıyla ortaya koyduğu güzelliklerdir.

Denizli Valisi Hasan Karahan, esnaflara ve sanatkarlara hayırlı işler, bol kazançlar diledi. Karahan “memleketimizi bir çadıra benzetirsek o çadırın ana direklerinden birisi de esnafımız ve sanatkarımızdır. Dolayısıyla o esnaf ve sanatkar çökerse çadır çöker, memleket çöker. Onun için, hepimizin bu konuda dikkatli duyarlı olması lazım. ”İnsanların işlerini içten, gönülden ve güler yüzle yap. İşinde ve hayatında doğru ol güvenilir ol. Kötü söz ve hareketten sakın. İyi huylu ve güzel ahlaklı ol. Güler yüzlü ve tatlı dilli ol. Tevazu sahibi ol”  Esnaflık bir yandan da hak yolunda, doğru yolda imanla ve azimle yürümektir. Bunlar hem esnaflığın şartı, hem insanlığın şartı. Esnafımızın biz ne kadar önemli, ne kadar değerli olduğunu biliyoruz “ dedi.

Yılın ahisi, yılın kalfası ve yılın çırağına ödülleri verildi. Yılın ahisi İbrahim Gürgen, yılın kalfası Yusuf Kesmez, yılın çırağı Aziz Dağal oldu. Ödülleri Denizli Valisi Hasan Karahan, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Esnaf ve Sanatkarlar Odasın Başkanı Turgut Devecioğlu tarafından verildi.

Editör: TE Bilişim