Orta öğretim 9. Sınıf öğrencisi Ahsen ÜN evlerinin bahçe duvarına “Herkese Açık Küçük Kütüphane” koydu.

Kütüphane’nin üzerine “Buradan Kitap Alabilirsiniz” ve “Buraya Kitap Koyabilirsiniz” yazdı. O günden itibaren evlerinin önünden geçenler bu küçük kütüphaneden kitap almaya ve kitap koymaya başladılar.

 

Bu fikir nereden çıktı?

Konu hakkında Ahsen şunları söyledi, “Ben de kitap okumayı çok seviyorum. Bazen her hafta anne ve babama bir ya da iki kitap almalarını istediğim oluyor. Kitapların ücretinden dolayı rahatsız oluyorum. Bu yüzden ücretsiz kitap alabileceğim ve okuduğum kitapları okunması için koyabileceğim bir yer olsun diye düşündüm. Bazı belediyelerin kitap toplama noktaları oluşturduğunu duymuştum. İnternetten araştırdığımda yurt dışında benimki gibi küçük kütüphanelerin olduğunu gördüm. Ben de bunu evimizin önünde uygulamaya karar verdim.

 

Nasıl Yapıldı?

Bu fikri anne ve babama anlattım. Otantik El Sanatları ustası Hasan abi bana küçük kütüphanemi şirin bir ev şeklinde yapıverdi. Ahşap boyası aldık ve kendim boyasını yaptım. Sonunda evin önündeki bahçe duvarına monte ettik.

 

“Kağıt toplayanlar kitaplarını alırlar” dediler.

Küçük iyilik fikrimi ilk açtığımda: “Boşuna uğraşma koyduğun kitapları sokakta kağıt toplayanlar alırlar, oradan kitap alan olmaz gibi” sözler söylediler. Bunların yanında kütüphaneyi yerine monte ettiğimizin ilk günü çok ilginç bir şey oldu. Kütüphaneyi akşama doğru monte etmiştik. Ben yarın okuldan döndükten sonra ilk kitapları koyarım demiştim. Okuldan döndüğümde kütüphanenin içinde kitaplar gördüm. Komşumuzun çocukları kitaplar koymuş. Halbuki biz kimseye bunu anlatmamıştık.

 

Daha bir ay olmadı. Bugüne kadar sokakta kağıt toplayanlar kitapları almadılar. Aksine okumak için her kitap alan bizi tebrik ediyor…

 

 

Editör: TE Bilişim