Avrupa Araştırma Çerçevesi (FP7) kapsamında “Akdeniz havzası bitkilerinde yeni virüsler ve virüs vektörleri” (EmergentVirusesandvirusvectors in MediterraneanBasincrops) projesi başlıyor. 191 proje önerisi arasında ilk 10’a girmeyi başaran proje, Türkiye ve PAÜ adına prestij anlamına geliyor.

Kısa adı EMERAMB olan proje İspanya Koordinatörlüğünde, Yunanistan, Slovenya, Türkiye, Mısır, Fas, İsrail, Fransa ve İtalya gibi farklı Akdeniz ülkelerinden 12 araştırma kuruluşunun dahil olduğu bir konsorsiyum tarafından yürütülüyor. Türk grubunda Pamukkale Üniversitesi (Doç. Dr. Fevziye Çelebi Toprak ve Doç. Dr. Ali Ramazan Alan), Süleyman Demirel Üniversitesi (Prof. Dr. Bayram Çevik ve Doç. Dr. Mehtap Çevik) ve Tarım Bakanlığı (Dr. Suat Kaymak) görev alıyor.

PAÜ BİYOM (Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Doç. Dr. Fevziye Çelebi Toprak, projenin ana araştırma konusunun Akdeniz havzasında yoğun tarımsal üretim alanlarında önemli kayıplara neden olan yeni viral bitki hastalıklarının yaygınlaşmasını etkileyen faktörlerin detaylı olarak tespit edilmesi olduğunu belirtti. Toprak, “Bu proje kapsamında gerçekleştirilmesi planlananlar: yeni ortaya çıkan virüslerin potansiyel konukçuları, gelişmiş hastalık etmeni tespit yöntemlerinin geliştirilmesi, konukçular ve konukçu seçiminde değişmeler, virüs dağılımı, taşınma şekilleri ve popülasyon genetiği, virüs evriminin analizi, değişen çevrede viral hastalık çıkışının risk analizi ve yeni bitki viral hastalıklarının kontrolüne imkan sağlayacak sürdürülebilir yöntemlerin geliştirilmesidir. Bütçesi yaklaşık olarak 1 milyon Euro olan projenin 3 yılda tamamlanması beklenmektedir” dedi.  

Editör: TE Bilişim