Denizli’de haziran ortasından bu yana etkili olan sıcak hava sebze üretimini etkiledi. Sıcaklık yüzünden üretimin yarı yarıya azalması pazar fiyatlarını da etkiledi. Fasülyenin 10 liraya satıldığı pazarlarda domates ise 2 ile 3 lira arasında değişen fiyatlara alıcı buluyor.Merkezefendi Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, havaların serinlemediği sürece sebzede sıkıntının katlanarak devam edeceğini söyledi.

Son yılların en sıcak ve kurak yazını geçiren Denizli’de Haziran ortasından bu yana sık sık etkili olan sıcak hava sebze üretimini de olumsuz yönde etkiliyor. Kış ve bahar aylarının kurak geçmesi yüzünden toprağın yeterli suyu alamamasına yazın kuraklığının da eklenmesi toprağın çabuk kurumasına neden oluyor. Kuru toprağın üzerine sebze diken üretici bu nedenle ürününü ne kadar sularsa sulasın istediği verimi alamıyor. Bunun üstüne bir de sıcak eklenince sebzeler üretim yapmakta zorlanması üretim düşmesine neden oluyor. Tüm bunların üstüne Denizli’nin sebze deposu Merkezefendi’nin Duacılı Mahallesi’nde 20 günü aşan su sıkıntısı da eklenince sorunun boyutu daha da büyüdü. Merkezefendi Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, sıcak hava ve su sıkıntısı yüzünden sebze üretiminde ciddi sorunların meydana geldiğini dile getirdi.

HAVALARIN SERİNLEMESİ LAZIM

Sebzelerin her ne kadar olgunlaşması için sıcağa ihtiyaç duysa da aşırı sıcaklarda stres altına girdiğine dikkat çeken Gemici, “Üretim bu yüzden artamıyor. Üretim artmaması fiyatların yüksek olmasına neden oluyor. Normalde ilk çıktığında pahalı olması gereken ürünler bu yıl sonradan pahalılaştı. Bu ters durumun değişmesi için havaların serinlemesi gerekiyor. Aksi halde üretim düşmeye devam edecek ve fiyatlar asla düşmeyecek” dedi.

FİYATLAR ÇOK ARTTI

Havanın sıcak gitmesi yüzünden üretimin yarı yarıya düştüğü üretim merkezlerinden kısıtlı ürün alabilen pazarcı bu yüzden fiyatlara zam yapmak zorunda kaldı. Fiyatların yüzde 100’ü aşan oranlar zamlanmasına vatandaşlardan tepki geldi. Zammın kendilerinden kaynaklanmadığını ifade eden pazarcı esnafları, “Zammı biz yapmıyoruz. Ürün olmadığı için aldığımız noktalar zarar etmemek için zam yapıyor. Biz de zamlı aldığımız ürünleri yine zarar etmemek için cüzi miktarda zamla satıyoruz. Sonuçta biz de ev geçindiriyoruz. Zam bizden kaynaklı değil” dediler.

YAZ TERS KÖŞE YAPTI

Normalde ürünün ilk çıktığında pahalı daha sonra ucuzlar diyen vatandaşlar ise, “Bu yıl yaz bizi ters köşe yaptı. Haziranın ilk haftalarında 2 liraya alınan fasulye 10 liraya satılıyor. Yine aynı dönemde 3 kilosu 1 liraya satılan domatesin kilosu şimdi 2 liraya satılıyor. Diğer yazlık sebzelerde de durum aynı. Karpuz bile hala 1 liranın üzerinde satılıyor. Ucuzlama beklerken hala yükselmeye devam ediyor. Fiyatlar böyle yüksekken sebze almak zor. Ne yapacağız bilmiyoruz” dediler. 

Editör: TE Bilişim